Uutiset / 06.03.2013

Toimittajien pelottelua ei niellä Somaliassa

Toimittaja Abdiaziz Abdinuur Ibrahim pidätettiin 10. tammikuuta, kun hän oli haastatellut 27-vuotiasta naista, joka sanoo joutuneensa viiden sotilaan raiskaamaksi viime vuoden elokuussa.

Abdinuur tekee töitä useille somalialaisille radioasemille ja ulkomaisille viestimille, mutta raiskatun naisen haastattelua ei julkaistu missään.

Sekä nainen että Ibrahim olivat kuukauden pidätettyinä, kunnes heitä vastaan nostettiin syytteet valtion turvallisuusjoukkojen halventamisesta. Mogadishussa toimiva tuomioistuin totesi helmikuussa molemmat syyllisiksi ja lähetti heidät vuodeksi vankilaan.

Tuomiosta valitettiin, ja maaliskuun alussa vetoomustuomioistuin vapautti naisen ja lyhensi Abdinuurin tuomion puoleen vuoteen. Nyt perusteeksi sanottiinkin haastateltavan harhaanjohtaminen, koska toimittaja ei julkistanut haastattelua. Journalisti- ja mediajärjestöt paheksuvat tuomiota sananvapauden vastaisena.

Somalian journalistiliitto ja alan työnantajajärjestö päättivät lähettää maan johdolle yhteisen kirjeen, jossa vaaditaan Abdinuurin vapauttamista. Asiasta aloitetaan myös laaja mediakampanja.

Itsesensuuri voimistuu

”Tapaus saa journalistit varomaan arkoja aiheita ja se heikentää entisestään kehnoa lehdistönvapautta. Toimintamahdollisuudet huononevat vielä nykyisestä”, alan asiantuntija Abdulahi Elmi sanoo.

Somalian hallitus ei ole ottanut kantaa tapaukseen, vaan sanoo sen kuuluvan oikeuslaitokselle, jonka on saatava toimia riippumattomasti.

Abdinuurin pidätyksen jälkeen presidentti Hassan Seikh Mohamud kuitenkin ilmoitti, ettei hänen hallituksensa suvaitse kielteistä mediajulkisuutta.

Abdinuuria tukevat toimittajat myöntävät, että harkitsisivat nyt kahdesti hallitusta arvostelevien henkilöiden haastattelemista tai turvallisuusjoukkojen väärinkäytöksistä kertomista.

”Saimme selvän varoituksen”, eräs nimettömänä pysyvä toimittaja sanoo.

”Ystävämme joutui vaikeuksiin vain siksi, että hän uskalsi kuunnella naista, joka kertoi suojelijoiden muuttuneen pahoinpitelijöiksi”, hän jatkaa.

Tuomiota arvostellut joutui putkaan

Valtiollisen poliisin hoiviin joutui viikoksi myös toimittaja Daud Abdi Daud, joka arvosteli tammikuussa oikeudessa Abdinuurille annettua tuomiota.

Daud kertoo, ettei hän saanut tavata lakimiestä eikä häntä syytetty virallisesti mistään. Pidätyksen syyksi sanottiin kurinpito.

”Poliisi vei minut sen jälkeen kun sanoin, että toimittajilla tulee olla oikeus haastatella ketä tahansa naista, mukaan lukien valtakunnan ensimmäinen nainen, jos hän suostuu siihen”, Daud kertoi päästyään vapaaksi takuita vastaan.

Somalian lehdistönvapaudessa on parantamisen varaa, Heritage Institute of Policy Studies – ajatushautomon johtaja Abdi Aynte myöntää.

”Etiopian ja Eritrean kaltaisiin naapureihin verrattuna Somalia nauttii mielestäni huomattavan suuresta sananvapaudesta. Mutta epäilemättä hallitus voisi parantaa olosuhteita lisää”, hän muotoilee.

Somalia oli viime vuonna toimittajille toiseksi vaarallisin maa. Siellä tapettiin 12 ja pidätettiin 56 ammattikunnan jäsentä, Committee to Protect Journalists (CPJ) tilastoi. Vuodesta 1992 henkensä on menettänyt 49 journalistia eikä tappajia ole saatu kiinni.

Somalian hallitus perusti helmikuun alussa riippumattoman ihmisoikeustyöryhmän, jonka toimialaan kuuluvat myös toimittajamurhat ja naisiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.