Uutiset / 19.04.2013

Tilanne kiristyy Zimbabwessa vaalien lähestyessä

”Unohtakaa turvallisuussektorin uudistukset, unohtakaa mediauudistukset. Varmaa on vain se, että meillä on vaalit pian sen jälkeen, kun parlamentin kausi päättyy 29. kesäkuuta. Zimbabwelaisten on valmistauduttava vaaleihin”, Zanu-PF-puolueen johtaja Goodson Nguni sanoo.

Zanu-PF on presidentti Robert Mugaben puolue, joka sopi vallanjaosta Demokraattisen muutoksen liikkeen (MDC) kanssa vuonna 2008. Sopimus edellyttää vaaleja tänä vuonna ja Ngunin mitätöimiä uudistuksia sitä ennen.

Uudistusta kaipaa esimerkiksi laki tiedonsaannista ja yksityisyyden suojasta, joka velvoittaa toimittajat rekisteröitymään joka vuosi. Yleistä järjestystä ja turvallisuutta koskeva laki taas kriminalisoi perättömien tietojen kertomisen ja tekee käräjöinnin journalisteja vastaan helpoksi.

Human Rights Watchin mukaan Zanu-PF on käyttänyt lakeja vastustajiensa murskaamiseen ja kriittisen keskustelun tukahduttamiseen.

Pahempaa tulossa

”Ngunin lausunto saa epäilemään, että pahempaa on tulossa, varsinkin kun ihmisoikeusjuristi Beatrice Mtetwa ja muita kansalaisaktivisteja on hiljan pidätetty”, freelance-toimittaja Evans Muranganwa sanoo.

Ellei mediauudistuksia toteuteta, toimittajat ajautuvat vastakkain turvallisuuskoneiston kanssa, politiikan tutkija Rejoice Ngwenya ennustaa.

”Toimittajat ovat nyt hyvin haavoittuvia, ja lakia voidaan käyttää heitä vastaan vaalien aikaan. Hermostuneet turvallisuusjoukot näkevät sen jo nyt kutsuna pelotella toimittajia”, hän pohtii.

Uusi perustuslaki tekee selväksi, että mediauudistus pitää toteuttaa ennen vaaleja, Ngwenya lisää.

Yksityisiä sanomalehtiä, kuten Daily News, NewsDay ja Zimbabwe Independent, on haastettu oikeuteen, missä poliitikot vaativat niiltä miljoonakorvauksia paljastavien juttujen julkaisemisesta.

Zimbabwen mediakeskuksen johtaja Ernst Mudzengi muistuttaa, että journalistien vainoamisella vaalien aikaan on maassa pitkät perinteet. Nyt se tosin rikkoo puolueiden sopimusta, jonka mukaan median toimintaa piti helpottaa.

Zanu-PF:n kansanedustaja ja Zimbabwen Yleisradion media-analyytikko Bright Matongo on eri mieltä. ”Ympäristö on aina ollut kannustava, mutta jotkut toimittajat ovat olleet vastuuttomia työssään.”

Kasvavaa epäluuloa

Hararen mediakeskuksessa työskentelevät toimittajat ovat tulleet epäluuloisiksi. 

”Elämme pelossa, koska keskuudessamme on tuntemattomia ja epäilemme, että valtio on lähettänyt heidät vakoilemaan meitä”, vapaa toimittaja Vimbai Kamoyo sanoo.

Zimbabwen journalistiliiton pääsihteeri Foster Dongozi myöntää pelot aiheellisiksi.

Hän kuitenkin lupaa, että liitto toimii turvaverkkona toimittajille ja sillä on lakimiehet valmiina puolustamaan vaalien aikaan mahdollisesti pidätetyksi joutuvia.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Päivitetty elokuva- ja tv-alan häirinnän ehkäisyn opas on julkaistu

Kyseessä on päivitetty versio vuonna 2018 julkaistusta oppaasta, ja opas koskee nyt kattavammin epäasiallista kohtelua, häirintää ja seksuaalista häirintää. Oppaaseen on myös lisätty elokuva- ja tv-alan erityispiirteitä, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.