Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Vaalitilaisuudet ja mielenosoitukset ovat usein vaaran paikkoja toimittajille. Kuva Keniasta, jossa ainakin 25 toimittajaa joutui keväällä kahden viikon kuluessa väkivallan kohteeksi tai pidätetyksi opposition mielenosoitusten aikana. Kuva: Joyce Chimbi/IPS

Unesco: Toimittajien turvallisuus taattava vaalien aikana

Pariisi (IPS)

Toimittajat kautta maailman altistuvat vaaroille vaalien alla, aikana ja jälkeen, muistuttaa YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco. Se vaatii valtioita takaamaan journalistien turvallisuuden kaikissa tilanteissa.

”Toimittajiin ei saa kohdistaa uhkauksia tai hyökkäyksiä, eikä heitä saa estää välittämästä tietoja vapaasti”, Unescon pääjohtajana tiedottaja Tawfik Jelassi painottaa.

Toinen marraskuuta oli teemapäivä journalisteihin kohdistuvien rikosten rankaisemattomuuden lopettamiseksi. Päivää on vietetty vuodesta 2013 kahden Malissa murhatun ranskalaisen toimittajan, Ghislaine Dupontin ja Claude Verlonin, muistoksi.

”Vaadimme hallituksia ryhtymään lisätoimiin taatakseen toimittajien turvallisuuden, ilmaisunvapauden ja tiedonsaannin myös vaalien aikaan. Nämä perustavat ihmisoikeudet ovat välttämättömiä demokratian toiminnalle”, Jelassi sanoo.

Hänen mukaansa poliisi ja turvallisuusjoukot ovat vastuussa tiedonvälittäjien turvallisuudesta niin mielenosoitusten kuin vaalienkin aikana.

Riskit suurempia kuin koskaan

Unesco arvioi, että toimittajiin kohdistuvat riskit ovat nyt suurempia kuin koskaan, mikä näkyy eritoten Lähi-idässä. Islamistisen Hamasin ja Israelin välisessä sodassa oli 4. marraskuuta mennessä kuollut vähintään 36 viestintäalalla työskentelevää.

Unesco kuitenkin muistuttaa, että toimittajien työ on riskialtista myös konfliktien ulkopuolella.

Vuoden 2019 alusta kesäkuulle 2022 järjestö kirjasi 759 toimittajiin kohdistuvaa aggressiota, jotka liittyivät 89 vaaleihin 70 valtiossa. Teon takana olivat turvallisuusjoukot 42 prosentissa tapauksista.

Mielenosoittajat tai yleisönä olleet toteuttivat loput 58 prosenttia toimittajiin kohdistuneista sanallisista tai fyysisistä hyökkäyksistä. Lähes kolmannes uhreista oli naisia.

”Hyökkäyksellä” tarkoitetaan murhaa, mielivaltaista pidätystä, hakkaamista, kumiluodeilla ampumista, uhkailua, pelottelua ja aineiston takavarikointia. Niitä kirjattiin eri ympäristöissä, kuten kokouksissa, julkisissa mielenosoituksissa sekä mediatyöläisten työpaikoilla ja kodeissa.

Samaan aikaan 129 tiedotusvälinettä koki vaaleihin liittyvän hyökkäyksen, joka saattoi olla sensuuriuhkaus, ratsia, tuhopoltto tai toiminnan lopettaminen pakotettuna.

Vaalit tulossa 45 maassa

Vuonna 2024 on määrä pitää presidentin- tai parlamenttivaalit 45 valtiossa, joissa on yli kaksi miljardia äänioikeutettua.

Unesco korostaa journalistien ratkaisevaa roolia siinä, että yleisö saa oikeaa tietoa ennen äänestyspäätöstä.

Näin ei ole läheskään aina tapahtunut. Tiedonsaanti on estetty sulkemalla nettiyhteydet, sensuroimalla kriittistä mediaa ja valvomalla toimittajia digitaalisesti. Perusteluna on yleensä yleisen järjestyksen säilyttäminen ja kansallinen turvallisuus.

(Inter Press Service)

https://ipsnoticias.net/2023/11/unesco-alerta-ante-violencia-contra-periodistas-durante-elecciones/