Uutiset / 02.05.2018

Vapaa lehdistö harvojen oikeus

Lähes puolet maailman maista rajoittaa tuntuvasti lehdistönvapautta. Niihin kuluu myös Egypti Kuva: Cam McGrath/IPS. Kuva:
Rooma (IPS) Vain 13 prosenttia maailman asukkaista saa nauttia vapaasta lehdistöstä. Se tarkoittaa oloja, joissa media pystyy raportoimaan kattavasti politiikasta, toimittajien turvallisuus on taattu eikä valtio puutu viestinten toimintaan. 43 prosentissa maita vallitsee ”osittainen” lehdistönvapaus, ja lopuissa 45 prosentissa vapaudesta ei ole tietoakaan, sananvapautta valvovan Freedom Housen tuore raportti kertoo. Moni valtio perustelee lehdistönvapauden rajoituksia kansallisella turvallisuudella ja taistelulla terrorismia vastaan. Se merkitsee usein toimittajien altistumista ahdistelulle, väkivallalle ja jopa kuolemalle. Lehdistönvapauteen kohdistuvat rajoitukset ja väkivalta lisääntyivät 14 prosenttia vuosina 2012–2017, Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksi kertoo. (Inter Press Service)  

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.