Uutiset / 29.05.2017

Aho Jääskeläisen lähdöstä: ”Tärkeintä Ylen työrauha”

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho Kuva:
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho toteaa, että päätoimittaja Atte Jääskeläisen lähtö Ylestä edistää taloa kuukausia ravistelleen kriisin ratkaisua. ”Tärkeintä on, että se Yleen palautuu työrauha”, Aho sanoo. Yle tiedotti maanantaina 29.5., että Jääskeläinen jättää Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajan ja vastaavan päätoimittajan tehtävänsä välittömästi. Tiedotteen mukaan Ylen hallitus, toimitusjohtaja ja päätoimittaja Jääskeläinen olivat sopineet tästä yhteisymmärryksessä, koska edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut. ”Luottamus Yleen on kokenut kriisin aikana kovia kolauksia. Järjestely on hyvä luottamuksen palauttamisen kannalta”, Aho sanoo. Aho korostaa sitä, että medialla on yhteiskunnassa tärkeä rooli, joka perustuu luotettavuuteen. Poliitikkojen Yleen kohdistama vaikuttaminen on horjuttanut uskoa Ylen riippumattomuuteen. ”Monet ovat oppineet tästä paljon – muun muassa sen, että journalistilla ja poliitikolla on yhteiskunnassa eri tehtävä.”

Puoli vuotta keskustelua johtamisongelmista

Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtamisongelmista on keskusteltu paljon julkisuudessa siitä asti, kun niin kutsuttu Ylegate sai alkunsa viime marraskuussa Ylen Terrafame-uutisoinnista ja pääministeri Juha Sipilän viesteistä toimitukseen. Yle sai tänä keväänä JSN:ltä langettavan päätöksen, ja toukokuussa valmistunut ulkopuolinen Yle-selvitys suositti kehittämään erityisesti uutis- ja ajankohtaistoimituksen johtamista. Selvityksessä todetaan myös, että Ylen hallituksen tehtävänä on arvioida tilanne ja tehdä siitä johtopäätökset. Sunnuntaina 28.5. eli Jääskeläisen lähtöä edeltävänä päivänä Helsingin Sanomat julkaisi Jääskeläisen haastattelun, jossa tämä kommentoi Ylen suhdetta Julkisen sanan neuvostoon näin: "Ylehän on vapaaehtoisesti JSN:n jäsen. Jos JSN ryhtyy liikaa määrittelemään Yleisradion journalistista linjaa, Yleisradion täytyy varmaan perustaa oma elin sitä varten.” Samana päivänä Jääskeläinen totesi, että kyse oli vain "heitosta" ja että Yle ei ole lähdössä JSN:sta. Ylen tiedotteesta ei käy ilmi, liittyykö Jääskeläisen lähtö suoraan HS:n haastatteluun. Jääskeläisen lähtöä maanantaina ylimääräisessä kokouksessaan käsitellyt Ylen hallitus kuitenkin painottaa tiedotteessa: "Ylen journalismin tulee jatkossakin perustua totuudenmukaiseen, olennaiseen ja monipuoliseen tiedonvälitykseen. Yle on journalismissaan sitoutunut sisältöjen ja journalismin eettiseen ohjeistoonsa sekä Journalistin ohjeisiin ja Julkisen sanan neuvostoon niiden toteutumisen valvojana." Asiasta kertoo myös Journalisti.fi.

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.