Kannanotot / 29.02.2016

PSSY: Viranomaisten huolehdittava sananvapauden toteutumisesta

Pohjois-Suomen Sanomalehtimiesyhdistyksen kevätkokouksen kannanotto:


VIRANOMAISTEN HUOLEHDITTAVA SANANVAPAUDEN TOTEUTUMISESTA

Toimittajien ei tarvitse sietää henkilöön kohdistuvia loukkauksia tai uhkauksia. Niihin tulee suhtautua kautta linjan vakavasti sananvapautta rajoittavina tekoina. Viranomaisten tulee selvittää sekä puuttua näihin tapauksiin.

Suomen Journalistiliiton jäsenlehti Journalisti uutisoi 25.2.2016 artikkelissaan Uuden Suomen toimittajasta Linda Pelkosesta, joka kysyi Kempeleen raiskaustapausta käsittelevässä jutussaan poliisin tiedotuslinjan epäillyn tekijän etnisestä taustasta. Siitä seurasi lukuisia viha- ja uhkailuviestejä. Pelkonen ilmoitti asiasta poliisille, mutta esitutkinnan jälkeen syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen, jonka mukaan toimittajan edellytetään asemansa takia sietävän enemmän loukkaavia kommentteja kuin jonkun julkisuudelta suojassa työtään tekevän henkilön. Tämän lisäksi vastaavanlaisia tapauksia on ollut muidenkin toimittajien kohdalla, eivätkä suorat uhkaukset ja kunnianloukkaukset ole johtaneet yhteenkään syytteeseen saatikka tuomioon.

Pohjois-Suomen Sanomalehtimiesyhdistys kokee syyttämättäjättämispäätöksen uhkausten vähättelynä ja vaatii viranomaisia puuttumaan nopeasti sekä tehokkaasti näihin sananvapautta rajoittamaan pyrkiviin tapauksiin. Syyllisten nimet ovat usein tiedossa, sillä monesti uhkaukset tehdään henkilöiden omista puhelinliittymistä sekä netissä jopa omalla nimellä, joten viranomaisten olisi helppo selvittää tapaukset. Viranomaisten tulee selvittää mahdolliset rikokset joka tapauksessa, joten päätös heijastelee viranomaisten välinpitämätöntä asennetta sananvapautta ja toimittajien koskemattomuutta kohtaan.

On täysin absurdia väittää, että raiskausuhkaukset sekä täysin henkilöön menevät loukkaukset kuuluvat julkisessa asemassa toimivan henkilön yleisesti hyväksyttyihin arvostelukeinoihin. Toimittajan työtä, sen laatua ja ammattitaitoa saa ja pitääkin arvostella kriittisesti. Ammattikuntamme ei ole herkkähipiäinen, mutta koemme suoraan henkilöön menevät vihakampanjat ja uhkaukset rikoslain vastaisina ja sananvapautta rajoittamaan pyrkivinä tekoina. Viranomaisten tulee huolehtia jatkossa, että toimittajat pystyvät tekemään työnsä ilman, että heidän turvallisuutensa vaarantuu, oli aiheena sitten maahanmuutto, susikeskustelu tai mikä tahansa.

Lisätietoja:
Pohjois-Suomen Sanomalehtimiesyhdistys
Aleksanteri Pikkarainen, puheenjohtaja
044 0292 303

Pohjois-Suomen Sanomalehtimiesyhdistys on Suomen Journalistiliiton jäsenyhdistys. Yhdistyksellä on reilut 500 jäsentä, jotka työskentelevät viestintäalan tehtävissä eri puolilla Pohjois-Suomea. Suurin osa jäsenistä on toimittajia. Yhdistys täyttää tänä vuonna 95 vuotta.


Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Luova ala vaatii päättäjiä perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tuhoisan leikkauksen

Älä anna kulttuurin kadota -kampanja vaatii päättäjiä säilyttämään oikeudenmukaisen yksityisen kopioinnin hyvityksen. Hallituksen kehysriihen päättämä leikkaus 11 miljoonasta 5,5 miljoonaan olisi luovan alan järjestöjen mukaan perusteeton ja tuhoisa kulttuuritarjonnalle ympäri Suomen. Journalistiliitto on mukana kampanjassa.

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.