Uutiset / 19.06.2018

Uutispimento jarruttaa kriisiapua

YK, New York (IPS - Will Higginbotham) Miljoonat ihmiset jäävät ilman apua maailman ”unohdetuissa” pakolaiskriiseissä, joita on varsinkin Afrikassa, valittaa avustustyötä eri puolilla maailmaa tekevä Norjan pakolaisneuvosto (NRC). ”Joudumme jälleen kerran todistamaan, miten Afrikan kriisit eivät pääse otsikoihin ja jäävät siksi liian pitkäksi aikaa vaille päättäjien huomiota”, NRC:n pääsihteeri Jan Egeland sanoo. NRC listaa vuosittain unohdettuja konflikteja, ja tällä kertaa kymmenen pahimman maan joukosta kuusi sijaitsee Afrikassa. Listan kärjessä on Kongon demokraattinen tasavalta, jossa kodistaan on joutunut pakenemaan yli viisi miljoonaa ihmistä. Seuraavina listalla ovat Etelä-Sudan, Keski-Afrikan tasavalta, Burundi ja Etiopia. Kymmenen pahimman joukkoon mahtuvat vielä palestiinalaisalueet, Myanmar, Jemen, Venezuela ja Nigeria. ”Me länsimaissa suljemme helposti silmämme mailta, joilla ei ole meille geopoliittista arvoa”, NCR:n tiedottaja Tiril Skarstein sanoo. Mutta on myös tapauksia, kuten Jemen ja Palestiina, joissa risteävät monet poliittiset intressit, ja siviilien tilanne unohtuu niiden varjoon, hän jatkaa. Kongo vertautuu Syyriaan Afrikan pakolaisten ahdinko jää Skarsteinin mielestä liian vähälle huomiolle länsimaiden mediassa. Hän vertaa Kongon ja Syyrian saamaa julkisuutta ja muistuttaa, että humanitaarisen avun tarvitsijoita on kummassakin konfliktissa noin 13 miljoonaa. ”Sitä ei moni tiedä.” Kun Syyrian pakolaiset kolkuttelevat länsimaiden ovilla, Afrikassa pakenevat jäävät usein naapurimaahan. ”He eivät nouse turistirannoille, eikä siirtyminen Afrikan maasta toiseen herätä suurta huomiota maailmalla.” Apua pakolaiset kuitenkin tarvitsevat myös Afrikassa, ja sen kokoaminen on vaikeaa ilman julkisuuden tukea, Skarstein sanoo. Kongo on nyt suurista kriiseistä toiseksi huonoimmin rahoitettu. Avuntarve on lähes 800 miljoonaa euroa, mutta siitä on saatu alle puolet. Avunantajat väsyvät selkkausten pitkittyessä, mutta avustusjärjestöjen ei auta kuin jatkaa kamppailua, hän jatkaa. NRC toivoo, että valtiot antaisivat apua tarpeen eikä poliittisten laskelmien perusteella. Media voi auttaa nostamalla unohdettuja kriisejä esiin. ”Ihmisten kuunteleminen on avainasia. Mitä enemmän tietoa näistä kriiseistä välittyy, sitä enemmän on tehtävissä niiden helpottamiseksi.” ”Se, että emme näe ihmisten kärsivän, ei poista heidän kärsimyksiään eikä vapauta meitä vastuustamme auttaa”, Skarstein painottaa.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.