Uutiset / 16.02.2015

SJL mukaan keskusjärjestön selvityshankkeeseen

Suomen Journalistiliitto (SJL) lähtee mukaan selvityshankkeeseen, jossa valmistellaan palkansaajien uuden keskusjärjestön perustamista. Asiasta päätti SJL:n hallitus viime perjantain kokouksessaan.

SJL:n puheenjohtaja Hanne Aho toteaa, että työ Suomessa on muuttunut ja työn uudet muodot ovat tulleet voimakkaana ilmiönä myös media-alalle. Esimerkiksi pätkä- ja vuokratyöntekijöiden tai itsensätyöllistäjien asemaa ei ole ollut mahdollisuuksia edistää riittävästi perinteisellä sopimustoiminnalla. Sopimusteiden rinnalle tarvitaan yhä enemmän lainsäädäntöä.

”Työn uudet muodot koskevat koko suomalaista työmarkkinaa – ei vain journalisteja – ja siksi uusia työehtoja ja uutta työlainsäädäntöä on viisasta tehdä isolla porukalla. Katsomme, antaako keskusjärjestöhanke meille mahdollisuuksia vaikuttaa näihin asioihin”, Aho sanoo.

Journalistiliitto on vuodesta 1974 ollut keskusjärjestöihin sitoutumaton liitto. Taustalla on ollut ajatus journalistisesta riippumattomuudesta.

Selvitystyöhön osallistuminen ei sido liittoa mihinkään. Päätös uuteen keskusjärjestöön liittymisestä tehdään vuoden 2016 aikana. Yli puoltatoista miljoonaa palkansaajaa ja itsensätyöllistäjää edustavan, poliittisesti sitoutumattoman keskusjärjestön on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2017 alusta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto vetoaa lehdistön ja kustannusyritysten päättäjiin: ”Reilua ja kohtuullista nostaa freen palkkioita työehtosopimusten tapaan”

Journalistiliitto on lähettänyt sadalle lehdistön ja kustannusyritysten päättäjille vetoomuksen korottaa itsensätyöllistäjän palkkioita työehtosopimuksen mukaisten palkankorotusten verran. Liitto pyytää päättäjiltä vastauksia syyskuun loppuun mennessä.

Historiallinen sopimus lehdistön freelancereille

Liiton hallitus hyväksyi kautta aikain ensimmäisen sopimuksen lehdistön itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista.

Journalistiliitto: Yle-leikkaus heikentää suomalaista tiedonvälitystä

Journalistiliitto pitää Yleen kohdistuvia leikkauksia suurina. Ne heikentävät suomalaista, luotettavaa tiedonvälitystä ja johtavat todennäköisesti siihen, että media-alalta katoaa arvokasta osaamista.