Uusimmat

SAL:n julkilausuma Sanomien freesopimuksesta

Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liiton mielestä Sanoma Magazines Finlandin freelancereilleen tarjoama uusi sopimus on kohtuuton. SAL vetoaa kannanotossaan SMF:n johtoon.

SMF:SSA ON KÄYTÄVÄ AIDOT FREE-NEUVOTTELUT

 
Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liiton mielestä Sanoma Magazines Finlandin freelancereilleen tarjoama uusi sopimus on kohtuuton. Se ei anna freelancereille mahdollisuutta tehdä journalistista työtä kannattavasti tai pitkäjänteisesti. Sopimuksen tarjoaminen osoittaa, että yhtiö ei arvosta alihankkijoidensa työtä eikä halua sitouttaa heitä.
 
Erityisen ikävä on SMF:n tapa tarjota sopimusta ota tai jätä -periaatteella.  Yhtiö ei halua neuvotella sopimuksen ehdoista Journalistiliiton tai edes yksittäisen freelancerin kanssa. SAL muistuttaa että Suomi on sopimusyhteiskunta, jossa vahvemmalla osapuolella ei ole ollut tapana sanella ehtoja heikommalle.
 
Tilanne on hankala myös yhtiön työsuhteisille työntekijöille. He ovat tottuneet siihen, että ovat voineet freelancereita tarvitessaan turvautua aina parhaimpiin saatavilla oleviin tekijöihin. SMF:n jyrkkä linja on johtanut siihen, että sopivimman sijasta onkin valittava sopimuksen allekirjoittamaan suostunut free.
 
SAL vetoaa SMF:n johtoon, jotta se aloittaisi freelancereiden tai heitä edustavan Journalistiliiton kanssa todelliset ja aidot neuvottelut sopimuksen ehdoista. Erityisesti SAL:n entiseltä jäseneltä, kustantaja Riitta Pollarilta, toivomme  tässä asiassa vastaantuloa. SAL toivoo myös, että SMF miettisi vakavasti, mitä seurauksia sen harjoittamalla lyhyen tähtäyksen voitontavoittelulla on journalismille.
 
Helsingissä 11.6.2012
Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liiton hallitus
 
Toimeksi saaneena
 
Kaija Plit, asiamies
Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liitto, SAL ry.
Albertinkatu 27 B, 00180 Helsinki
+358504394538