Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

Tes-kierros puolivälissä: uusi sopimus lähes 4000 työntekijällä – kohti lehdistön neuvotteluja

Journalistiliiton työehtosopimusten neuvottelukierros on edennyt yli puolivälin. Viime joulukuussa käynnistyneen kierroksen aikana on tähän asti saatu neuvoteltua viisi sopimusta, edessä ovat vielä neljän sopimuksen neuvottelut. Tällä kertaa kierros on poikkeuksellisen pitkä, elokuussa umpeutuu vielä kustannustoimittajia koskeva työehtosopimus.

”Jokainen tes-neuvottelu on ollut omanlaisensa. Joka alalla on omia, juuri kyseistä sopimusalaa koskevia kysymyksiä, joihin haetaan ratkaisuja työnantajapuolen kanssa,” sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Palkankorotukset seuraavalle vuoden ajanjaksolle ovat asettuneet työmarkkinoilla yleisesti 1,8 – 2,0 prosentin väliin. Journalistiliiton yleinen linja on 2,0 prosenttia, mikä on korotustaso kaikissa liiton sopimissa ratkaisuissa.

”Pääosa korotuksista on kaikille tulevaa yleiskorotusta ja pienempi osa paikallisesti sovittavaa erää”, Savolainen luonnehtii tähän mennessä käytyjä neuvotteluja.

Kaikkiaan uusi työehtosopimus neuvotellaan tällä kierroksella yli 7000 liiton jäsenelle. Tähän mennessä sopimukset on saatu elokuva- ja tv-tuotannoille, Mediaringille, Yleisradion ohjelmatyöntekijöille ja freelancereille sekä MTV:n sisällöntekijöille. Kaikkiaan näiden sopimusten piirissä on lähes 4000 työntekijää.

Lehdistön neuvottelut käyntiin huhtikuun lopulla

Edessä ovat vielä neuvottelut lehdistön, kustannustoimittajien, av-kääntäjien ja Sanoman radioiden sopimuksista. Noin 3000 lehdistön työntekijän uusista työehdoista aletaan neuvotella huhtikuun loppupuolella, vanha sopimus umpeutuu 31.5.

Huhtikuussa alkaviin lehdistön neuvotteluihin on valmistauduttu jäsenistölle tehdyllä kyselyllä. Kyselyn pohjalta lehdistön tes-valiokunta on valmistellut jo esitykset. Liiton hallitus käsittelee niitä ensi viikolla.

”Neuvotteluja kohti mennessä seuraamme, mitä muualla työmarkkinoilla tapahtuu, muun muassa millaisia palkankorotuksia sovitaan ja miten inflaatio kehittyy. Jälkimmäisellä on suora yhteys palkansaajien ostovoimaan”, Savolainen toteaa.

Tiedot liiton neuvotteluista on koottu journalistiliitto.fi -sivustolle. Sieltä löytyvät tiedot neuvotteluista sopimuksittain. Sivustoa päivitetään jatkuvasti, ja siellä on tuorein tieto neuvottelujen etenemisestä.