Uutiset / 08.04.2019

Ukrainan äärioikeisto maalittaa Oksana Chelyshevaa

Suomen Journalistiliiton jäsen, palkittu ihmisoikeusjournalisti Oksana Chelysheva on liitetty ukrainalaiselle Mirotvorets-verkkosivulle, jossa ilmiannetaan ja maalitetaan ”Venäjämielisiä terroristeja”, ”sotarikollisia ja murhaajia”. Toukokuussa 2016 Mirotvorets julkaisi 4500 separatistialueille akkreditointia pyytäneen ukrainalaisen ja kansainvälisen journalistin nimet ja yhteystiedot ja syytti heitä yhteistoiminnasta terroristien kanssa. Tätä seurasi nimettömien vihaviestien ja tappouhkauksien vyöry monille paljastettujen puhelinnumeroiden ja sähköpostien haltijoille. Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov puolusti verkkosivustoa tuolloin Facebookissa. Monessa muussakin tapauksessa todisteiden on sanottu viitanneen läheiseen yhteistyöhön viranomaisten ja Mirotvorets-sivuston välillä. Saksa vaati viime syksynä Ukrainaa poistamaan verkkosivuston entisen liittokansleri Gerhard Schröderin jouduttua listalle. Mediatietojen mukaan Ukrainan poliisi ja turvallisuuspalvelu SBU käyttävät verkkosivuston väitteitä totuutena omassa työssään. Monet ukrainalaiset toimittajat syyttävät Mirotvoretsia journalistien painostamisesta. Verkkosivusto on käynyt voimakasta kampanjaa myös Ukrainan journalistiliiton puheenjohtajaa Sergei Tomilenkoa vastaan. Lehdistönvapaus Ukrainassa on muutenkin heikentynyt kriisin oloissa huomattavasti. Mirotvorets syyttää Oksana Chelyshevaa ”Ukrainan vastaisesta propagandasta” ja ”yhteiskunnallisesti merkittävän tiedon manipuloinnista”. Mirotvorets-keskus pyytää oikeuslaitosta pitämään tätä julkaisua rikosilmoituksena siitä, että ”tämä henkilö on tietoisesti toiminut Ukrainan kansallista turvallisuutta, rauhaa, ihmiskunnan turvallisuutta ja kansainvälistä oikeusjärjestystä vastaan, sekä tehnyt muita laittomuuksia.” Mitään varsinaisia todisteita ei esitetä. Oksana Chelysheva on ukrainalaissyntyinen Venäjän kansalainen, joka on saanut turvapaikan Suomesta, koska ei voinut enää palata kotiin Venäjälle Tshetsenia- kirjoitustensa aiheuttaman uhkailun vuoksi. Suomessa on julkaistu hänen kirjansa ”He seurasivat minua kadulla” (INTO 2013). Hänet on palkittu mm. 2006 Amnesty Internationalin ”Journalism under threat” -palkinnolla ja 2014 Haagin Writers Unlimited -festivaalilla arvostetulla Oxfamin, Novibin ja PEN:n sananvapauspalkinnolla. Ukrainan kriisin puhjettua Chelysheva  on omistanut paljon aikaansa sodan siviiliuhrien puolustamiseen ja kummankin osapuolen sopimusrikkomusten ja julmuuksien paljastamiseen. Siinä puolueettoman journalistin työssä hän on saanut molempien osapuolten vihat niskoilleen. Suomen Journalistiliitto pyytää Suomen ulkoministeriötä tuomitsemaan Mirotvorets-verkkosivuston toiminnan ja Suomen Journalistiliiton jäsenen maalittamisen. Lisää Oksana Chelyshevan toiminnasta mm:

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.