Kannanotot / 21.04.2015

SJL: MTV:n yt-uutiset vakava viesti päättäjille

MTV:n tämän päivän yt-uutiset ovat jälleen yksi vakava viesti päättäjille: median taloustilanne on huono. MTV on viime vuosina käynyt lähes vuosittain yt-neuvotteluja, joiden johdosta työntekijöitä on vähennetty, irtisanottu ja lomautettu. Huomenta Suomi on uudistettu siirtämällä se tehtäväksi alihankinnassa, ja samassa yhteydessä 45 minuuttia lopetettiin. Tästä taustasta johtuen tieto tänään ilmoitetuista yt:istä ei tullut yllätyksenä.

Näin ei voi jatkua. Kotimaisen median toimintaedellytyksiä on parannettava. Yksi ratkaisu on digitaalisten sisältöjen arvonlisäveron alentaminen. Toiseksi pitää pidättyä sellaisesta lainsäädännöstä, jolla rajoitetaan kotimaisen median toimintaa, koska ulkomailla toimivia mediayhtiöitä esimerkiksi mainonnan rajoitteet eivät koske.

Tänään kerrottu yritysjärjestely johtaa siihen, että journalistinen työ pääosin ulkoistetaan MTV:ltä. Yhtiö hallinnoi jatkossakin kanavaoikeuksia, mutta uutiset tehdään alihankintana. Uutistoiminta, kuten Seitsemän Uutiset ja Kymmenen Uutiset sekä Radio Novan uutiset, on ollut MTV:n oma vahva brändi.

Alihankintaan siirtyminen johtaa usein työehtojen muuttamiseen. Työlainsäädäntö antaa tähän mahdollisuuden. Työehtojen yksipuolinen muuttaminen ei kuitenkaan ole kestävä pohja tasa-arvoiselle neuvottelulle ja luottamuksen rakentamiselle työpaikoilla. Tasa-arvoinen sopiminen on jatkossakin keino välttää työmarkkinahäiriöt.

”Journalistisella alalla on totuttu sopimaan ja toimimaan työrauhassa. Se on ollut mielekäs tapa. Sopimiskulttuurin ja pitkäaikaisen työrauhan saaminen koko Suomeen lienee myös Juha Sipilän yhteiskuntasopimuksen tavoitteena”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Yhteiskuntasopimus antaa mahdollisuuden palauttaa työmarkkinoille luottamuksellinen tila, jossa kaikilla osapuolilla on todellinen vaikutusvalta työehtoihin. Yhteiskuntasopimukseen tulisi myös sisällyttää suuntaviivoja työlainsäädännön kehittämiseksi.

Hanne Aho
Puheenjohtaja

Petri Savolainen
Edunvalvontajohtaja

Suomen Journalistiliitto


LISÄYS:


Katso myös

Kaikki uutiset

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Journalistiliitto: KHO:n päätös on uhka sananvapaudelle

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan työnantajan maksamat toimittajan asianajokulut ovat verotettavaa tuloa, on vaarallinen ennakkotapaus suomalaiselle journalismille.