Uutiset / 29.02.2016

SJL:n Savolainen yhteiskuntasopimuksesta: ”Huonoista vaihtoehdoista ehkä paras”

”Huonoista vaihtoehdoista tämä on työntekijöiden kannalta ehkä paras”, Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen arvioi 29.2. julkistettua yhteiskuntasopimusta.

Kuten Journalistiliitto on aiemmin todennut, yhteiskuntasopimuksen vaihtoehtona ollut pakkolakipaketti osuisi eri aloille epätasaisesti. Pakkolait kurittaisivat journalisteja kovemmin kuin useimpien muiden alojen työntekijöitä.

Yhteiskuntasopimus ei automaattisesti sido journalisteja, sillä Journalistiliitto ei kuulu sopimuksesta neuvotelleisiin keskusjärjestöihin.

”Yleinen linja kuitenkin vaikuttaa myös meidän neuvotteluihimme”, Petri Savolainen huomauttaa.

”Esimerkiksi palkankorotuksista on vaikeaa neuvotella, jos voimaan tulee yhteiskuntasopimus, jonka mukaan palkat eivät nouse. Koska emme kuitenkaan ole yhteiskuntasopimuksen osapuoli, otamme itsenäisesti ja sopimusalakohtaisesti kantaa siihen, missä aikataulussa uudistamme omia sopimuksiamme”, Savolainen sanoo.

Journalistiliitto arvioi lähiviikkoina yhteiskuntasopimuksen vaikutuksia journalisteihin.

Osa Journalistiliiton työehtosopimuksista on ollut mukana aikaisemmissa keskitetyissä työmarkkinaratkaisuissa, kuten raamisopimus sekä työllisyys- ja kasvusopimus.


Katso myös

Kaikki uutiset

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.