Uutiset / 28.03.2022

Unesco auttaa toimittajia Ukrainan sodassa

Eurooppa ja Pohjois-Amerikka osoittavat mieltään Ukrainaan hyökkäämistä vastaan ja rauhan puolesta. Sota-alueelta luotettavinta tietoa tuovat toimittajat saavat tukea muun muassa Unescolta. Kuva: Alisdare Dickson Kuva:
Pariisi (IPS) YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco lähettää suojavarusteita ja muuta apua toimittajille, jotka raportoivat sodasta Ukrainassa. Ainakin viisi journalistia sai surmansa sodan kolmen ensimmäisen viikon aikana. ”Toimittajat ja muu mediaväki vaarantavat joka päivä henkensä Ukrainassa välittääkseen elintärkeää tietoa paikallisille asukkaille ja raportoidakseen sodasta ulkomaailmalle”, Unescon pääjohtaja Audrey Azoulay muistuttaa. ”Olemme päättäneet auttaa ja tukea heitä kaikin mahdollisin tavoin”, hän jatkaa. Ensivaiheessa Unesco lähetti Ukrainaan 125 henkilökohtaista suojavarustetta, kuten kypäriä ja luotiliivejä, Kansainvälisen journalistiliiton (IFJ) ja Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) välityksellä. IFJ ja Unesco auttavat kahta ukrainalaista journalistijärjestöä siirtämään toimintansa Puolaan, jotta ne pystyisivät jatkamaan työtään ja tukemaan vihamielisessä ympäristössä toimivia journalisteja. Liitoilla on yhteensä noin 6 000 jäsentä. Tuhansilta Ukrainasta raportoivilta toimittajilta puuttuu suojavarusteita, eikä heitä ole opastettu toimintaan vaarallisissa oloissa. Se koskee erityisesti niitä ukrainalaisia, jotka aiemmin välittivät paikallisia uutisia ja muuttuivat yhtäkkiä sotakirjeenvaihtajiksi. Kolme viikkoa Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen oli ukrainalaislähteiden mukaan raportoitu vähintään 5 journalistin kuolleen ja 35 haavoittuneen. Ensimmäinen uhri oli ukrainalaisen Live-paikallistelevision kuvaaja Jevhenyi Sakun, joka kuoli kiovalaisen televisiotornin pommituksessa 1. maaliskuuta. Viisi päivää myöhemmin vapaaehtoisena sotaan liittynyt ukrainalainen toimittaja Viktor Dudar sai surmansa taisteluissa Mykolaivin satamakaupungin liepeillä. Yhdysvaltalainen Brent Renaud oli ensimmäinen Ukrainassa kuollut ulkomaalainen journalisti. Renaud oli tekemässä dokumenttia Ukrainan sodasta, kun hänet ammuttiin 13. maaliskuuta Irpinin kaupungissa Kiovan lähellä. Hänen kolumbialais-yhdysvaltalainen kollegansa Juan Arredondo haavoittui ja jouduttiin leikkaamaan. Maaliskuun 14. päivä menehtyivät irlantilainen kuvaaja Pierre Zakrzewski ja ukrainalainen Oleksandra Kuvšynova, jotka raportoivat yhdysvaltalaiselle Fox Newsille. Heidän autonsa joutui tulitukseen Horenkassa Kiovan länsipuolella. Heidän kollegansa Benjamin Hall haavoittui samassa hyökkäyksessä ja on sairaalahoidossa. Unescon Azoulayn mukaan tilanne on jo osoittanut, että laadukkaat suojavarusteet voivat pelastaa toimittajan hengen. Siksi järjestöt pyrkivät toimittamaan niitä mahdollisimman monille. Unesco vaatii osapuolia pidättymään iskuista tiedonvälityksen infrastruktuuria vastaan ja kunnioittamaan kansainvälisiä sääntöjä, jotka suojelevat viestinnän ammattilaisia sekä siviilejä konfliktialueilla. (Inter Press Service)  

Katso myös

Kaikki uutiset

Hovioikeuden päätös Viestikoekeskus-asiassa on erittäin huolestuttava ennakkotapaus

”Hovioikeus katsoi, että toimittajat voidaan tuomita myös jutuista, joita ei koskaan julkaistu. Tällä on ehdottomasti vaientamisvaikutus”, Journalistiliiton puheenjohtaja Marjaana Varmavuori sanoo.

Liitto tukenasi kesälläkin

Keskellä kesääkin jäsenemme voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä laki- ja työsuhdeasioissa.

Journalistiliitto: Ammattitaitoisia journalisteja tarvitaan rakentamaan luottamusta uutisiin

Suomalaisten luottamus uutisiin on edelleen vakaata ja maailman kärkeä, kertoo tänään 17. kesäkuuta julkaistu tutkimus.

Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report 2025 -kyselytutkimuksesta selviää, että itse seuraamiinsa uutisiin luottaa Suomessa 75 prosenttia aikuisväestöstä. Useimpiin uutisiin luottavien määrä oli 67 prosenttia.