Uutiset / 11.06.2012

SAL:n julkilausuma Sanomien freesopimuksesta

SMF:SSA ON KÄYTÄVÄ AIDOT FREE-NEUVOTTELUT

 
Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liiton mielestä Sanoma Magazines Finlandin freelancereilleen tarjoama uusi sopimus on kohtuuton. Se ei anna freelancereille mahdollisuutta tehdä journalistista työtä kannattavasti tai pitkäjänteisesti. Sopimuksen tarjoaminen osoittaa, että yhtiö ei arvosta alihankkijoidensa työtä eikä halua sitouttaa heitä.
 
Erityisen ikävä on SMF:n tapa tarjota sopimusta ota tai jätä -periaatteella.  Yhtiö ei halua neuvotella sopimuksen ehdoista Journalistiliiton tai edes yksittäisen freelancerin kanssa. SAL muistuttaa että Suomi on sopimusyhteiskunta, jossa vahvemmalla osapuolella ei ole ollut tapana sanella ehtoja heikommalle.
 
Tilanne on hankala myös yhtiön työsuhteisille työntekijöille. He ovat tottuneet siihen, että ovat voineet freelancereita tarvitessaan turvautua aina parhaimpiin saatavilla oleviin tekijöihin. SMF:n jyrkkä linja on johtanut siihen, että sopivimman sijasta onkin valittava sopimuksen allekirjoittamaan suostunut free.
 
SAL vetoaa SMF:n johtoon, jotta se aloittaisi freelancereiden tai heitä edustavan Journalistiliiton kanssa todelliset ja aidot neuvottelut sopimuksen ehdoista. Erityisesti SAL:n entiseltä jäseneltä, kustantaja Riitta Pollarilta, toivomme  tässä asiassa vastaantuloa. SAL toivoo myös, että SMF miettisi vakavasti, mitä seurauksia sen harjoittamalla lyhyen tähtäyksen voitontavoittelulla on journalismille.
 
Helsingissä 11.6.2012

Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liiton hallitus
 
Toimeksi saaneena
 
Kaija Plit, asiamies
Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liitto, SAL ry.
Albertinkatu 27 B, 00180 Helsinki
+358504394538

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut  

Hän toimi liiton puheenjohtajana 1974-1992.

Ehdota nyt Järjestöteko- ja Työyhteisötekijäpalkinnon saajaa

Esityksiä palkittaviksi voivat tehdä liiton jäsenyhdistykset, osastot ja yksittäiset jäsenet. Palkinnoista päättää liiton hallitus.

Riitaan elokuva- ja tv-tuotantoalan työvuorojen muuttamisesta ei saatu tuomioistuimesta selkeytystä

Journalistiliitto nosti kanteen, koska sen tulkinnan mukaan jäsenien työvuoroja oli muutettu työehtosopimuksen vastaisesti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun elokuva- ja tv-tuotantoalan työehtosopimusta tulkittiin työtuomioistuimessa.