Generell / 25.04.2018

Attityden mot pressfriheten har ändrats, säger Hanne Aho

Kuva: Kai Widell / Journalisti Bild:
Finlands placering i organisationen Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex har sjunkit två år i rad. Finland kom på fjärde plats i organisationens index för 2018, efter Norge, Sverige och Nederländerna. Finlands Reportrar utan gränser publicerade i dag ett pressmeddelande där organisationen förklarar orsaken till Finlands placering. Pressfriheten i Finland har enligt RUG försämrats på grund av en husrannsakan mot en journalist efter en uppmärksammad artikel i Helsingin Sanomat om Försvarsmaktens signalunderrättelsecenter i Tikkakoski. Källskyddet riskerades när polisen beslagtog redaktionellt material av journalisten. ”Det är verkligen anmärkningsvärt at polisen år 2017 gör en husrannsakan hemma hos en journalist. Det berättar en hel dem om hur attityderna i samhället förändrats ”, säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho. Enligt Aho har pressfriheten i Finland länge mått bra eftersom olika aktörer i samhället ansett att pressfriheten är viktig. Nu håller situationen på att förändras på ett oroväckande sätt. ”Den gemensamma synen bland politiker, myndigheter och medborgare har stött pressfriheten. Nu ser vi ändå finländska beslutsfattare som inte värdesätter pressfrihet. En del förminskar till och med journalisternas arbete.” Demokratin upprätthålls inte av sig själv, påpekar Aho. Demokratin upprätthålls av vårt politiska system och av medierna. ”I Europa har två journalister mördats under de senaste sex månaderna. Trots det förstår inte alla beslutsfattare i Finland varför vi bör värna om pressfriheten, Människor lyssnar på politiker och deras budskap. Politikerna bör stödja demokratin”, säger Aho. En titt på Finlands övriga grannländer visar att Danmark fallit från fjärde till nionde plats, bland annat på grund av mordet på journalisten Kim Wall. Ryssland ligger på plats 148. Nordkorea fortsätter längst ner på listan på plats 180. Pressfrihetens dag firas 3 maj.

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.