Uutiset / 20.12.2017

Av-kääntäjillä ja työnantajilla vastakkaiset neuvottelutavoitteet

4. joulukuuta alkaneet neuvottelut av-käännöstoimistojen työehtosopimuksesta jatkuivat Journalistiliiton toimistolla keskiviikkona 20. joulukuuta. Tapaamiseen osallistui kääntäjiä, heitä edustavat ammattiliitot eli Suomen Journalistiliitto (SJL) ja Akavan Erityisalat (AE) sekä edustajat työnantajapuolelta eli käännöstoimistoista. Työntekijäpuoli on esittänyt muun muassa työssäjaksamisen turvaamista sillä, että työn päivittäinen määrä voisi olla enintään 250 repliikkiä tai 25 minuuttia ykköskäännöstä päivässä. Myös työtehtävien vaativuuserot on työntekijäjärjestöjen mielestä syytä määritellä työehtosopimuksessa nykyistä selkeämmin. SJL:n ja AE:n tavoitteena on myös määritellä sopimuksessa ei-työsuhteisia näennäisyrittäjiä koskevat hankintapalkkiot. Lisäksi liitot ovat esittäneet, että tessin nimi muutettaisiin nykyisestä av-käännöstoimistojen työehtosopimuksesta av-käännösalan työehtosopimukseksi.  

Työnantajan palkkaesitys ei yleisen linjan mukainen

Työnantajat eivät olleet keskiviikon tapaamisessa halukkaita puuttumaan hankintapalkkioihin ja vaativuuseroihin. He eivät myöskään rajaisi työtahtia nykyistä tarkemmin eivätkä muuttaisi sopimuksen nimeä. Toimistot esittivät myös, että kytkentä Yhtyneet-sopimukseen poistettaisiin työehtosopimuksesta. ”Sopimuksen erityissisältöä koskevat esitykset ovat meillä ja työnantajapuolella vastakkaiset”, kiteyttää Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. Työnantaja toi pöytään esityksensä palkoista, joita korotettaisiin yhteensä 2,6 prosenttia vuosina 2018 ja 2019. ”Esitys ei ole yleisen linjan mukainen. Ennen kuin tekstikysymyksissä on edetty, emme ota sen enempää kantaa korotustasoihin”, Savolainen kommentoi.  

Tekstimuutokset pitkän sopimuskauden ehtona

Noin kahden vuoden sopimuskaudesta osapuolet ovat toistaiseksi samoilla linjoilla. Akavan Erityisalojen edunvalvontayksikön päällikkö Helena Lamponen kuitenkin huomauttaa, että SJL:n ja AE:n esittämät tekstimuutokset ovat edellytyksenä kaksivuotiselle sopimukselle. ”Jos emme saisi esittämiämme tekstejä sopimukseen, olisi syytä puhua merkittävästi lyhyemmästä sopimuskaudesta”, Lamponen sanoo. Neuvottelut on tarkoitus saattaa loppuun tammikuun aikana. Liittojen hallinnot käsittelevät neuvottelutilannetta tammikuun kokouksissaan. Journalistiliiton hallituksen käsittely on 18. tammikuuta. Nykyinen työehtosopimus päättyy 31. joulukuuta 2017, mutta sen ehtoja sovelletaan uuden neuvottelutuloksen syntymiseen saakka. Lisätietoja: edunvalvontajohtaja Petri Savolainen, Suomen Journalistiliitto, puh.  050 534 24 85 edunvalvontayksikön päällikkö Helena Lamponen, Akavan Erityisalat, puh. 040 631 7660

Katso myös

Kaikki uutiset

Vastaa liiton palkkatutkimukseen – vaikuta etujesi valvontaan

Vastaaminen on tärkeää, sillä tutkimuksella saadaan tuoretta tietoa kevättalvella 2025 käytäviä työehtoneuvotteluja varten.

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.

Kesätyöntekijä ja harjoittelija: Muista nämä ennen kuin aloitat

Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.