Uutiset / 12.01.2018

Vain muutama jäsen luopunut Kopiosto-oikeuksistaan

Vain kolme Journalistiliiton jäsentä on tuotantoyhtiöiden vaatimuksesta perunut tekijänoikeusjärjestö Kopioston Tekijänoikeussopimuksen. Lisäksi muutamat jäsenet ovat muuttaneet sopimusta siten, että muutos rajaa pois heidän tiettyjä oikeuksiaan. Kopiosto ja tekijäjärjestöt työskentelevät edelleen sopimustilanteen rauhoittamiseksi. Kopiosto muun muassa tapaa eri osapuolia, jotta asiassa päästäisiin neuvottelemalla sopimukseen. Liiton tietoon tuli joulun alla, että tuotantoyhtiöt ovat lähettäneet audiovisuaalisen alan tekijöille viestejä, joissa vaaditaan Tekijänoikeussopimuksen perumista tai muuttamista 31.12.2017 mennessä. Vaatimukset koskivat oikeuksia, jotka liittyvät muun muassa televisio-ohjelmien edelleenlähettämiseen ja verkkotallennuspalveluihin. Journalistiliitto tiedotti asiasta jäsenilleen ja kehotti olemaan luovuttamatta tekijänoikeuksiaan. Tekijänoikeussopimus takaa av-tekijöille oikeuksia teoksiinsa ja tekijänoikeuslain mukaisia korvauksia niiden esittämisestä. Lisätietoja saat osoitteesta tekijanoikeussopimus@kopiosto.fi. Tekijänoikeussopimuksesta kerrotaan tarkemmin myös Kopioston verkkosivuilla.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistien mielenterveys koetteella Perussa

Katumielenosoituksia seuraavat toimittajat ja kuvaajat altistuvat väkivallalle, jota harjoittavat sekä järjestyksenvalvojat että mielenosoittajat. Vuonna 2023 kirjattiin 127 fyysistä ja sanallista hyökkäystä toimittajia vastaan.