Uutiset / 08.05.2013

Yhteisöradiot lain rajalla Meksikossa

”Koko kansan radio”, kehuvat sapoteekki-intiaanit Radio Totopoa, joka toimii Juchitán de Zaragozan kaupungissa Meksikon eteläisessä Oaxacan osavaltiossa. Totopo lähettää 90 prosenttia ohjelmistaan sapoteekki-intiaanien diidxazá-kielellä.
 
Totopolla, kuten useimmilla Meksikon kaupallisilla ja paikallisradioilla, ei ole virallista toimilupaa.
 

Viime vuosina Totopo on auttanut alueen sapoteekkimaanviljelijöitä ja -kalastajia näiden taistelussa tuulivoimapuistoa vastaan, jota espajalainen energia-alan suuryritys Gas Natural Fenosa suunnittelee sapoteekkien yhteismaille läheisellä Istmo de Tehuantepecin alueella.

 
Kuusi kuukautta sopimustekstiä diidxazáksi
 

Sapoteekkien mukaan yhtiö hankki oikeudet tuulivoimaloiden rakentamiseen viekkaudella ja vääryydellä. Monet maapalstojen omistajat raapustivat nimen vuokraussopimukseen ymmärtämättä, mistä on kyse, koska he eivät osaa espanjaa eikä paikalle kutsuttu tulkkia.

 

Tämän seurauksena Radio Totopo lähetti kuuden kuukauden ajan sopimustekstiä diidxazáksi käännettynä. Radio taisteli lähetyksissään tuulivoimaprojektia vastaan tämän vuoden maaliskuun loppuun saakka, kunnes valtiollisen poliisin joukot rynnäköivät toimitukseen ja toimeenpanivat häädön kiistanalaisessa kiinteistössä.

 

Poliisit repivät sähköjohdot ja äänikaapelit pois ja veivät mukanaan lähettimen ja tietokoneen. Radioaseman koordinaattori Carlos Sánchez kärsi nujakassa käsivarsivaurion ja pysyttelee nyt maan alla, koska pelkää joutuvansa pidätetyksi samoin kuin kävi tuulivoimapuistoja vastustavan liikkeen johtajalle Mariano López Gómezille, jota syytettiin virkamiesten kiristämisestä.

 
Uusi radiolaki tuloillaan?
 

Meksikon kansanedustuslaitoksessa sorvataan parhaillaan uutta lakia radiolähetystoiminnasta.

 

”Vuonna 2006 perustuslain muutos salli alkuperäisyhteisöjen pitää omia radioitaan, mutta vieläkään ei ole tarkempia teknisiä säädöksiä, kuinka yhteisöt voisivat hyödyntää tätä oikeuttaan”, juristi Gisela Martínez Maailman yhteisöradioiden yhdistyksen (Amarc) Meksikon maajärjestöstä sanoo.

 

Amarcin tavoitteena on varmistaa, että uudessa laissa ei rajoiteta radioiden toimintaa ja että kolmannes taajuuksista annetaan yhteisöradioille tai alkuperäisasukkaiden radioille.

 

Totopo-radiossa ei jakseta enää kiinnostua uudesta laista. ”Siihen, että säädökset säädetään, kuluu niin paljon aikaa, että sen jälkeen alkuperäiskansoilla ei ole enää maita, jonka puolesta taistella”, Totopo-radion toinen koordinaattori Óscar Ledima Santiago synkistelee.

 

Totopo-radio on ollut suljettuna puolitoista kuukautta, ja asukkaat taistelevat tuulivoimapuistoa vastaan tiesuluilla.

 

Totopo-radion tapaus ei ole ainutlaatuinen. Myös monet muut Meksikon yhteisöradiot ovat ottaneet asiakseen kompata alkuperäiskansoja näiden taistelussa energia- tai kaivosyhtiöiden megaprojekteja vastaan. Ja samoin niiden toimittajia on pidätetty ja uhkailtu.

 
(Inter Press Service)

Katso myös

Kaikki uutiset

Media-ala huolissaan mainosrahan valumisesta ulkomaisille jäteille

Kotimainen uutismedia, niin paikallinen kuin valtakunnallinen, on Journalistiliiton mukaan avainasemassa faktapohjaisen, kansalaisten arjen kannalta merkittävän tiedon tuomisessa kansalaisille.

Vapun jälkeen juhlitaan lehdistönvapautta

Lehdistönvapaus ja sananvapaus ovat demokraattisen yhteiskunnan kulmakiviä. Päivää voi viettää monissa mielenkiintoisissa tapahtumissa.

Journalistiliitto kutsuu suomalaisia mediayrityksiä keskustelemaan itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista

Keskusteluiden jälkeen liitto haluaa myös avata neuvotteluja freelancereiden vähimmäistyöehdoista.