Generell / 18.11.2019

Arbetsvillkoren för inhoppare inom journalistik måste förbättras

Finlands Journalistförbund bekymrar sig för journalister som jobbar under så kallade atypiska anställningsformer. Det gäller främst inhoppare – deras inkomst och position på arbetsmarknaden är svag. Så gott som alla stora medieföretag i Finland använder sig av inhoppare i nyhetsproduktionen och i den övriga innehållsproduktionen. Jämfört med de fast anställda är inhopparnas position svag. "Medieföretagen har minskat antalet fast anställda.  Inhoppare arbetar under osäkra arbetsvillkor, vilka är betydligt sämre de fast anställdas", säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho. Det händer ofta att inhoppare inte har tillgång till arbetsredskap. Jobbet görs med egna datorer, telefoner och kameror. Kostnaderna för dessa ska man själv be om att få ersatta av arbetsgivaren i efterhand. Företagshälsovårdstjänster erbjuds sällan för inhoppare. Det är inte heller vanligt att inhoppare bjuds in till redaktionernas gemensamma utvecklingsmöten eller utbildningar. "Det är viktigt att inhoppare får samma rättigheter och möjligheter som de fast anställda har. Journalistförbundet kräver att medieföretagen behandlar personalen jämlikt", säger Hanne Aho. Medieföretagen motiverar ofta beslutet att anställda inhoppare med att de inte har råd att anställa professionella på heltid. Inhoppare träder in då fast anställda är sjuka, på semester eller på utbildning. Inhoppare är viktiga för innehållsproduktionen och de borde därför behandlas bättre. * * * * * För ytterligare information, kontakta ordförande Hanne Aho, telefon 050 525 4345. I nyaste Journalisten, 9/2019,  kan du läsa om inhoppare i två artiklar: Journalistförbundet ifrågasätter en praxis där många inhoppare jobbar heltid länge Tarvittaessa töihin tuleva työntekijä on toimituksen varaventtiili ja osa työyhteisöä - ainakin melkein  

Endast ett mediehus svarade på Journalistförbundets inbjudan

Journalistförbundet skickade tidigare i våras en öppen inbjudan till 50 medieföretag och beslutsfattare inom branschen för att diskutera självanställdas arvoden och arbetsvillkor. Endast Kansan Uutiset svarade på inbjudan.

Löneförhöjningar för MTV-anställda

Kollektivavtalet för anställda vid MTV ger företagets journalister löneförhöjningar från och med första maj.

Journalistförbundet gratulerar 100-åriga Journalisten

Journalistförbundet gratulerar tidningen Journalisten som fyller 100 år fredagen 26 april. Förbundet gratulerar också tidningens proffsiga medarbetare.