Uutiset / 25.04.2018

Hanne Aho: Päättäjien ymmärrettävä lehdistönvapauden arvo

Kuva: Kai Widell / Journalisti Kuva:
Suomen sijoitus Toimittajat ilman rajoja -järjestön kansainvälisessä lehdistönvapautta mittaavassa listauksessa laski toista vuotta peräkkäin. Suomi löytyy tänään julkaistun vertailun sijalta neljä, yhden sijan viime vuodesta tippuneena. Järjestön Suomen osaston tiedotteessa kerrotaan, että Suomen sijoituksen heikkeneminen johtui Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen tapauksesta. Helsingin Sanomien toimittajien lähdesuoja vaarantui, kun poliisi takavarikoi näiden juttuun liittynyttä toimituksellista aineistoa. "On todella merkillepantavaa, että Suomessa vuonna 2017 tehtiin toimittajan kotiin kotietsintä. Se kertoo yhteiskunnallisen ilmapiirin muutoksesta", Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo. Ahon mukaan lehdistönvapauden tila on ollut Suomessa pitkään hyvä, koska yhteiskunnan eri toimijat ovat pitäneet sitä tärkeänä. Nyt tilanne on muuttumassa huolestuttavalla tavalla. "Poliitikkojen, virkakoneiston ja kansalaisten yhteinen näkemys asian tärkeydestä on meillä kannatellut lehdistönvapautta. Nyt Suomessakin on jo nähty, että kaikki päättäjät eivät arvosta lehdistönvapautta ja myös julkisuudessa vähättelevät journalistien työtä." Demokratia ei pysy pystyssä itsestään, Aho huomauttaa. Sitä pitävät pystyssä sekä päätöksentekojärjestelmä että tiedotusvälineet. "Euroopassa on tapahtunut kaksi toimittajan murhaa puolen vuoden sisällä. Silti kaikki päättäjät Suomessa eivät ymmärrä, miksi lehdistönvapautta pitää vaalia. Ihmiset kuuntelevat poliitikkoja ja heidän viestejään. Poliitikkojen on tuettava demokratiaa", Aho sanoo. Lehdistönvapauden ykkösmaa on toista vuotta peräkkäin Norja. Toisella sijalla listauksessa on Ruotsi, ja kolmantena Alankomaat. Suomen lähialueista Tanskan sijoitus tippui listauksessa neljännestä yhdeksänneksi. Venäjän lehdistönvapauden lohduttomasta tilasta kertoo maan sijoittuminen sijalle 148. Kaksi kolmesta entisen Neuvostoliiton alueen maista sijoittuu sijan 150 huonommalle puolelle. Maailman lehdistönvapauden päivää vietetään 3.5.

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.