Uutiset / 18.11.2019

Tarvittaessa töihin kutsuttavien journalistien asemaa parannettava

Suomen Journalistiliitto on huolissaan epätyypillisissä työsuhteissa olevien journalistien toimeentulosta ja asemasta työmarkkinoilla. Lähes kaikki maan suurimmat mediayhtiöt käyttävät uutisten ja sisältöjen tuotantoon tarvittaessa töihin kutsuttavia ammattilaisia. Heidän asemansa on vakituisiin toimittajiin nähden heikko. ”Mediayhtiöt ovat vähentäneet vakituista henkilökuntaa ja samalla käyttävät näitä paikkaamaan lyhytaikaisia työntekijöitä. Nämä epävarmat työt tehdään reilusti vakituista henkilöstöä heikommilla eduilla”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Tarvittaessa töihin tuleville ei monesti kuulu mediatalon työkaluja, vaan jutut tehdään omalla tietokoneella, puhelimella ja kameralla. Näiden kulut pitää erikseen laskuttaa työnantajalta. Työterveyspalvelut ovat käytössä vain satunnaisesti, ja heitä kutsutaan vain harvoin toimitusten yhteisiin kehittämispalavereihin tai koulutuksiin. ”Tarvittaessa töihin kutsuttavien oikeuksien ja mahdollisuuksien parantaminen vakituisen henkilökunnan tasolle on tärkeää”, painottaa Aho. Journalistiliitto vaatii mediataloja huolehtimaan tällaisen henkilöstön tasavertaisuudesta. ”Työn tekemisen pitää olla järkevää tarjoamalla yhtäläiset työvälineet ja edut.” Pätkäsijaisten käyttöä mediayhtiöt perustelevat sillä, että heillä ei ole varaa palkata vakituisia ammattilaisia. He sijaistavat sairaana, lomalla tai koulutuksessa olevaa vakituista väkeä. Työvuorojen saaminen vaihtelee eikä sijaisten käyttöä useinkaan toimituksissa koordinoida. He ovat kuitenkin tärkeitä sisällöntuotannon kannalta, mutta heidän kohtelunsa on nykyisellään heikkoa. Lue lisää aiheesta Journalisti-lehden numerosta 9/2019: Tarvittaessa töihin tuleva työntekijä on toimituksen varaventtiili ja osa työyhteisöä - ainakin melkein

Katso myös

Kaikki uutiset

Suomen Leijonan ritarimerkki Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle

Merkin myöntämisen perusteina ovat olleet muun muassa Savolaisen ansiokas työ itsensätyöllistäjien edunvalvonnassa.  Hän on yhteiskunnallisesti laajasti verkottunut ja on mukana useissa luottamustoimissa.

Painopisteitä 2025: tes, freetyö, neuvottelutuki, uusi tekijänoikeusstrategia

Liitto neuvottelee kesään 2025 mennessä kaikki media-alan työehtosopimukset. Kierros alkaa ennen joulua elokuva- ja televisiotuotannon työehtosopimusneuvotteluilla.

Liiton jäsenmaksut ensi vuonna ennallaan – työsuhteisen freen maksu uudistuu

Työsuhteisten freelancerien jäsenmaksu uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksesta päätettiin liiton kevään valtuustossa. Maksu on 1.1.2025 lähtien kiinteä, 39 euroa kuukaudessa. Tähän asti työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on ollut 1,4 prosenttia bruttotuloista.