Uutiset / 11.02.2016

Pakistanin lehdistönvapaus ristitulessa

Lehtitalojen ja tv-asemien päätoimittajien ja uutispäälliköiden hiljan perustama järjestö lähtee ajatuksesta, että jokainen hyökkäys yksittäistä toimittajaa ja viestintä vastaan tulkitaan hyökkäykseksi koko alaa kohtaan. Yhteisvoimin pyritään myös torjumaan rankaisemattomuuden kulttuuria, joka leimaa ammattikuntaan kohdistuvaa väkivaltaa.

Pakistanin entinen tiedotusministeri Javed Jabbar kiitteli yhdistyksen perustamista. ”Maamme sananvapaus ja toimittajat eivät ole pelkästään ääriliikkeiden hyökkäysten kohteena. Kimpussa ovat myös poliittiset, uskonnolliset, etniset ja turvallisuudesta vastuussa olevat tahot”, hän sanoi.

Pakistan sijoittui viime vuonna sijalle 159/180 Toimittajat ilman rajoja (RSF) -järjestön lehdistönvapausindeksissä.

Pakistan on kärsinyt vuosikymmeniä naapurimaansa Afganistanin väkivallasta, ja rajaseutu maan luoteisosissa on ollut vaarallisinta toimialuetta toimittajille. Alueella toimivat ääriryhmät ovat viime vuosina uhanneet journalisteja avoimesti, koska kiihkoilijoiden mielestä viestimet eivät kunnioita heidän uskontoaan.

Kuuroille korville

Maaliskuussa 2014 tv-toimittaja, bloggaaja ja tunnettu poliittisten ja turvallisuuskysymysten analyytikko Raza Rumi oli vähällä päästä hengestään, kun asemiehet tulittivat hänen autoaan ja surmasivat kuljettajan. Rumi muutti Yhdysvaltoihin pian hyökkäyksen jälkeen.

Viime marraskuussa Pakistanin toiseksi suurimmassa kaupungissa Lahoressa yksi toimittaja ja kolme muuta Din Media -yhtiön työntekijää kuoli, kun tv-kanavan ja sanomalehden omistavan yhtiön toimitaloon heitettiin käsikranaatti. Tapaus sai toimittajat ympäri maata protestoimaan.

”Olemme ilmaisseet ammattikunnan syvän huolen lehdistönvapauden heikkenemisestä pääministerille ja liittovaltion sekä osavaltioiden tiedotusministereille. Olemme muistuttaneet heitä heidän sitoutumisestaan suojelemaan journalistien henkeä ja lehdistönvapautta. Mutta se on kaikunut kuuroille korville”, sanoo Pakistanin journalistiliiton puheenjohtaja Afzal Butt.

Sananvapausjärjestöjen mukaan Pakistanissa on vuosina 1992–2015 tapettu työnsä vuoksi lähes 60 journalistia. Sadat muut ovat joutuneet ahdistelun, sieppauksen tai kidutuksen uhriksi. Committee to Protect Journalists (CPJ) luokitteli viime vuonna Pakistanin kuudenneksi vaarallisimmaksi maaksi toimittajille. Rankaisemattomuutta kuvaavassa indeksissä Pakistanin sijoitus oli 9/180.

Rankaisemattomuuden kulttuuri on kuitenkin alkanut murtua vainottujen toimittajien omaisten, alan järjestöjen ja tukiryhmien sinnikkään työn ansiosta, sanoo Pakistanin journalistiliiton pääsihteeri Khursheed Abbasi. Useita tapauksia on saatu oikeuteen, ja muutama tuomiokin on jo tullut.

 


Katso myös

Kaikki uutiset

Työhyvinvointitutkimus: Elokuva- ja tv-alan ammattilaiset haluavat kestävämpää työelämää

Tulosten mukaan vajaa kaksikolmasosaa vastaajista on psyykkisesti kuormittunut. Työssä jaksamista auttaa puolestaan koettu hyvä työn imu.

Journalistiliitto: Hallituksen päätös tukea Julkisen sanan neuvostoa on oikea 

Oikeusministeriö kertoi 4.9, että se esittää Julkisen sanan neuvoston toimintaan ensi vuodelle 102 000 euron avustusta. Tänä vuonna JSN sai toimintaansa valtiolta 135 000 euroa vuodessa. 

Kustannustoimittajien palkat nousevat lokakuussa

Lokakuun alusta korotetaan henkilökohtaisia palkkoja, vähimmäispalkkoja ja harjoittelupalkkoja. Lisäksi maksetaan yrityskohtainen erä.