Käytämme evästeitä sivujen teknisen toiminnan varmistamiseksi ja sivujen kävijämäärätietojen seuraamiseen. Emme kerää tietoja yksittäisistä kävijöistä.

Katso tietosuojaselosteemme

Uusimmat

SJL: MTV:n yt-uutiset vakava viesti päättäjille

Journalistiliitto haluaa yhteiskuntasopimuksella rauhan työmarkkinoille.

MTV:n tämän päivän yt-uutiset ovat jälleen yksi vakava viesti päättäjille: median taloustilanne on huono. MTV on viime vuosina käynyt lähes vuosittain yt-neuvotteluja, joiden johdosta työntekijöitä on vähennetty, irtisanottu ja lomautettu. Huomenta Suomi on uudistettu siirtämällä se tehtäväksi alihankinnassa, ja samassa yhteydessä 45 minuuttia lopetettiin. Tästä taustasta johtuen tieto tänään ilmoitetuista yt:istä ei tullut yllätyksenä.

Näin ei voi jatkua. Kotimaisen median toimintaedellytyksiä on parannettava. Yksi ratkaisu on digitaalisten sisältöjen arvonlisäveron alentaminen. Toiseksi pitää pidättyä sellaisesta lainsäädännöstä, jolla rajoitetaan kotimaisen median toimintaa, koska ulkomailla toimivia mediayhtiöitä esimerkiksi mainonnan rajoitteet eivät koske.

Tänään kerrottu yritysjärjestely johtaa siihen, että journalistinen työ pääosin ulkoistetaan MTV:ltä. Yhtiö hallinnoi jatkossakin kanavaoikeuksia, mutta uutiset tehdään alihankintana. Uutistoiminta, kuten Seitsemän Uutiset ja Kymmenen Uutiset sekä Radio Novan uutiset, on ollut MTV:n oma vahva brändi.

Alihankintaan siirtyminen johtaa usein työehtojen muuttamiseen. Työlainsäädäntö antaa tähän mahdollisuuden. Työehtojen yksipuolinen muuttaminen ei kuitenkaan ole kestävä pohja tasa-arvoiselle neuvottelulle ja luottamuksen rakentamiselle työpaikoilla. Tasa-arvoinen sopiminen on jatkossakin keino välttää työmarkkinahäiriöt.

”Journalistisella alalla on totuttu sopimaan ja toimimaan työrauhassa. Se on ollut mielekäs tapa. Sopimiskulttuurin ja pitkäaikaisen työrauhan saaminen koko Suomeen lienee myös Juha Sipilän yhteiskuntasopimuksen tavoitteena”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Yhteiskuntasopimus antaa mahdollisuuden palauttaa työmarkkinoille luottamuksellinen tila, jossa kaikilla osapuolilla on todellinen vaikutusvalta työehtoihin. Yhteiskuntasopimukseen tulisi myös sisällyttää suuntaviivoja työlainsäädännön kehittämiseksi.

Hanne Aho
Puheenjohtaja

Petri Savolainen
Edunvalvontajohtaja

Suomen Journalistiliitto


LISÄYS: