Uutiset / 26.04.2017

Työeläkeyhtiöiden YEL-päätös vaikuttaa laskutuspalveluihin, ei Mediakuntaan

Työeläkeyhtiöiden päätös siirtää laskutuspalvelun käyttäjät YEL-vakuutuksen piiriin ei koske Journalistiliiton Mediakuntaa, sillä Mediakunta ei ole laskutuspalvelu vaan muitakin palveluita jäsenilleen tarjoava työosuuskunta. Mediakunta pidättää maksamastaan palkasta jatkossakin työeläkemaksun (TyEL), ei yrittäjän eläkevakuutusmaksua (YEL). Aihe on herättänyt kysymyksiä eräiden laskutuspalveluyritysten ilmoitettua huhtikuun lopulla, että niiden kautta laskuttavat keikkatyöläiset siirtyvät 1.5.2017 yrittäjän eläkelain eli YEL-vakuuttamisen piiriin. Tätä ennen laskutuspalveluiden käyttäjien tuloista on maksettu työeläkettä kerryttänyttä TyEL-maksua. Muutoksen taustalla on työeläkeyhtiöiden päätös. YEL-vakuutus on pakollinen yrittäjille, joiden työtulo on vähintään 7645,25 euroa vuodessa. TyEL-vakuutus puolestaan on työsuhteisten palkasta perittävä eläkevakuutusmaksu. Maksun määräytyminen riippuu siitä, tulkitaanko työ yrittäjänä tehdyksi vai työsuhteiseksi. Työsuhteisen työn ja yrittäjyyden eroista kertoo esimerkiksi huhtikuussa 2017 julkaistu Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas. Tutustu tarkemmin Mediakunnan toimintaan ja palveluihin.

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomen Leijonan ritarimerkki Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle

Merkin myöntämisen perusteina ovat olleet muun muassa Savolaisen ansiokas työ itsensätyöllistäjien edunvalvonnassa.  Hän on yhteiskunnallisesti laajasti verkottunut ja on mukana useissa luottamustoimissa.

Painopisteitä 2025: tes, freetyö, neuvottelutuki, uusi tekijänoikeusstrategia

Liitto neuvottelee kesään 2025 mennessä kaikki media-alan työehtosopimukset. Kierros alkaa ennen joulua elokuva- ja televisiotuotannon työehtosopimusneuvotteluilla.

Liiton jäsenmaksut ensi vuonna ennallaan – työsuhteisen freen maksu uudistuu

Työsuhteisten freelancerien jäsenmaksu uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksesta päätettiin liiton kevään valtuustossa. Maksu on 1.1.2025 lähtien kiinteä, 39 euroa kuukaudessa. Tähän asti työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on ollut 1,4 prosenttia bruttotuloista.