Kannanotot / 08.11.2023

Journalistiliitto: Gazan sota on tragedia myös journalisteille

Israelin ja terroristijärjestö Hamasin välinen sota Gazassa on tähän mennessä vaatinut ainakin 39 journalistin tai mediatyöntekijän hengen, kertoo Committee to Protect Journalist -järjestö. CPJ:n mukaan sodan ensimmäinen kuukausi oli journalisteille verisin ainakin 30 vuoteen. Esimerkiksi koko vuonna 2022 journalisteja kuoli CPJ:n mukaan 67, näistä 15 Ukrainassa. Gazan sota tekee tilastoista synkimmät vuosikausiin.

”Journalistin menehtyminen työssään on äärimmäinen sananvapausrikos. Gazan tilanne osoittaa, että journalistien työtä ja asemaa ei kunnioiteta konfliktissa. Heitä on myös pidätetty ja kaikin tavoin häiritty”, toteaa Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. ”Sota on hirvittävä humanitaarinen tragedia paitsi siellä oleville siviileille, myös totuuden kertomiseen pyrkiville media-alan ammattilaisille.”

Suomen Journalistiliitto yhtyy kansainvälisten journalistijärjestöjen vaatimuksiin taata journalistien turvallinen työskentely alueella. Journalistiliitto muistuttaa, että jokaisen työtään tekevän journalistin tai mediatyöntekijän kuolema on tutkittava ja syylliset saatettava vastuuseen.

”Ilman journalistien rohkeaa uurastusta maailma ei tietäisi, mitä sota-alueilla tapahtuu. Journalistit ovat kansainvälisoikeudellisesti siviilejä ja heitä tulee suojella”, Hanne Aho sanoo.


Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Journalistiliitto: KHO:n päätös on uhka sananvapaudelle

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan työnantajan maksamat toimittajan asianajokulut ovat verotettavaa tuloa, on vaarallinen ennakkotapaus suomalaiselle journalismille.

Av-alan toimintaedellytykset on turvattava – eduskunnan on syytä palauttaa av-kannustin budjettiin

Suomi voi olla ylpeä vahvasta ja kehittyvästä av-alastaan, jonka kokonaisarvo on noin 1,6 miljardia euroa. Kansainvälisesti arvostettu Sisu-elokuva ja animaatiosarja Muumilaakso ovat hyviä esimerkkejä huipputason tuotannoista, jotka kiinnostavat ulkomailla ja jotka ovat olleet Suomelle samalla investointeja. Vahvasti kansainvälinen ja kasvava av-ala paitsi työllistää alan tekijöitä myös luo suoria positiivisia vaikutuksia alihankintapalveluita tarjoavaan kenttään, majoitus- ja […]