Uutiset / 01.12.2011

Tutkivampaa verkkojournalismia Tansaniassa

Kurssille osallistunut Uhuru-lehden toimituspäällikkö Noor Shija ehdotti suositun tansanialaisen keskustelusivuston Jamii Forumsin käyttämistä.

”Toimittaja voisi laittaa keskustelupalstalle viestin, jossa hän pyytää ihmisiä kertomaan näiden kokemuksista korruptiosta sairaaloissa. Jotkut saattaisivat kertoa, kuinka vaikeaa on saada hoitoa ilman lahjuksia. Toiset taas voisivat mainita esimerkkejä siitä, kuinka joku muu sai suorastaan ensiluokkaista hoitoa maksettuaan henkilökunnalle lahjuksia.”

Noor Shijan toinen vinkki verkon tarjoamista mahdollisuuksista koski ministeriöiden määrärahojen käyttöä.

”Tansanian hallituksen verkkosivustolta löytyviä budjettipäätöksiä tutkimalla voi nähdä, miten paljon määrärahoja kullekin vuodelle on luvattu teiden ja siltojen rakennukseen, opettajien palkkaukseen tai muihin tarkoituksiin eri puolilla maata. Tämän jälkeen toimittaja voi matkustaa paikan päälle katsomaan ja keskustelemaan asukkaiden kanssa, onko määrärahat todella käytetty näihin tarkoituksiin.”

Erinomaisia juttuideoita! Siitä vaan toteuttamaan…

Aluetoimittajille kurssit swahiliksi

Vikes on järjestänyt Tansaniassa verkkojournalismin kursseja nyt jo kuuden vuoden ajan, aluksi Tumaini-yliopiston tiedotusopin laitoksella Iringassa ja viimeiset neljä vuotta eri puolilla maata yhdessä sananvapausjärjestö MISA Tanzanian kanssa.

Internetkursseille on osallistunut kaikkiaan 180 tansanialaista toimittajaa ja 150 tiedotusopin opiskelijaa ja opettajaa.

Tänä vuonna verkkojournalismin koulutushanke on edennyt jatkohankevaiheeseen. Kolmivuotisen jatkohankkeen aluksi Tansaniassa tuotettiin swahilinkielinen opetusaineisto ja järjestettiin preppauskurssi paikallisille kouluttajille.

Kesäkuussa tansanialaisten kouluttajien johdolla pidettiin ensimmäiset swahilinkieliset internetkurssit aluetoimittajille Morogorossa, Iringassa ja Dodomassa. Kurssien sisältö räätälöitiin vastaamaan maakuntakeskusten aluereportterien ja freetoimittajien tarpeita ja työoloja. Maakunnissa verkkoyhteydet ovat usein hitaat ja toimittajat pääsevät käyttämään verkkoa lähinnä maksullisissa nettikahviloissa.

Alkuvuodesta Dar es Salaamissa järjestettiin oma kurssi maan valtamedian päätoimittajille, toimitussihteereille ja paikallisten journalistikoulujen opettajille. Lokakuussa pidettiin ensimmäinen tutkivan verkkojournalismin kurssi sekä myös erillinen podcast-kurssi maan yleisradion TBC:n ja kaupallisten radioasemien tuottajille ja radiojournalisteille.

Tiedonhausta parempiin juttuihin

Olin itse kouluttajana tutkivan verkkojournalismin kurssilla. Dar es Salaamin kauppakorkeakoulun kurssikeskuksen tiloissa pidetyllä intensiivikurssilla keskityttiin tietojen hakemiseen verkosta ja juttujen tekemiseen.

Yksinkertaisten faktojen, kuten Kilimanjarovuoren korkeuden tai Suomen paikallisen suurlähetystön osoitteen löytäminen, oli useimmille osanottajille vielä helppoa, samoin kuin sen selvittäminen, kuka johtaa Englannin valioliigan maalipörssiä. Tansanialaiset ovat hulluna jalkapallon Englannin liigaan – ihmisten iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Vaikeampaa oli löytää tuoretta tietoa inflaation suuruudesta Tansaniassa, vaikka asiasta oli puhuttu samalla viikolla sanomalehtien etusivuilla. Tehtävän tarkoituksena oli harjoitella Googlen eri hakuominaisuuksien käyttöä ja haun rajaamista, viime päiviin, pelkästään uutissivustoihin tai pelkästään tansanialaisiin sivustoihin.

Kurssin aikana kirjoitettiin juttuja muun muassa Libyan tilanteesta, ugandalaisesta Herran vastarinta-armeijasta sekä aiemmin syksyllä edesmenneestä Nobel-palkitusta kenialaisesta ympäristöaktivistista Wangari Maathaista.

Oikeilla hakusanoilla etsittäessä verkosta löytyy paljon tietoa aiheesta kuin aiheesta, mutta hyvän jutun kirjoittaminen aineiston pohjalta vaatii harjoittelua. Journalistin pitäisi osata tarkastella tietoja lähdekriittisesti ja valikoida, mikä on kiinnostavaa ja olennaista tekeillä olevan jutun kannalta. Samalla pitäisi vielä muistaa, että toisten kirjoittamia juttuja ei saa kopioida.

Blogi suositumpi kuin valtalehdet

Verkkomedia on Tansaniassa edelleen suhteellisen uusi ilmiö. Kun vielä viisi vuotta sitten Tansaniassa vain yksi mediatalo julkaisi päivitettyä uutisaineistoa verkossa, tänä päivänä miltei kaikilla paikallisilla sanomalehdillä ja myös useilla sähköisillä medioilla on omat sivustonsa netissä.

Jokin kuitenkin mättää, kun viimekeväisen päätoimittajakurssin osanottajista vain yksi kertoi lukevansa paikallisia lehtiä verkosta. Yksi selitys oli se, että verkkosivuilla julkaistaan täsmälleen samat jutut kuin aamun printtilehdessä.

Tansanian suosituimpien verkkosivustojen Top 100 -listalta löytyykin vain muutama paikallinen mediasivusto: juorulehtiä julkaiseva Global Publishers sijalla 28 sekä englanninkieliset päivälehdet The Citizen ja Daily News sijoilla 70 ja 80. Valtamediaa selvästi suositumpi oli Daily Newsin kuvajournalistin Issa Michuzin blogi, jolla hän julkaisee kuvia uutistapahtumista, poliitikoista ja julkkiksista.

“On selvää, että myös valtamedian täytyy keksiä uusia keinoja uutisten esittämiseen yleisölle”, Mtanzania-lehden toimituspäällikkö Revocatus Makaranga totesi kurssin päätteeksi.

“Jos sanomalehdet haluavat säilyttää lukijansa, niiden olisi panostettava tutkivampaan journalismiin”, arvelee puolestaan Tanzania Daima -lehden toimitussihteeri Edward Kinabo.

Teksti Peik Johansson
Kuvat Maggid Mjengwa ja Gasirigwa Sengiyumva

Kirjoittaja on Vikesin Tansania-hankkeiden koordinaattori ja internetkoulutushankkeen kouluttaja. Tutkivan verkkojournalismin kurssilla syntynyt kurssiblogi löytyy osoitteesta misainvestigativeinternet.blogspot.com.


Katso myös

Kaikki uutiset

Muovinen pressikortti uusittava – digitaalisen kortin voimassaolo jatkuu

Muovisen pressikortin voimassaolo päättyy vuoden 2024 lopussa. Mikäli jäsen haluaa uuden muovisen kortin vuosille 2025–2026, se pitää itse tilata.

Kysely luottamushenkilöille: Yhteistyö työnantajan kanssa vaikeutunut

Kysely paljastaa, että luottamushenkilöiden tiedonsaannissa on ongelmia. Vain kolmasosa vastaajista sanoi, että saa vaivattomasti kaikki sellaiset tiedot, joita työnantajan kuuluu työehtosopimuksen tai lain mukaan antaa.

Journalistiliitto: Ylen irtisanomisten vaikutus tiedonvälitykseen ja kotimaiseen kulttuuriin on merkittävä

”Irtisanomisten määrä on suurin kotimaisella media-alalla milloinkaan. Toivottavasti asiasta päättäneet ovat ymmärtäneet, miten päätös vaikuttaa kotimaiseen tiedonvälitykseen, kulttuuriin ja koko media-alaan”