Uutiset / 30.01.2018

Toimittajankin henki on halpa Filippiineillä

Manila (IPS - Pascal Laureyn) Filippiineillä henkipattoja eivät ole pelkästään huumeiden orjat ja aineiden kauppiaat, myös journalistien henki on löyhässä. Maa oli viime vuonna ammattikunnalle Kaakkois-Aasian pahin ja kuudenneksi vaarallisin maailmassa, Kansainvälinen journalistiliitto IFJ raportoi. Viime elokuussa asemies surmasi kolumnisti Crisenciano Ibon Lozadan selkään ampumalla ja haavoitti hänen kuljettajaansa. Lozada oli saanut tappouhkauksia, ja poliisi epäilee murhan syyksi kriittistä kirjoittelua laittomasta uhkapelistä. Myös radiotoimittaja Rudy Alicaway ja kolumnisti Leodoro Diaz murhattiin parin päivän kuluessa elokuussa. Kumpikin oli liikkeellä moottoripyörällä, kuten murhaajatkin. Tapauksilla epäillään olevan yhteyttä toimittajien raportteihin poliittisesta korruptiosta, laittomasta uhkapelistä ja huumekaupasta. Joaquin Briones murhattiin samalla tavoin, hänkin oli kolumnisti ja toimitti aiemmin kriittistä radio-ohjelmaa. IFJ:n tilastoista puuttuu viides murha, jonka uhriksi joutui Michael Marasigan. Hän oli tunnettu taloustoimittaja ennen ryhtymistään konsultiksi. Ammatti ei pelasta ”huoranpenikkaa” Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte suhtautuu mediaan tylysti. Jo ehdokasaikanaan hän ilmoitti lehdistötilaisuudessa, ettei journalistin ammatti suojele ketään salamurhalta, jos kyseessä on ”huoranpenikka”. ”Sananvapaus ei pelasta sinua, kultaseni”, hän jatkoi. Vaikka Filippiineillä surmattujen toimittajien määrä laski kolmatta vuotta peräkkäin, tyytyväisyyteen ei ole IFJ:n mukaan aihetta. Vielä vuonna 2016 laskettiin, että maa oli ollut 25 vuoden ajan Irakin jälkeen maailman vaarallisin toimittajille. Filippiineillä vangittiin tai ajettiin maanpakoon ennennäkemätön määrä journalisteja. Itsesensuuri rehottaa, ja toimittajiin kohdistuvat hyökkäykset jäävät miltei varmasti rankaisematta. Samaan aikaan Filippiineillä kaivattaisiin riippumatonta journalismia kipeästi, sillä Duterten huumesota on vaatinut jo noin 12 000 ihmisen hengen, sotatilaa Mindanaon saarella on jatkettu kuluvan vuoden loppuun, eikä ihmisoikeuksia kunnioiteta. IFJ:n pääsihteeri Anthony Bellanger muistuttaa, että journalismia koettelee maailmanlaajuinen turvallisuuskriisi, jonka suitsiminen edellyttää uutta kansainvälistä sopimusta. Sananvapausjärjestöt ovat jo pitkän vaatineet journalistien turvallisuuden erikoislähettilään nimittämistä YK:hon.

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.