Uutiset / 18.08.2015

Egyptin terroristilaki loukkaa lehdistönvapautta

Virallisen tiedon vastaisia uutisia terrorismista julkaisevia uhataan liki 60 000 euroon nousevilla sakoilla. Arvostelijoiden mukaan se hiljentää riippumattoman raportoinnin erityisesti pienissä viestimissä.

”Egyptin viranomaisten on varmistettava, ettei lakia käytetä tiedonvälityksen tukahduttamiseen”, vaatii lakimiesten alueellisen järjestön johtaja Said Bernabia. Hänen mukaansa se edellyttää lain muuttamista vastaamaan kansanvälisiä ihmisoikeussäädöksiä.

Juristien mukaan laki antaa viranomaisille laajat valtuudet käyttää väkivaltaa aina tappamiseen asti tilanteissa, joissa se ei ole välttämätöntä.

Islamilaisen al-Misriyun -lehden päätoimittaja Mahmoud Sultan kommentoi lakia Twitterissä sanomalla, että Egyptin medialla ja toimittajilla on edessään hyvin synkkiä päiviä.

Lehdistövapautta puolustavat järjestöt ovat arvostelleet lakia koko sen valmistelun ajan. Alkuperäinen lakiluonnos uhkasi vankeudella toimittajia, jotka julkaisevat virallisen tiedon vastaista aineistoa, mutta rangaistus lieveni lopullisessa versiossa sakoksi.

Comittee to Protect Journalists -järjestön johtaja Joel Simon lähetti viime kuussa al-Sisille kirjeen, jossa syytettiin Egyptiä journalistien mielivaltaisesta kohtelusta. CPJ:n kesäkuun alun tilaston mukaan Egyptissä oli työnsä vuoksi vangittuna vähintään 18 toimittajaa, mikä on korkein järjestön Egyptistä tilastoima luku, Simon kirjoitti.

Sittemmin ainakin viisi toimittajaa lisää on pidätetty. Useimmiten heitä syytetään yhteyksistä kiellettyyn Muslimiveljeskuntaan.

Uusi laki määrää terroristiryhmän rahoittamisesta elinkautisen vankeustuomion, joka Egyptissä on 25 vuotta. Väkivallan lietsonta, mukaan lukien väkivaltaa ihannoivien ajatusten julkistaminen, tuo 5–7 vuotta vankeutta, samoin kuin vastaavia ajatuksia levittävien nettisivustojen luominen tai käyttäminen.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.