Uusimmat

Tilanne kiristyy Zimbabwessa vaalien lähestyessä

Harare (IPS – Jeffrey Mojo) Median asemaa piti Zimbabwessa parantaa ennen lähestyviä vaaleja, mutta tilanne näyttää pikemminkin pahenevan.

”Unohtakaa turvallisuussektorin uudistukset, unohtakaa mediauudistukset. Varmaa on vain se, että meillä on vaalit pian sen jälkeen, kun parlamentin kausi päättyy 29. kesäkuuta. Zimbabwelaisten on valmistauduttava vaaleihin”, Zanu-PF-puolueen johtaja Goodson Nguni sanoo.

Zanu-PF on presidentti Robert Mugaben puolue, joka sopi vallanjaosta Demokraattisen muutoksen liikkeen (MDC) kanssa vuonna 2008. Sopimus edellyttää vaaleja tänä vuonna ja Ngunin mitätöimiä uudistuksia sitä ennen.

Uudistusta kaipaa esimerkiksi laki tiedonsaannista ja yksityisyyden suojasta, joka velvoittaa toimittajat rekisteröitymään joka vuosi. Yleistä järjestystä ja turvallisuutta koskeva laki taas kriminalisoi perättömien tietojen kertomisen ja tekee käräjöinnin journalisteja vastaan helpoksi.

Human Rights Watchin mukaan Zanu-PF on käyttänyt lakeja vastustajiensa murskaamiseen ja kriittisen keskustelun tukahduttamiseen.

Pahempaa tulossa

”Ngunin lausunto saa epäilemään, että pahempaa on tulossa, varsinkin kun ihmisoikeusjuristi Beatrice Mtetwa ja muita kansalaisaktivisteja on hiljan pidätetty”, freelance-toimittaja Evans Muranganwa sanoo.

Ellei mediauudistuksia toteuteta, toimittajat ajautuvat vastakkain turvallisuuskoneiston kanssa, politiikan tutkija Rejoice Ngwenya ennustaa.

”Toimittajat ovat nyt hyvin haavoittuvia, ja lakia voidaan käyttää heitä vastaan vaalien aikaan. Hermostuneet turvallisuusjoukot näkevät sen jo nyt kutsuna pelotella toimittajia”, hän pohtii.

Uusi perustuslaki tekee selväksi, että mediauudistus pitää toteuttaa ennen vaaleja, Ngwenya lisää.

Yksityisiä sanomalehtiä, kuten Daily News, NewsDay ja Zimbabwe Independent, on haastettu oikeuteen, missä poliitikot vaativat niiltä miljoonakorvauksia paljastavien juttujen julkaisemisesta.

Zimbabwen mediakeskuksen johtaja Ernst Mudzengi muistuttaa, että journalistien vainoamisella vaalien aikaan on maassa pitkät perinteet. Nyt se tosin rikkoo puolueiden sopimusta, jonka mukaan median toimintaa piti helpottaa.

Zanu-PF:n kansanedustaja ja Zimbabwen Yleisradion media-analyytikko Bright Matongo on eri mieltä. ”Ympäristö on aina ollut kannustava, mutta jotkut toimittajat ovat olleet vastuuttomia työssään.”

Kasvavaa epäluuloa

Hararen mediakeskuksessa työskentelevät toimittajat ovat tulleet epäluuloisiksi. 

”Elämme pelossa, koska keskuudessamme on tuntemattomia ja epäilemme, että valtio on lähettänyt heidät vakoilemaan meitä”, vapaa toimittaja Vimbai Kamoyo sanoo.

Zimbabwen journalistiliiton pääsihteeri Foster Dongozi myöntää pelot aiheellisiksi.

Hän kuitenkin lupaa, että liitto toimii turvaverkkona toimittajille ja sillä on lakimiehet valmiina puolustamaan vaalien aikaan mahdollisesti pidätetyksi joutuvia.