Uutiset / 11.02.2016

Pakistanin lehdistönvapaus ristitulessa

Lehtitalojen ja tv-asemien päätoimittajien ja uutispäälliköiden hiljan perustama järjestö lähtee ajatuksesta, että jokainen hyökkäys yksittäistä toimittajaa ja viestintä vastaan tulkitaan hyökkäykseksi koko alaa kohtaan. Yhteisvoimin pyritään myös torjumaan rankaisemattomuuden kulttuuria, joka leimaa ammattikuntaan kohdistuvaa väkivaltaa.

Pakistanin entinen tiedotusministeri Javed Jabbar kiitteli yhdistyksen perustamista. ”Maamme sananvapaus ja toimittajat eivät ole pelkästään ääriliikkeiden hyökkäysten kohteena. Kimpussa ovat myös poliittiset, uskonnolliset, etniset ja turvallisuudesta vastuussa olevat tahot”, hän sanoi.

Pakistan sijoittui viime vuonna sijalle 159/180 Toimittajat ilman rajoja (RSF) -järjestön lehdistönvapausindeksissä.

Pakistan on kärsinyt vuosikymmeniä naapurimaansa Afganistanin väkivallasta, ja rajaseutu maan luoteisosissa on ollut vaarallisinta toimialuetta toimittajille. Alueella toimivat ääriryhmät ovat viime vuosina uhanneet journalisteja avoimesti, koska kiihkoilijoiden mielestä viestimet eivät kunnioita heidän uskontoaan.

Kuuroille korville

Maaliskuussa 2014 tv-toimittaja, bloggaaja ja tunnettu poliittisten ja turvallisuuskysymysten analyytikko Raza Rumi oli vähällä päästä hengestään, kun asemiehet tulittivat hänen autoaan ja surmasivat kuljettajan. Rumi muutti Yhdysvaltoihin pian hyökkäyksen jälkeen.

Viime marraskuussa Pakistanin toiseksi suurimmassa kaupungissa Lahoressa yksi toimittaja ja kolme muuta Din Media -yhtiön työntekijää kuoli, kun tv-kanavan ja sanomalehden omistavan yhtiön toimitaloon heitettiin käsikranaatti. Tapaus sai toimittajat ympäri maata protestoimaan.

”Olemme ilmaisseet ammattikunnan syvän huolen lehdistönvapauden heikkenemisestä pääministerille ja liittovaltion sekä osavaltioiden tiedotusministereille. Olemme muistuttaneet heitä heidän sitoutumisestaan suojelemaan journalistien henkeä ja lehdistönvapautta. Mutta se on kaikunut kuuroille korville”, sanoo Pakistanin journalistiliiton puheenjohtaja Afzal Butt.

Sananvapausjärjestöjen mukaan Pakistanissa on vuosina 1992–2015 tapettu työnsä vuoksi lähes 60 journalistia. Sadat muut ovat joutuneet ahdistelun, sieppauksen tai kidutuksen uhriksi. Committee to Protect Journalists (CPJ) luokitteli viime vuonna Pakistanin kuudenneksi vaarallisimmaksi maaksi toimittajille. Rankaisemattomuutta kuvaavassa indeksissä Pakistanin sijoitus oli 9/180.

Rankaisemattomuuden kulttuuri on kuitenkin alkanut murtua vainottujen toimittajien omaisten, alan järjestöjen ja tukiryhmien sinnikkään työn ansiosta, sanoo Pakistanin journalistiliiton pääsihteeri Khursheed Abbasi. Useita tapauksia on saatu oikeuteen, ja muutama tuomiokin on jo tullut.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.