Uutiset / 11.12.2017

Valetoimittajien vuosi

Itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa Helsingissä toimittajana esiintynyt ruotsalainen natsijohtaja ja kunnallispoliitikko ei ollut ensimmäinen Journalistiliiton tietoon tänä vuonna tullut valetoimittaja. Suomalaisella valeuutissivustolla julkaistiin kesäkuun alussa Rautatientorilla kuvattu video, jossa toimittajana esiintyvä henkilö jututti aggressiivisesti torilla olevia ulkomaalaistaustaisia miehiä ja esitteli netistä printattua pressikorttia. Oululainen kaupunginvaltuutettu esiintyi lokakuussa Tampereella järjestetyissä uusnatsien ja vastamielenosoittajien mielenosoituksissa kaulassaan Oulu-lehden logolla varustettu kortti. Muistakin tapauksista on liittoon oltu yhteydessä vuoden mittaan. Ammatti on avoin ja kuka tahansa voi ryhtyä journalistiksi. Toimittajana esiintyminen tai vaikka itse tehdyn pressikortin esittäminen tai huomioliivin käyttäminen ei ole vielä rikos. - Mikäli tällainen yleistyy, epäluottamus yhteiskunnallisia toimijoita kohtaan kasvaa, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Yleensä näille tapauksille on yhteistä, että reportteri käyttäytyy avoimen epäammattimaisesti. Itsenäisyyspäivän valetoimittaja kysyy (2:14:33->) huutaen pahoinpidellyltä ohikulkijalta, miksi tämä vastustaa ”meidän mielenosoitustamme” ja kommentoi pahoinpitelyn jälkeen, että ”Näin tapahtuu, kun vasemmistolainen suvaitsematon roskaväki ei kunnioita sananvapautta”. Tällainen lehdistönvapauden väärinkäyttö on eettisesti tuomittavaa, ja haitaksi oikeille journalisteille, jotka raportoivat asiallisesti. - Avoimessa yhteiskunnassa ei voi turvautua sensuuriin. Oikeiden journalistien ase valetoimittajia ja trolleja vastaan on vastuullisuus ja laatujournalismi. Oikea toimittaja tuntee Journalistin ohjeet ja noudattaa niitä, muistuttaa Hanne Aho.

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.