Uutiset / 02.12.2015

Sensuuri kovenee Turkissa

Pian marraskuun alun vaalien jälkeen riippumattoman turkkilaisen uutistoimisto Bianetin naistoimittaja Beyza Kural kiiruhti Istanbulin yliopistolle seuraamaan opiskelijoiden mielenosoitusta.

Joukko siviilipukuisia poliiseja kävi Kuralin kimppuun ilmaan mitään syytä. Hän joutui käsirautoihin ja vältti pidätyksen vain kollegojensa puututtua asiaan. Tilanteesta kuvatulla videolla kuuluvat poliisien huudot: ”Tästä eteenpäin mikään ei ole niin kuin ennen. Sen me aiomme sinulle opettaa!”

Video levisi nopeasti somessa ja riippumattomissa viestimissä. Poliisien huuto vahvisti sen, mitä pelättiin: vaalit voittanut oikeus- ja kehityspuolue AKP koventaa otteitaan kriittisten äänien hiljentämisessä.

Lehdistönvapaus on taantunut viime vuosina Turkissa. Freedom Housen luokitus Turkin medialle on nyt ”ei vapaa”. Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) lehdistövapausindeksissä Turkin sijoitus on 149/180.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu – joka toimi kolumnistina 1990-luvulla – kuitenkin vakuutti CNN:n haastattelussa 10. marraskuuta, että lehdistön- ja ajatuksenvapaus ovat hänelle pyhiä.

Lehtiä ja tv-kanavia suljettiin

Vain pari viikkoa aiemmin, 28. lokakuuta, Turkin poliisi tunkeutui aamuvarhain Ipek Media Groupin toimitiloihin Istanbulissa ja sulki useita oppositiohenkisiä lehtiä ja tv-kanavia.

Sadat mielenosoittajat ja toimittajat yrittivät estää poliisien pääsyn rakennukseen. Heitä vastaan käytettiin vesitykkejä ja kyynelkaasua. Jännitys jatkui tunteja, kunnes poliisit onnistuivat tunkeutumaan rakennukseen ja keskeyttämään tilanteesta suorana lähetetyn tv-ohjelman. Yhtiö asetettiin hallituksen valvontaan ja sen Bugün- and Millet-lehtien ilmestyminen estettiin.

”Kriittisten viestimien vaino on saavuttanut vaalien alla äärimmäisen huolestuttavan tason. Hallituksen päätös hiljentää Ipek Groupin julkaisut ja kanavat on siitä vain tuorein esimerkki”, kommentoi RSF:n Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja Johann Bihr.

Hyökkäys jatkuu

Cumhuriyet-lehden päätoimittaja Can Dündar ja lehden Ankaran-toimituksen päällikkö Erdem Gül pidätettiin 26. marraskuuta syytettyinä vakoilusta ja valtiosalaisuuksien levittämisestä. Lehti oli paljastanut hallituksen yrityksen salakuljettaa aseita ja ammuksia Syyrian kapinallisille.

Bianet on kirjannut lukuisia tapauksia, joissa Turkin lehdistön- ja sananvapautta on loukattu. Pelkästään heinä-syyskuussa sensuurin kynsiin on joutunut 101 verkkosivustoa, 40 Twitter-tiliä ja 178 uutisjuttua. Hyökkäysten kohteeksi on joutunut 21 toimittajaa, 3 viestintä ja 1 painotalo. Lisäksi 28 journalistia on haastettu oikeuteen. Lokakuussa vangittiin 24 toimittajaa ja 9 jakelijaa.  Toimittajista 13 ja kaikki jakelijat edustavat kurdiviestimiä.

Hallituksen arvostelijoita vastaan keksitään syytteitä veronkierrosta, ”terroristisen propagandan levittämisestä ja ”presidentin loukkaamisesta”.

***

Lisää tietoa Turkin lehdistönvapaudesta Euroopan Journalistiliiton kampanjasivullahttp://europeanjournalists.org/campaigns/turkey-set-journalists-free/

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistin ohjeet uusittu

Journalistin ohjeisiin tuli neljä uutta kohtaa. Ne koskevat ulkopuolista rahoitusta, julkaistuun juttuun tehtyjä muutoksia, vaarallisia uutistilanteita ja toimituksellisen sisällön poistamista verkosta.

Liiton neuvottelemat palkankorotukset vappuna MTV:n työntekijöille

Sopimuksen piirissä on noin 160 työntekijää.

Media-ala huolissaan mainosrahan valumisesta ulkomaisille jäteille

Kotimainen uutismedia, niin paikallinen kuin valtakunnallinen, on Journalistiliiton mukaan avainasemassa faktapohjaisen, kansalaisten arjen kannalta merkittävän tiedon tuomisessa kansalaisille.