Uutiset / 02.12.2014

Tutkimus: av-kääntäjät ovat kahden kerroksen väkeä

Av-kääntäjä ja vapaa tutkija Tarmo Hietamaa selvitteli kyselytutkimuksessaan, miten suomalaisten av-kääntäjien työolot ovat eronneet toisistaan 2010-luvun alussa ennen alalla tapahtunutta murrosta. Hietamaa ajoittaa tuon murroksen syksyyn 2012, jolloin arviolta puolet alan työsuhteisten freelancereiden töistä ulkoistettiin pois työehtosopimuksen piiristä.

Tutkimusraportissa todetaan muun muassa seuraavaa:

  • Suomalaiset av-kääntäjät työskentelevät miltei tasan kahtia jakautuneina kahdessa eri kerroksessa: Kannattavamman, työsuhteellisten työn kerroksen (työsuhteiset aikapalkkalaiset ja työsuhteiset freelancerit) enemmistö, 45,8 % työskentelee nettotuloilla, jotka jäävät ylemmän korkeakoulututkinnon tasoisen henkilön käytettävissä olevien rahatulojen mediaanin alle. Kannattamattoman, työsuhteettoman työn kerroksen (työsuhteettomat freet ja yrittäjät) enemmistö, 40,4 %, työskentelee nettotuloilla, jotka jäävät pienituloisuusrajan alle.
  • Kaikkiaan on selvää, että työskentely av-käännösalalla 2010-luvun alussa on ollut melko kannattamatonta. Suhteutettuja ansioita tarkasteltaessa lähes yhdeksän kymmenestä koko ammattikunnan kääntäjästä on työskennellyt alle ylemmän korkeakoulututkinnon tasoisen henkilön käytettävissä olevien rahatulojen mediaanin, puolet alle valtakunnallisen mediaanin ja neljännes alle pienituloisuusrajan.
  • Oleellisena lisätietona alan kehityksen suuntaan on kuitenkin mainittava ulkoistuksen synnyttämä liikehdintä, joka on aktiivisesti vastustanut asiantuntijatyön kannattamattomuuden leviämistä ja ajanut kollegiaalisuuden etua.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.