Uutiset / 18.08.2015

Egyptin terroristilaki loukkaa lehdistönvapautta

Virallisen tiedon vastaisia uutisia terrorismista julkaisevia uhataan liki 60 000 euroon nousevilla sakoilla. Arvostelijoiden mukaan se hiljentää riippumattoman raportoinnin erityisesti pienissä viestimissä.

”Egyptin viranomaisten on varmistettava, ettei lakia käytetä tiedonvälityksen tukahduttamiseen”, vaatii lakimiesten alueellisen järjestön johtaja Said Bernabia. Hänen mukaansa se edellyttää lain muuttamista vastaamaan kansanvälisiä ihmisoikeussäädöksiä.

Juristien mukaan laki antaa viranomaisille laajat valtuudet käyttää väkivaltaa aina tappamiseen asti tilanteissa, joissa se ei ole välttämätöntä.

Islamilaisen al-Misriyun -lehden päätoimittaja Mahmoud Sultan kommentoi lakia Twitterissä sanomalla, että Egyptin medialla ja toimittajilla on edessään hyvin synkkiä päiviä.

Lehdistövapautta puolustavat järjestöt ovat arvostelleet lakia koko sen valmistelun ajan. Alkuperäinen lakiluonnos uhkasi vankeudella toimittajia, jotka julkaisevat virallisen tiedon vastaista aineistoa, mutta rangaistus lieveni lopullisessa versiossa sakoksi.

Comittee to Protect Journalists -järjestön johtaja Joel Simon lähetti viime kuussa al-Sisille kirjeen, jossa syytettiin Egyptiä journalistien mielivaltaisesta kohtelusta. CPJ:n kesäkuun alun tilaston mukaan Egyptissä oli työnsä vuoksi vangittuna vähintään 18 toimittajaa, mikä on korkein järjestön Egyptistä tilastoima luku, Simon kirjoitti.

Sittemmin ainakin viisi toimittajaa lisää on pidätetty. Useimmiten heitä syytetään yhteyksistä kiellettyyn Muslimiveljeskuntaan.

Uusi laki määrää terroristiryhmän rahoittamisesta elinkautisen vankeustuomion, joka Egyptissä on 25 vuotta. Väkivallan lietsonta, mukaan lukien väkivaltaa ihannoivien ajatusten julkistaminen, tuo 5–7 vuotta vankeutta, samoin kuin vastaavia ajatuksia levittävien nettisivustojen luominen tai käyttäminen.


Katso myös

Kaikki uutiset

Toimittajia kaltereiden takana: Kiina, Israel ja Myanmar pahimmat sananvapauden patoajat

Vuosi 2024 oli vaikea vuosi maailman kriiseistä raportoiville toimittajille, joita vangittiin vuoden mittaan yhteensä 361.

Valtuusto valitsee Journalistiliiton uuden puheenjohtajan 14. maaliskuuta

Liiton säännöt eivät määrää etukäteistä ehdokasasettelua. Esitykset puheenjohtajasta tehdään valtuuston kokouksessa.

Hanne Aho jättää Journalistiliiton puheenjohtajan tehtävän

Journalistiliiton puheenjohtajan tehtäviä hoitaa toistaiseksi liiton valtuuston puheenjohtaja Antti Laakso. Uusi puheenjohtaja valitaan keväällä.