Uutiset / 26.09.2018

Sukupuolten välinen digikuilu syvenee Afrikassa

Mosambikilainen Marcia Julio Vilanculos joutui ottamaan tyttärensä aamupäiviksi mukaansa Ideario-keskuksen naisten digikurssille. Kuva: Mercedes Sayagues/IPS. Kuva:
Maputo (IPS - Mercedes Sayagues) ”Ajattele isommin”, yllyttää juliste Ideario-keskuksessa Mosambikin pääkaupungin Maputon köyhällä Chamanculon alueella. Keskus opettaa alueen naisille it-taitoja. Ideario järjestää vuosittain kolme kolmen kuukauden kurssia, joista jokaiselle valitaan 60 naista noin 500 hakijan joukosta. ”Alussa moni tyttö pelkää tietokonetta, sillä vain yhdellä kymmenestä on sellainen kotonaan”, Idearion johtaja Jessica Manhiça kertoo. ”Tytöt kasvatetaan yhä kammoamaan teknologiaa ja virheiden tekemistä sekä sitä, että heitä pidetään jotenkin erilaisina tai maskuliinisina. Pelon voittaminen auttaa laajentamaan ajattelua”, Manhiça selittää ”Lukioaikana maksoin luokkatoverilleni siitä, että hän kirjoitti tehtäväni tietokoneelle. Itse pelkäsin, että tekisin jotain väärin”, kurssille osallistunut Marcia Julio Vilanculos, 25, tunnustaa. Itsetuntoa ja myytinmurtoa Kurssin aluksi pyritään vahvistamaan naisten itsetuntoa ja murtamaan myytti, jonka mukaan teknologia on miesten alaa. ”Monet vanhemmat eivät halua tyttäriensä käyvän tätä kurssia. He pelkäävät, että tytöt itsenäistyvät, lykkäävät naimisiinmenoa tai tarjoavat seksiä saadakseen työpaikan. Nuoret naiset sisäistävät perheen kielteisen asenteen”, Manhiça kertoo. Alle kolme prosenttia Mosambikin kukoistavan it-alan työntekijöistä on naisia, Muva Tech -järjestön selvitys paljastaa. Maan 30-miljoonaisesta väestöstä alle kymmenesosa käyttää internetiä ja siitä viidennes on naisia, ICT Research Africa raportoi. Köyhät naiset heikoilla Sukupuolten välinen digikuilu vain laajenee Afrikassa ja jättää varsinkin köyhät naiset osattomiksi nykyteknologian tarjoamista mahdollisuuksista, Kansainvälinen televiestintäliitto ITU vahvistaa. Afrikan naiset joutuvat sosiaalisessa mediassa uhkailun ja ahdistelun kohteiksi samalla tapaa kuin muussakin elämässä. Marcia Julio Vilanculos on elävä esimerkki haasteista, joita digitaitojen hankkiminen naisille asettaa. Kurssin aikana hän heräsi joka aamu viideltä valmistamaan aamiaista miehelleen ja kahdelle lapselleen. Sen jälkeen hän vei vanhemman lapsen seitsemäksi kouluun ja jatkoi pienemmän kanssa Idearioon. Lounastauolla Vilanculos kävi viemässä lapset sukulaistädin hoiviin ja palasi kurssille. ”Kurssiaika oli todella rankkaa, mutta se kannatti”, sanoo Vilanculos, joka sai sen jälkeen mikrotyön Tekla-yhtiöstä.

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.