Uutiset / 07.02.2012

Yhteisöradio korjaa sodan tuhoja Ugandassa

Herran vastarinta-armeija (LRA) hyökkäsi Ugandan hallitusta vastaan 1987. 1990-luvun puolivälissä LRA:n komentaja Joseph Kony kävi oman acholi-kansansa kimppuun. Tuhansia tapettiin ja siepattiin, joukoittain lapsia pakotettiin sotilaiksi ja lähes kaksi miljoonaa ihmistä joutui evakkoon.

Acholien johtajat ja alueella toimivat avustusjärjestöt tarvitsivat kanavan, jolla viestiä paljolti lukutaidottomalle väestölle kaoottisessa tilanteessa. Avuksi otettiin yhteisöradio Mega, joka oli perustettu 2000-luvun alussa Acholimaan keskuksessa Gulussa.

Ruandan vastakohta

"Radio toimi tehokkaana välineenä Pohjois-Ugandan rauhoittamisessa", Okema Lazech Santo acholi-johtajien järjestöstä vakuuttaa.

Ugandalaisen rauhanradion pioneerit voivat ylpeillä päinvastaisella saavutuksella kuin naapurimaassa Ruandassa, jossa radio oli tärkeä kansanmurhan yllyttäjä 1990-luvun alussa. 

Radio Megan sanoma oli, että kansa haluaa rauhaa, ja viesti osoitettiin sisseille, asemalla alusta asti työskennellyt Nicky Afa-Ei painottaa. Ohjelmissa puhuttiin muun muassa armahduksesta ja perinteisen oikeuden käytännöistä.

Selkkaus oli kuumimmallaan joulukuussa 2002, kun Afa-Ein ohjelmaan soitti itse LRA:n päällikkö Kony. Pian sissit innostuivat soittelemaan radioon siinä mitassa, että hallitus kielsi näiden yksipuoliset haastattelut.

Lapset kertoivat

Megan tunnetuin ohjelma sodan aikana oli Palaa kotiin. Juontaja John Lacambel kutsui studioon entisiä lapsisotilaita kertomaan paluustaan siviiliin. Näin kumottiin LRA:n väitteet, että palaajat tapetaan.

Acholi-johtaja Santon mukaan ohjelma oli sovintoprosessin avain ja se sai joukoittain sissejä palaaman kotiin.

Väkivaltaisuudet hiljenivät Gulussa 2000-luvun lopulla, ja alue elää nyt aktiivisen jälleenrakennuksen aikaa. Megan kanssa kilpailee useita radioita, joiden ohjelmissa on aiempaa enemmän viihdettä.

Sodan seuraukset ovat kuitenkin yhä läsnä radiossa. Erityisesti joudutaan miettimään kotiin palaavien sissien kohtelua, Choice-radion toimittaja Willy Chowoo sanoo. Hänen mielestään tärkeintä on saada ihmiset luopumaan koston ajatuksista.

Radiot välittävät asiantuntijoiden neuvoja kiperiin tilanteisiin, joita syntyy esimerkiksi silloin, kun evakosta palaavien kodissa onkin uudet asukkaat.
 


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.