Nyheter / 12.12.2017

Ett år med flera fejkjournalister

Gemensamt för många så kallade fejkjournalister är att de uppträder oprofessionellt. "Ifall fenomenet blir vanligare kan det öka misstänksamheten mot samhälleliga aktörer", säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho. – Att missbruka pressfriheten på det här sättet är etiskt förkastligt och skadligt för riktiga journalister som arbetar sakligt, säger Hanne Aho. Hon syftar på den svenska nazisten och kommunpolitikern som i samband med självständighetsdagens demonstrationer i Helsingfors utgav sig för att vara journalist. Personen skriker bland annat "Press, press. ... varför motsätter du dig vår demonstration?" till en av demonstranterna som blir misshandlad. Efter misshandeln konstaterar mannen som utger sig för att vara journalist: "Så här går det när vänster, intoleranta avskum inte gillar yttrandefriheten". (Länk till videon, incidenten sker vid 2:14:33->). Fallet under självständighetsdagen är inte det enda exemplet på så kallade fejkjournalister i Finland i år. I början av juni publicerade en falsk finländsk "nyhetssajt" en video som filmats på Järnvägstorget där en person som utger sig för att vara reporter på ett mycket aggressivt sätt talar med några män med utländsk bakgrund. "Reportern" visar upp ett presskort för männen. Det är inte Journalistförbundets presskort utan ett likadant kort man hittar på webben och som vem som helst kan skriva ut. I oktober använde en en fullmäktigeledamot från Uleåborgs stadsfullmäktige ett kort med tidningen Oulu-lehtis logo på när han gick runt på demonstrationer i Tammerfors. På plats fanns nynazister och motdemonstranter. Journalistyrket är öppet och vem som helst kan bli journalist. Det är inte ett brott att utge sig för att vara journalist, att visa upp ett presskort man gjort själv eller att bära en reflexväst som det står "press" på. – Ifall fenomenet blir vanligare kan det öka misstänksamheten mot samhälleliga aktörer", säger Hanne Aho. – I ett öppet samhälle kan vi inte ty oss till sensur. Kampen mot fejkjournalister och mot nättroll ska föras med ansvarsfull kvalitetsjournalistik. En riktig journalist känner och följer journalistreglerna, säger Hanne Aho.  

Svara på förbundets löneundersökning

Finlands Journalistförbund gör en löneundersökning bland de medlemmar som är i ett anställningsförhållande. Information om löner, vilken ges direkt av medlemmarna, utgör grunden för en effektiv intressebevakning.

Manu Haapalainen får tillsvidareanställning vid tidningen Journalisten

Manu Haapalainen, 51, har fått en tillsvidareanställning vid tidningen Journalisten.

Fler tvister och omställningsförhandlingar – förbundet hjälper

Tvister som berörde Journalistförbundets medlemmars arbetsförhållanden, uppsägningar och arvoden ökade i fjol jämfört med året innan.