Uutiset / 19.12.2012

Suljettu yhteisöradio pääsi taas ääneen Haitissa

Kansalaisliikkeen perustama RVKM on toiminut eteläisessä Les Cayesin kaupungissa vuodesta 1996. Sille nimensä antanut Claudy Museau oli lukion opettaja ja kansalaisaktivisti, joka tapettiin presidentti Jean-Bertrand Aristiden vallasta syösseen sotilashallituksen aikana 1990-luvun alussa.

Valtion telekommunikaationeuvosto sulki RVKM:n marraskuussa päivä sen jälkeen, kun Haitin yhä epäsuositumpi presidentti Michel Martelly oli vieraillut kaupungissa. 

RVKM tunnetaan kasvatuksellisista sekä poliittisista ja kulttuuriohjelmistaan. Se on antanut paljon tilaa nykyhallituksen arvostelijoille.

”Hallituksemme yrittävät aina kahlita yhteisöradioita”, Haitin valtion yliopiston professori Ary Régis sanoo.

Protesti toi tuloksen

Koti- ja ulkomaiset järjestöt tuomitsivat RVKM:n sulkemisen, ja 28. marraskuuta järjestettyyn mielenosoitukseen saapui yhteisöradioiden edustajia ympäri maata. Teleneuvoston ja tiedotusministeriön edustalle kokoontuneet protestoijat vaativat kunnioittamaan lehdistönvapautta.

Haitin viestintälaki juontuu Francois ”Papa Doc” Duvalierin diktatuurin ajalta vuodelta 1977. Se ei tunne yhteisöradioita, joita toimii nyt noin 40. Uusi lakiluonnos on ollut valmis vuodesta 2007, mutta siltä puuttuu parlamentin hyväksyntä.

Tiedotusministeri Ady Jean Gardy kutsui mielenosoittajat neuvonpitoon, ja tuloksena oli RVKM:n avaaminen uudelleen 1. joulukuuta. Samalla ilmoitettiin, että kaikki yhteisöradiot saavat jatkaa toimintaansa, kunnes uusi laki on voimassa.

”Tämä on tärkeä askel Haitin lehdistönvapaudelle”, RVKM:n uutispäätoimittaja Jean Claudy Aristil kommentoi.

Tärkeä tietokanava

Haitin yhteisöradiot syntyivät osana vuosien 1991-1994 sotilasdiktatuurin aikaista maanalaista kansanliikettä. Muutama pääkaupungissa ja maaseudulla toiminut merirosvoradio loi pohjan verkostolle, joka alkoi kukoistaa 1995.

Osa radioista on yhä toiminnassa, ja niillä on keskeinen rooli maassa, jossa radio on useimmille tärkein uutiskanava.

”Yhteisöradiot edistävät kehitystä taloudellisten ja sosiaalisten ongelmien riivaamassa Haitissa, sillä ne auttavat ihmisiä keskustelemaan vaikeuksista, osallistumaan ja lisäämään yhteiskunnan läpinäkyvyyttä”, professori Régis analysoi.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomen Leijonan ritarimerkki Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolaiselle

Merkin myöntämisen perusteina ovat olleet muun muassa Savolaisen ansiokas työ itsensätyöllistäjien edunvalvonnassa.  Hän on yhteiskunnallisesti laajasti verkottunut ja on mukana useissa luottamustoimissa.

Painopisteitä 2025: tes, freetyö, neuvottelutuki, uusi tekijänoikeusstrategia

Liitto neuvottelee kesään 2025 mennessä kaikki media-alan työehtosopimukset. Kierros alkaa ennen joulua elokuva- ja televisiotuotannon työehtosopimusneuvotteluilla.

Liiton jäsenmaksut ensi vuonna ennallaan – työsuhteisen freen maksu uudistuu

Työsuhteisten freelancerien jäsenmaksu uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Uudistuksesta päätettiin liiton kevään valtuustossa. Maksu on 1.1.2025 lähtien kiinteä, 39 euroa kuukaudessa. Tähän asti työsuhteisten freelancereiden jäsenmaksu on ollut 1,4 prosenttia bruttotuloista.