Uutiset / 08.11.2017

SJL tyrmää työnantajan lomaleikkaustavoitteet

Luottamusmiehet ja muut Journalistiliiton aktiivijäsenet keskustelivat tes-neuvottelutilanteesta Tallinnassa 7. marraskuuta. Kuva:
Työnantajan pyrkimykset lyhentää lehdistön lomia tuntuvasti herättivät kiivasta keskustelua Journalistiliiton luottamusmiespäivillä. Työnantajan esitykset vähentäisivät lomia jopa kolme viikkoa vuodessa. Tätä eivät seminaariin kokoontuneet SJL:n aktiivit hyväksy. Työnantajaa edustava Medialiitto on esittänyt lehdistön työehtosopimusneuvotteluissa, että vuosiloman pituus määräytyisi sen mukaan, kuinka pitkään työntekijä on työskennellyt samassa yrityksessä. Nykyään vuosiloman pituus riippuu alallaolovuosista. Jos kokemusta alalta on alle vuosi, vuosilomaa on neljä viikkoa. Yli kymmenen vuoden kokemus merkitsee kuuden viikon vuosilomaa. Jos yli kymmenen vuotta alalla ollut henkilö vaihtaa työpaikkaa, työnantajan esitys pudottaisi hänen vuosilomansa kuudesta neljään viikkoon. Lisäksi Medialiitto esittää talviloman käsitteestä luopumista. Esitykseen sisältyy näkemys, että viime vuonna solmitun kilpailukykysopimuksen kolmesta lisätyöpäivästä kaksi lyhentäisi talvilomaa pysyvästi. Jäljelle jäävät kolme päivää voitaisiin pitää yksittäisinä lomapäivinä. Työnantaja voisi vaihtoehtoisesti viedä nämäkin päivät pysyvästi kertakorvauksella tai työsopimuksella. ”Lomaleikkaukset vähentäisivät työvoiman liikkuvuutta ja heikentäisivät merkittävästi etenkin työpaikkaa vaihtavien työehtoja”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Myös talviloman hävittäminen tai pilkkominen on raju esitys. Riittävä loma on journalisteille käytännössä ainoa mahdollisuus päästä työstä edes hetkeksi irti.” ”Lomien lyhentäminen toisi työpaikoille hurjaa eriarvoisuutta”, summasi Salon Seudun Sanomien kuntatoimittaja Asko Lehtonen, joka toimii myös liiton järjestövalmiustyöryhmän puheenjohtajana. Journalistiliiton tavoitteet lehdistön neuvotteluissa liittyvät muun muassa työaikamääräyksiin, kilpailukykysopimuksen 24 lisätyötunnin poistamiseen ja TAKO-koulutuksiin. Palkankorotuksia neuvotteluissa ei ole vielä käsitelty.  

Ylellä teemana mm. työn ja vapaan yhteensovittaminen

Yleisradion neuvotteluissa Journalistiliiton tavoitteina ovat työ- ja vapaa-ajan yhteensovittamisen helpottaminen, määrä- ja osa-aikaisten työntekijöiden aseman parantaminen sekä kilpailukykysopimuksen lisätyötuntien poistamiseen. Työnantaja puolestaan on tehnyt useita eri esityksiä, jotka tähtäävät työajan lisäämiseen. Tallinnassa 7.–8. marraskuuta järjestetyillä luottamusmiespäivillä keskusteltiin Journalistiliiton ja työantajapuolen tavoitteista tämän syksyn työehtosopimusneuvotteluissa. Journalistiliiton suurin työehtosopimus on lehdistön tes, jonka piirissä on noin 4000 henkilöä. Toiseksi suurin eli Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden tes koskee noin 2500 henkeä. Seminaarissa käytiin läpi tilanne muillakin liiton sopimusaloilla. Neuvotteluihin liittyvät aikataulut löytyvät tältä sivulta, sopimusalat täältä ja nykyiset työehtosopimukset täältä.

Katso myös

Kaikki uutiset

Jäsen- ja lakineuvonnassa poikkeuksia juhlapyhien aikaan

Jäsenasiapalvelu ja lakineuvonta on suljettuna joulun ja uudenvuoden pyhinä sekä loppiaisena.

Journalistiliiton tes-kierros käynnistyy: Sopimukset 6000 jäsenelle vappuun mennessä

Journalistiliiton työehtosopimusten neuvottelukierros on alkamassa. Tällä kertaa kierros kestää puolisen vuotta. Ensimmäiset neuvottelut aloitetaan ennen joulua, viimeiset sopimukset umpeutuvat vapuksi.

Journalistinaisen palkkapäivä on 13.12. – tasa-arvoon kaksi viikkoa

Naisten palkkapäivä on laskennallinen päivä, jonka jälkeen naiset työskentelevät loppuvuoden palkatta, kun miehillä palkka juoksee vuoden loppuun asti.