Uutiset / 06.04.2016

Thaimaan viranomaiset estivät toimittajan pääsyn Lehdistönvapauden päivän konferenssiin Helsingissä

Sanan- ja lehdistönvapautta puolustavat Suomen PEN, Toimittajat ilman rajoja, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes ja Suomen Journalistiliitto vaativat toimittaja Rojanaphrukin matkan ja osallistumisen sallimista. Myös Suomen Thaimaan suurlähettiläs Kirsti Westphalen on ilmaissut Twitterissä pettymyksensä viranomaisten ratkaisuun.

"Toimittajan osallistuminen Kansainväliseen lehdistönvapauspäivään ei voi olla minkäänlainen todellinen uhka toimittajan kotimaalle. Kyseessä on rangaistus, joka kohdistuu yksittäiseen ammattilaiseen. Lisäksi päätös on isku sananvapaudelle, joka kirjailijoiden sananvapausjärjestö PEN Internationalin peruskirjan mukaan edellyttää vapaata ajatusten liikkuvuutta sekä vapaata oikeutta kritisoida hallituksia ja instituutioita”, toteaa Suomen PEN:in puheenjohtaja Sirpa Kähkönen.

Khaosod English -verkkojulkaisuun kirjoittava Pravit Rojanaphruk tunnetaan sananvapauden kiivaana puolustajana, joka ei ole arkaillut kritisoida Thaimaassa vallan toukokuussa 2014 kaapannutta sotilasjunttaa, The National Council of Peace and Orderia eli NCPO:ta. Erityisesti hän on kritisoinut maan lèse-majesté eli majesteettirikoslakia, joka takaa hallitsijan koskemattomuuden. Pravit Rojanaphruk on pidätetty kahdesti. Hän työskenteli yli kaksi vuosikymmentä The Nation -lehden toimittajana, mutta menetti työpaikkansa pidätystä seuranneen painostuksen vuoksi. Majesteettirikoslaki on täysin ilmaisunvapauden periaatteiden vastainen ja tehokas keino esimerkiksi median vaientamiseksi.

1. huhtikuuta 2016 Helsingissä

Sirpa Kähkönen, Suomen PEN
Niklas Kaskeala, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes
Ilkka Nousiainen, Toimittajat ilman rajoja
Juha Rekola, Suomen Journalistiliitto

The statement in English: Thai journalist’s ban from joining UNESCO’s Press Freedom Day conference in Helsinki violates freedom of expression

Taustaa: Vallan kaapannut sotilasjuntta piti yllä ”rauhaa ja järjestystä” sotalailla, joka oli voimassa maaliskuuhun 2015 saakka. Mediaa kontrolloidaan yhä tarkasti ja tiukka sensuuri ulottuu Internetiin asti. Toimittajia, toisinajattelijoita, tutkijoita, ihmisoikeusaktivisteja ja taiteilijoita painostetaan vaikenemaan. Jollei kirjoittaja alistu itsesensuuriin, pelon ilmapiiriä pidetään yllä sakkorangaistuksien ja mielivaltaisten pidätysten avulla. Kirjoittajia pidätetään, vangitaan ja katoaa pelkän mielipiteen ilmaisemisen vuoksi.

Thaimaa on allekirjoittanut YK:n Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansain­välisen yleissopimuksen, joka suojelee oikeutta lailliseen mielipiteen ilmaisemiseen. PEN on vaatinut toistuvasti Thaimaata täyttämään sen kansainväliset velvollisuudet sananvapauden suojelemisessa, lopettamaan sanavapauttaan harjoittavien kirjoittajien painostamisen ja vapauttamaan vangitut kirjoittajat.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomen Leijonan ritarimerkki Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle

Merkin myöntämisen perusteina ovat olleet muun muassa Savolaisen ansiokas työ itsensätyöllistäjien edunvalvonnassa.  Hän on yhteiskunnallisesti laajasti verkottunut ja on mukana useissa luottamustoimissa.

Painopisteitä 2025: tes, freetyö, neuvottelutuki, uusi tekijänoikeusstrategia

Liitto neuvottelee kesään 2025 mennessä kaikki media-alan työehtosopimukset. Kierros alkaa ennen joulua elokuva- ja televisiotuotannon työehtosopimusneuvotteluilla.

Liiton jäsenmaksut ensi vuonna ennallaan – työsuhteisen freen maksu uudistuu

Työsuhteisten freelancerien jäsenmaksu uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksesta päätettiin liiton kevään valtuustossa. Maksu on 1.1.2025 lähtien kiinteä, 39 euroa kuukaudessa. Tähän asti työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on ollut 1,4 prosenttia bruttotuloista.