Uutiset / 18.11.2019

Tarvittaessa töihin kutsuttavien journalistien asemaa parannettava

Suomen Journalistiliitto on huolissaan epätyypillisissä työsuhteissa olevien journalistien toimeentulosta ja asemasta työmarkkinoilla. Lähes kaikki maan suurimmat mediayhtiöt käyttävät uutisten ja sisältöjen tuotantoon tarvittaessa töihin kutsuttavia ammattilaisia. Heidän asemansa on vakituisiin toimittajiin nähden heikko. ”Mediayhtiöt ovat vähentäneet vakituista henkilökuntaa ja samalla käyttävät näitä paikkaamaan lyhytaikaisia työntekijöitä. Nämä epävarmat työt tehdään reilusti vakituista henkilöstöä heikommilla eduilla”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Tarvittaessa töihin tuleville ei monesti kuulu mediatalon työkaluja, vaan jutut tehdään omalla tietokoneella, puhelimella ja kameralla. Näiden kulut pitää erikseen laskuttaa työnantajalta. Työterveyspalvelut ovat käytössä vain satunnaisesti, ja heitä kutsutaan vain harvoin toimitusten yhteisiin kehittämispalavereihin tai koulutuksiin. ”Tarvittaessa töihin kutsuttavien oikeuksien ja mahdollisuuksien parantaminen vakituisen henkilökunnan tasolle on tärkeää”, painottaa Aho. Journalistiliitto vaatii mediataloja huolehtimaan tällaisen henkilöstön tasavertaisuudesta. ”Työn tekemisen pitää olla järkevää tarjoamalla yhtäläiset työvälineet ja edut.” Pätkäsijaisten käyttöä mediayhtiöt perustelevat sillä, että heillä ei ole varaa palkata vakituisia ammattilaisia. He sijaistavat sairaana, lomalla tai koulutuksessa olevaa vakituista väkeä. Työvuorojen saaminen vaihtelee eikä sijaisten käyttöä useinkaan toimituksissa koordinoida. He ovat kuitenkin tärkeitä sisällöntuotannon kannalta, mutta heidän kohtelunsa on nykyisellään heikkoa. Lue lisää aiheesta Journalisti-lehden numerosta 9/2019: Tarvittaessa töihin tuleva työntekijä on toimituksen varaventtiili ja osa työyhteisöä - ainakin melkein

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.