Uutiset / 02.05.2018

Vapaa lehdistö harvojen oikeus

Lähes puolet maailman maista rajoittaa tuntuvasti lehdistönvapautta. Niihin kuluu myös Egypti Kuva: Cam McGrath/IPS. Kuva:
Rooma (IPS) Vain 13 prosenttia maailman asukkaista saa nauttia vapaasta lehdistöstä. Se tarkoittaa oloja, joissa media pystyy raportoimaan kattavasti politiikasta, toimittajien turvallisuus on taattu eikä valtio puutu viestinten toimintaan. 43 prosentissa maita vallitsee ”osittainen” lehdistönvapaus, ja lopuissa 45 prosentissa vapaudesta ei ole tietoakaan, sananvapautta valvovan Freedom Housen tuore raportti kertoo. Moni valtio perustelee lehdistönvapauden rajoituksia kansallisella turvallisuudella ja taistelulla terrorismia vastaan. Se merkitsee usein toimittajien altistumista ahdistelulle, väkivallalle ja jopa kuolemalle. Lehdistönvapauteen kohdistuvat rajoitukset ja väkivalta lisääntyivät 14 prosenttia vuosina 2012–2017, Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksi kertoo. (Inter Press Service)  

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Suomi tarvitsee mediapoliittisen ohjelman ja mediatukijärjestelmän

Liitto kannattaa selonteossa esille nostettuun tarpeeseen parantaa lasten- ja nuorten luku-, kieli- ja mediataitoja. Yksi keskeinen toimenpide tämän toteuttamiseksi on laskea kirjojen ja lehtien arvonlisäverokanta nollaan.

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.