Uutiset / 14.09.2016

Savolainen harjoittelukeskusteluun: ”Bauer Media voisi olla suunnannäyttäjä”

Journalistiliiton jäsenyhdistys RTTL, Radio- ja televisiotoimittajien liitto ry., otti viime viikolla kantaa siihen, että monimediayhtiö Bauer Media haki palvelukseensa palkattomia harjoittelijoita. RTTL:n mukaan palkattomien harjoittelijoiden käyttö vääristää alan kilpailua ja vie töitä alan ammattilaisilta.

Tämän jälkeen Bauer Median toimitusjohtaja Leena Puntila kommentoi kannanottoa Markkinointi&Mainonta-lehdessä. Puntila ihmetteli, miksi kannanotto kohdistuu juuri Bauer Mediaan, vaikka ”samaa tekevät kaikki muutkin”.

Journalistiliitossa tiedetään, ettei Bauer Media ole ainoa palkattomia harjoittelijoita käyttävä yritys. Bauer ei liioin ole ensimmäinen mediayhtiö, jonka toiminnan tiimoilta liitto on ottanut ilmaisharjoitteluun kantaa. Aiheesta on keskusteltu liitossa vuosia, ja harjoittelijoiden puolia on pidetty muun muassa tes-neuvotteluissa.

Liiton edunvalvontajohtajan Petri Savolaisen mielestä Bauer Medialla olisi kuitenkin mahdollisuus uudistaa harjoittelijakäytäntöjä, toimia alan suunnannäyttäjänä.

”Se kategorinen kanta, että ei me kun eivät muutkaan, ontuu. Isona kansainvälisenä toimijana Bauer Media voisi olla rakentamassa hyviä harjoittelukäytäntöjä. Rakentavaa olisi, että harjoittelijalle maksattaisiin jonkinlaista palkkaa”, Savolainen sanoo.

 

”SJL mielellään mukana kehitystyössä”

Journalistiliiton lakimies Maija Raninen komppaa, että harjoittelijan työpanos täytyy tunnistaa ja huomioida – myös palkalla.

”Kuten Bauerin Puntila korostaa, harjoittelu on perinteisesti ollut tapa tulla alalle töihin. Siksi lienee syytä laatia pelisäännöt harjoittelulle ja harjoittelijoiden käytölle. Journalistiliitto on mielellään mukana tässä kehitystyössä”, Raninen sanoo.

”Luomalla hyvät harjoittelukäytännöt ihmisiä kannustetaan paitsi hakeutumaan alalle, myös pysymään siellä. Työnantaja, joka tässä onnistuu, saa varmasti myös osaavan ja motivoituneen henkilöstön. Tämä hyödyttää koko alaa.”

”Myös ohjaajan työn korvaamisesta sovittava”

Harjoittelijat eivät ainoastaan lisää toimituksen voimavaroja vaan myös sitovat niitä, jos harjoittelijalla on ohjaaja tai ns. kummitoimittaja. Tämän totesi sekä RTTL kannanotossaan että Puntila M&M:n haastattelussa. Journalistiliiton Petri Savolainen toteaa, että myös harjoittelunohjaajien työn korvaaminen on menettelytapa, josta olisi selkeästi sovittava.

Puntilan mielestä RTTL ja Journalistiliitto tarttuvat lähinnä irtisanomisuutisiin eivätkä kerro samalla tavalla myönteisistä rekrytoinneista. Puntila huomauttaa, että kaupallinen radio on median murroksen keskellä ollut vuosia hyvässä kasvussa. Savolainen myöntää tämän.

”Journalistiliitonkin mielestä on hienoa, että kaupalliset radiokanavat ovat pärjänneet hyvin verrattuna moniin muihin medioihin. Kaupallinen radio on myös merkittävä väylä työllistyä media-alalla”, Savolainen päättää.


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto kutsuu suomalaisia mediayrityksiä keskustelemaan itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista

Keskusteluiden jälkeen liitto haluaa myös avata neuvotteluja freelancereiden vähimmäistyöehdoista.

Vastaa liiton palkkatutkimukseen – vaikuta etujesi valvontaan

Vastaaminen on tärkeää, sillä tutkimuksella saadaan tuoretta tietoa kevättalvella 2025 käytäviä työehtoneuvotteluja varten.

Manu Haapalainen Journalistin vakituiseksi toimittajaksi

Manu Haapalainen vakinaistettu Journalistin toimittajaksi. Asiasta päätti Journalistiliiton hallitus.