Uutiset / 29.02.2016

SJL:n Savolainen yhteiskuntasopimuksesta: ”Huonoista vaihtoehdoista ehkä paras”

”Huonoista vaihtoehdoista tämä on työntekijöiden kannalta ehkä paras”, Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen arvioi 29.2. julkistettua yhteiskuntasopimusta.

Kuten Journalistiliitto on aiemmin todennut, yhteiskuntasopimuksen vaihtoehtona ollut pakkolakipaketti osuisi eri aloille epätasaisesti. Pakkolait kurittaisivat journalisteja kovemmin kuin useimpien muiden alojen työntekijöitä.

Yhteiskuntasopimus ei automaattisesti sido journalisteja, sillä Journalistiliitto ei kuulu sopimuksesta neuvotelleisiin keskusjärjestöihin.

”Yleinen linja kuitenkin vaikuttaa myös meidän neuvotteluihimme”, Petri Savolainen huomauttaa.

”Esimerkiksi palkankorotuksista on vaikeaa neuvotella, jos voimaan tulee yhteiskuntasopimus, jonka mukaan palkat eivät nouse. Koska emme kuitenkaan ole yhteiskuntasopimuksen osapuoli, otamme itsenäisesti ja sopimusalakohtaisesti kantaa siihen, missä aikataulussa uudistamme omia sopimuksiamme”, Savolainen sanoo.

Journalistiliitto arvioi lähiviikkoina yhteiskuntasopimuksen vaikutuksia journalisteihin.

Osa Journalistiliiton työehtosopimuksista on ollut mukana aikaisemmissa keskitetyissä työmarkkinaratkaisuissa, kuten raamisopimus sekä työllisyys- ja kasvusopimus.


Katso myös

Kaikki uutiset

Media-ala huolissaan mainosrahan valumisesta ulkomaisille jäteille

Kotimainen uutismedia, niin paikallinen kuin valtakunnallinen, on Journalistiliiton mukaan avainasemassa faktapohjaisen, kansalaisten arjen kannalta merkittävän tiedon tuomisessa kansalaisille.

Vapun jälkeen juhlitaan lehdistönvapautta

Lehdistönvapaus ja sananvapaus ovat demokraattisen yhteiskunnan kulmakiviä. Päivää voi viettää monissa mielenkiintoisissa tapahtumissa.

Journalistiliitto kutsuu suomalaisia mediayrityksiä keskustelemaan itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista

Keskusteluiden jälkeen liitto haluaa myös avata neuvotteluja freelancereiden vähimmäistyöehdoista.