Uutiset / 07.01.2016

Yhä useampi toimittaja murhattiin harkitusti

Murhattujen journalistien määrä kasvoi edellisvuoden 61:stä, ja lähes puolet veriteoista oli islamilaisten äärijärjestöjen työtä, raportoi Committee to Protect Journalists.

Vaarallisin maa toimittajille oli edelleen Syyria, mutta viime vuonna kakkostilalle nousi Ranska Charlie Hebdon tapauksen vuoksi.

Viime vuoden tilasto voi rumentua entisestään, sillä CPJ tutkii vielä 26 journalistin kuoleman mahdollisia kytköksiä työhön. Sellainen syntyy, jos henkilö on tapettu raportointinsa vuoksi tai joutunut ristituleen työtehtävissä ollessaan.

Syyriassa kuoli 2015 vähemmän toimittajia kuin kolmena aiempana vuonna. CPJ:n mukaan maa on käynyt niin vaaralliseksi, että siellä työskentelee entistä vähemmän journalisteja. Moni kansainvälinen uutislähde on vetänyt väkensä maasta, ja paikalliset toimittajat on ajettu pakoon.

CPJ:llä oli vaikeuksia saada tietoa Libyan, Jemenin ja Irakin tilanteesta. Järjestön tutkijat yrittivät selvittää Irakissa väitteitä, joiden mukaan Mosulista oli kadonnut 35 journalistia, joiden epäiltiin kuolleen tai joutuneen kaupungin vallanneen Isisin vangeiksi. Vain muutama kuolemantapaus pystyttiin varmistamaan.

Pariisissa Charlie Hebdon toimituksessa tammikuussa tehdyn joukkomurhan uhriksi joutui kahdeksan lehden työntekijää ja tekijäksi ilmoittautui Arabian niemimaan al-Qaida.

Isis murhasi lokakuussa kaksi Turkkiin paennutta syyrialaista toimittajaa, Fares Hamadin ja Ibrahim Abd al-Qaderin, jolle myönnettiin viime vuonna CPJ:n lehdistönvapauspalkinto.

Bangladeshissa al-Qaidan ja paikallisen äärijärjestön jäsenet murhasivat kustantajan ja neljä bloggaajaa. Joukossa oli yhdysvaltalais-bangladeshilainen Anijit Roy, joka murhattiin kirjamessuilla.

Pakistanin Taleban ilmoitti ampuneensa Zaman Mehsudin, joka johti heimoalueen journalistiliiton toimintaa Etelä-Waziristanissa.

Somaliassa aiemmin toimittajapuolisonsa menettänyt journalisti Hindia Haji Mohamed räjäytettiin joulukuussa autonsa mukana. Iskusta otti vastuun islamistinen al-Shabaab.

Liki 200 vankina

CPJ:n tuoreimman vankitilaston mukaan journalisteja on telkien takana 199, joista ainakin 110:tä syytetään valtion vastaisesta toiminnasta.

Journalisteja vainoavat terroristit, mutta myös valtiot, jotka väittävät vastustavansa terrorismia, CPJ valittaa.

Etelä-Sudan, Puola ja Ghana ovat nyt ensi kertaa CPJ:n tappotilastossa. Etelä-Sudanissa tapettiin viisi toimittajaa, jotka liikkuivat paikallisviranomaisten mukana. Motiivi on yhä epäselvä, mutta sen epäillään liittyvän maassa käynnissä olevaan valtataisteluun.

Puolassa Łukasz Masiak joutui tappavan hyökkäyksen kohteeksi keilaradalla. Hän johti perustamaansa uutissivustoa, joka raportoi rikollisuudesta, huumeista ja ympäristöongelmista, ja oli sanonut pelkäävänsä henkensä puolesta.

Ghanassa radiotoimittaja George Abanga ammuttiin, kun hän oli palaamassa juttukeikalta, joka liittyi kaakaonkasvattajien kiistoihin.

CPJ näkee vuoden 2015 tapahtumissa neljä trendiä:

  • 17 journalistia kuoli taisteluissa tai ristitulessa
  • harkitusti murhatuista 47:stä ainakin 28 sai ennakkoon uhkauksia
  • suurimmassa vaarassa olivat radio- ja televisiotoimittajat, joita tapettiin 25

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto onnittelee satavuotiasta Journalisti-lehteä

Onnittelut menevät myös lehden rautaisille tekijöille. Lehti on tarjonnut jo vuosisadan ajan tärkeää tietoa media-alan ammattilaisista ja alasta.

Journalistin ohjeet uusittu

Journalistin ohjeisiin tuli neljä uutta kohtaa. Ne koskevat ulkopuolista rahoitusta, julkaistuun juttuun tehtyjä muutoksia, vaarallisia uutistilanteita ja toimituksellisen sisällön poistamista verkosta.

Liiton neuvottelemat palkankorotukset vappuna MTV:n työntekijöille

Sopimuksen piirissä on noin 160 työntekijää.