Uutiset / 07.02.2012

Yhteisöradio korjaa sodan tuhoja Ugandassa

Herran vastarinta-armeija (LRA) hyökkäsi Ugandan hallitusta vastaan 1987. 1990-luvun puolivälissä LRA:n komentaja Joseph Kony kävi oman acholi-kansansa kimppuun. Tuhansia tapettiin ja siepattiin, joukoittain lapsia pakotettiin sotilaiksi ja lähes kaksi miljoonaa ihmistä joutui evakkoon.

Acholien johtajat ja alueella toimivat avustusjärjestöt tarvitsivat kanavan, jolla viestiä paljolti lukutaidottomalle väestölle kaoottisessa tilanteessa. Avuksi otettiin yhteisöradio Mega, joka oli perustettu 2000-luvun alussa Acholimaan keskuksessa Gulussa.

Ruandan vastakohta

"Radio toimi tehokkaana välineenä Pohjois-Ugandan rauhoittamisessa", Okema Lazech Santo acholi-johtajien järjestöstä vakuuttaa.

Ugandalaisen rauhanradion pioneerit voivat ylpeillä päinvastaisella saavutuksella kuin naapurimaassa Ruandassa, jossa radio oli tärkeä kansanmurhan yllyttäjä 1990-luvun alussa. 

Radio Megan sanoma oli, että kansa haluaa rauhaa, ja viesti osoitettiin sisseille, asemalla alusta asti työskennellyt Nicky Afa-Ei painottaa. Ohjelmissa puhuttiin muun muassa armahduksesta ja perinteisen oikeuden käytännöistä.

Selkkaus oli kuumimmallaan joulukuussa 2002, kun Afa-Ein ohjelmaan soitti itse LRA:n päällikkö Kony. Pian sissit innostuivat soittelemaan radioon siinä mitassa, että hallitus kielsi näiden yksipuoliset haastattelut.

Lapset kertoivat

Megan tunnetuin ohjelma sodan aikana oli Palaa kotiin. Juontaja John Lacambel kutsui studioon entisiä lapsisotilaita kertomaan paluustaan siviiliin. Näin kumottiin LRA:n väitteet, että palaajat tapetaan.

Acholi-johtaja Santon mukaan ohjelma oli sovintoprosessin avain ja se sai joukoittain sissejä palaaman kotiin.

Väkivaltaisuudet hiljenivät Gulussa 2000-luvun lopulla, ja alue elää nyt aktiivisen jälleenrakennuksen aikaa. Megan kanssa kilpailee useita radioita, joiden ohjelmissa on aiempaa enemmän viihdettä.

Sodan seuraukset ovat kuitenkin yhä läsnä radiossa. Erityisesti joudutaan miettimään kotiin palaavien sissien kohtelua, Choice-radion toimittaja Willy Chowoo sanoo. Hänen mielestään tärkeintä on saada ihmiset luopumaan koston ajatuksista.

Radiot välittävät asiantuntijoiden neuvoja kiperiin tilanteisiin, joita syntyy esimerkiksi silloin, kun evakosta palaavien kodissa onkin uudet asukkaat.
 


Katso myös

Kaikki uutiset

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.

Sanoma tuli pyöreään pöytään freelancejournalistien työn ehdoista

Pyöreän pöydän tapaamisen ajatus on, että voidaan keskustella ilman sitoutumista suoraan neuvotteluihin.