Uutiset / 05.02.2018

Toimittajat yhä ahtaalla Etiopiassa

New York (IPS - Jonathan Rozen, Muthoki Mumo*) Etiopia vapautti tammikuussa kaksi islamilaisen Radio Bilalin toimittajaa, Darsema Sorin ja Khalid Mohammedin, jotka olivat istuneet pitkään vankilassa työnsä vuoksi. Etiopiassa on meneillään laajempi vankien vapauttaminen, jonka toivotaan ennakoivan demokraattisia uudistuksia, mutta journalistien asema on yhä turvaton. Muiden Etiopiassa vangittujen toimittajien tavoin Sori ja Mohammed olivat syytteessä valtion vastaisesta toiminnasta. Heidän jälkeensä telkien taa jäi ainakin kolme kollegaa: Zelalem Workagegnehun tuomio on yli 5 vuotta, Woubshet Tayen 14 ja Eskinder Negan 18 vuotta. Lisäksi moni aiemmin vapauteen päästetty toimittaja odottaa yhä lopullista tuomiota. Yksi heistä on Zone 9 -sivuston bloggari Befekadu Hailu, jonka mielestä Etiopian pitäisi kumota pikaisesti terrorismin vastainen laki vuodelta 2009. Sitä on käytetty kriittisten toimittajien hiljentämisen ja vainon välineenä. YK:n ihmisoikeusasioiden tiedottaja Liz Throssel esitti saman vaatimuksen 19. tammikuuta. Etiopian suurimman etnisen ryhmän, oromojen, kapina hallitusta vastaan johti poikkeustilan julistamiseen lokakuussa 2016, ja sitä jatkettiin viime elokuulle asti. Sen aikana pääministeri Hailemariam Desalegnin hallitus kiristi tiedonsaantia ja pyrki estämääni ulkomailla toimivan etiopialaisen median seuraamisen. Yhdysvalloissa toimitettu Oromia Media Networkin johtaja Jawar Mohammed sanoo, että hyökkäykset sitä vastaan alkoivat neljä päivää ennen poikkeustilan julistamista. Mohammedin mukaan OMN selvisi hyökkäyksistä, mutta ”jos Etiopian viranomaiset pystyvät tällaiseen häirintään ulkomailla, voi kuvitella, mitä he tekevät journalisteille Etiopiassa, jossa tietoliikenneyhteydet ovat hallituksen valvonnassa.” Etiopian poikkeustilan aikana toimittajille sateli terrorismisyytteitä ja heitä ahdisteltiin, jos he yrittivät raportoida levottomuuksista. Ajoittain hallitus myös sulki internetin. Yksityinen Addis Standard -lehti lopetti ilmestymisensä, koska olosuhteet kävivät sen mukaan mahdottomiksi. Pääsyä someen on rajoitettu poikkeustilan jälkeenkin, muun muassa joulukuussa puhjenneiden mielenosoitusten aikaan. Zone 9 -sivuston bloggarien mukaan pääsy mobiiliverkkoon oli estetty Addis Abebassa vielä tammikuussakin. Zone 9:n naisbloggari Mahlet Fantahun kertoo, että kun hän oli marraskuussa seuraamassa erästä oikeudenkäyntiä, tuomari kutsui hänet vastaajan aitioon ja varoitti häntä kirjoittamasta kriittisiä kommentteja someen. Hän on sen jälkeen lakannut käyttämästä Facebook-tiliä, jonne oli aiemmin kirjannut huomiotaan oikeudenkäynneistä.   * kirjoittajat työskentelevät Committee to Protect Journalists -järjestön Afrikan-osastolla  

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.