Uutiset / 08.11.2017

SJL tyrmää työnantajan lomaleikkaustavoitteet

Luottamusmiehet ja muut Journalistiliiton aktiivijäsenet keskustelivat tes-neuvottelutilanteesta Tallinnassa 7. marraskuuta. Kuva:
Työnantajan pyrkimykset lyhentää lehdistön lomia tuntuvasti herättivät kiivasta keskustelua Journalistiliiton luottamusmiespäivillä. Työnantajan esitykset vähentäisivät lomia jopa kolme viikkoa vuodessa. Tätä eivät seminaariin kokoontuneet SJL:n aktiivit hyväksy. Työnantajaa edustava Medialiitto on esittänyt lehdistön työehtosopimusneuvotteluissa, että vuosiloman pituus määräytyisi sen mukaan, kuinka pitkään työntekijä on työskennellyt samassa yrityksessä. Nykyään vuosiloman pituus riippuu alallaolovuosista. Jos kokemusta alalta on alle vuosi, vuosilomaa on neljä viikkoa. Yli kymmenen vuoden kokemus merkitsee kuuden viikon vuosilomaa. Jos yli kymmenen vuotta alalla ollut henkilö vaihtaa työpaikkaa, työnantajan esitys pudottaisi hänen vuosilomansa kuudesta neljään viikkoon. Lisäksi Medialiitto esittää talviloman käsitteestä luopumista. Esitykseen sisältyy näkemys, että viime vuonna solmitun kilpailukykysopimuksen kolmesta lisätyöpäivästä kaksi lyhentäisi talvilomaa pysyvästi. Jäljelle jäävät kolme päivää voitaisiin pitää yksittäisinä lomapäivinä. Työnantaja voisi vaihtoehtoisesti viedä nämäkin päivät pysyvästi kertakorvauksella tai työsopimuksella. ”Lomaleikkaukset vähentäisivät työvoiman liikkuvuutta ja heikentäisivät merkittävästi etenkin työpaikkaa vaihtavien työehtoja”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Myös talviloman hävittäminen tai pilkkominen on raju esitys. Riittävä loma on journalisteille käytännössä ainoa mahdollisuus päästä työstä edes hetkeksi irti.” ”Lomien lyhentäminen toisi työpaikoille hurjaa eriarvoisuutta”, summasi Salon Seudun Sanomien kuntatoimittaja Asko Lehtonen, joka toimii myös liiton järjestövalmiustyöryhmän puheenjohtajana. Journalistiliiton tavoitteet lehdistön neuvotteluissa liittyvät muun muassa työaikamääräyksiin, kilpailukykysopimuksen 24 lisätyötunnin poistamiseen ja TAKO-koulutuksiin. Palkankorotuksia neuvotteluissa ei ole vielä käsitelty.  

Ylellä teemana mm. työn ja vapaan yhteensovittaminen

Yleisradion neuvotteluissa Journalistiliiton tavoitteina ovat työ- ja vapaa-ajan yhteensovittamisen helpottaminen, määrä- ja osa-aikaisten työntekijöiden aseman parantaminen sekä kilpailukykysopimuksen lisätyötuntien poistamiseen. Työnantaja puolestaan on tehnyt useita eri esityksiä, jotka tähtäävät työajan lisäämiseen. Tallinnassa 7.–8. marraskuuta järjestetyillä luottamusmiespäivillä keskusteltiin Journalistiliiton ja työantajapuolen tavoitteista tämän syksyn työehtosopimusneuvotteluissa. Journalistiliiton suurin työehtosopimus on lehdistön tes, jonka piirissä on noin 4000 henkilöä. Toiseksi suurin eli Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden tes koskee noin 2500 henkeä. Seminaarissa käytiin läpi tilanne muillakin liiton sopimusaloilla. Neuvotteluihin liittyvät aikataulut löytyvät tältä sivulta, sopimusalat täältä ja nykyiset työehtosopimukset täältä.

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.