Uutiset / 19.12.2012

Suljettu yhteisöradio pääsi taas ääneen Haitissa

Kansalaisliikkeen perustama RVKM on toiminut eteläisessä Les Cayesin kaupungissa vuodesta 1996. Sille nimensä antanut Claudy Museau oli lukion opettaja ja kansalaisaktivisti, joka tapettiin presidentti Jean-Bertrand Aristiden vallasta syösseen sotilashallituksen aikana 1990-luvun alussa.

Valtion telekommunikaationeuvosto sulki RVKM:n marraskuussa päivä sen jälkeen, kun Haitin yhä epäsuositumpi presidentti Michel Martelly oli vieraillut kaupungissa. 

RVKM tunnetaan kasvatuksellisista sekä poliittisista ja kulttuuriohjelmistaan. Se on antanut paljon tilaa nykyhallituksen arvostelijoille.

”Hallituksemme yrittävät aina kahlita yhteisöradioita”, Haitin valtion yliopiston professori Ary Régis sanoo.

Protesti toi tuloksen

Koti- ja ulkomaiset järjestöt tuomitsivat RVKM:n sulkemisen, ja 28. marraskuuta järjestettyyn mielenosoitukseen saapui yhteisöradioiden edustajia ympäri maata. Teleneuvoston ja tiedotusministeriön edustalle kokoontuneet protestoijat vaativat kunnioittamaan lehdistönvapautta.

Haitin viestintälaki juontuu Francois ”Papa Doc” Duvalierin diktatuurin ajalta vuodelta 1977. Se ei tunne yhteisöradioita, joita toimii nyt noin 40. Uusi lakiluonnos on ollut valmis vuodesta 2007, mutta siltä puuttuu parlamentin hyväksyntä.

Tiedotusministeri Ady Jean Gardy kutsui mielenosoittajat neuvonpitoon, ja tuloksena oli RVKM:n avaaminen uudelleen 1. joulukuuta. Samalla ilmoitettiin, että kaikki yhteisöradiot saavat jatkaa toimintaansa, kunnes uusi laki on voimassa.

”Tämä on tärkeä askel Haitin lehdistönvapaudelle”, RVKM:n uutispäätoimittaja Jean Claudy Aristil kommentoi.

Tärkeä tietokanava

Haitin yhteisöradiot syntyivät osana vuosien 1991-1994 sotilasdiktatuurin aikaista maanalaista kansanliikettä. Muutama pääkaupungissa ja maaseudulla toiminut merirosvoradio loi pohjan verkostolle, joka alkoi kukoistaa 1995.

Osa radioista on yhä toiminnassa, ja niillä on keskeinen rooli maassa, jossa radio on useimmille tärkein uutiskanava.

”Yhteisöradiot edistävät kehitystä taloudellisten ja sosiaalisten ongelmien riivaamassa Haitissa, sillä ne auttavat ihmisiä keskustelemaan vaikeuksista, osallistumaan ja lisäämään yhteiskunnan läpinäkyvyyttä”, professori Régis analysoi.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.