Uutiset / 07.02.2023

Vientialojen saavutetuista palkkaratkaisuista toivotaan vauhtia Journalistiliiton tes-neuvotteluihin

Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden saavutetuista palkkaratkaisuista toivotaan vauhtia Journalistiliiton työehtosopimusneuvotteluihin. Neuvottelut ovat olleet jumissa, kun koko kierroksen päänavausta on odotettu. ”Toivomme, että pääsemme nyt keskustelemaan palkoista työnantajaa edustavan Palvelualojen työnantajien Paltan kanssa”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen. ”Aiemmissa tapaamisissa Palta on ilmoittanut meille, että he eivät keskustele palkoista ennen kuin vientialojen ratkaisut ovat tiedossa.” Tilanne sopimuksittain Journalistiliitto neuvottelee Elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimuksesta Paltan kanssa. Sopimus on irtisanottu ja nyt neuvotellaan sekä palkasta että tekstikysymyksistä. Neuvottelut jatkuivat maanantaina 6. helmikuuta ja niitä jatketaan keskiviikkona 8. helmikuuta. Mediaringin sopimus on irtisanottu 30.11.2022. Sopimus odottaa elokuva- ja tv-tuotantoalan ratkaisuja. Neuvottelut Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden palkoista jatkuvat tiistaina 14. helmikuuta, mikäli Palta on valmis neuvottelemaan. Journalistiliitto on irtisanonut työehtosopimuksen, samoin Yleisradion freelancereita koskevan Yhtyneet-sopimuksen. Journalistiliitto on irtisanonut MTV:n työehtosopimuksen päättymään helmikuun lopussa. Seuraavan kerran neuvotellaan 9. ja 15. helmikuuta. Palta on ilmoittanut haluavansa neuvotella palkankorotusten lisäksi myös työehtosopimuksen teksteistä. Viime vuonna solmitun lehdistön sopimuksen mukaan tulevista palkankorotuksista neuvotellaan helmikuun loppuun mennessä.  Journalistiliitto neuvottelee korotuksista Medialiiton kanssa. Neuvotteluissa pitäisi sopia palkankorotuksista, jotka koskevat ajanjaksoa 1.5.2023–31.3.2024. Neuvottelukunnat tapaavat 14. helmikuuta. Kustannustoimittajien palkankorotuksista samalle ajalle neuvotellaan Medialiiton kanssa myös 28. helmikuuta mennessä. Neuvotteluaikoja ei ole vielä sovittu. Av-käännösyrityksissä koko työehtosopimuksesta neuvotellaan 30.4. mennessä.   Ajankohtaiset tiedot sopimuksittain löytyvät liiton tes-sivustolta.

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.