Uutiset / 03.10.2016

Murhat kaventavat sananvapautta Bangladeshissa

Yksi uhreista oli Yhdysvalloissa asunut suosittu bloggaaja, biotekniikan insinööri Avijit Roy, 42, joka palasi synnyinmaahansa osallistuakseen Dhakan kirjamessuille helmikuussa 2015. Siellä hänet silvottiin kuoliaaksi.

”Avijit käytti kynäänsä vastustaakseen yhteiskunnallista epäoikeudenmukaisuutta ja uskonnollista fanatismia. Hän kannatti maallista ajattelua”, Avijitin isä, fysiikan professori Ajoy Roy, 80, sanoo.

Tämän vuoden huhtikuussa murhattiin seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustaneet Xulhaz Mannan ja Mahbub Rabbi Tonoy, ja kansainvälinen paine sai muslimienemmistöisen Bangladeshin viranomaiset pidättämään 14 000 henkeä.

Silti 23 ihmistä, joukossa 17 ulkomaalaista, sai surmansa heinäkuussa terrori-iskussa Dhakan diplomaattialueella sijaitsevassa kahvilassa.

Pelko elää yhä toimittajien ja aktivistien keskuudessa, Human Rights Watchin (HRW) Etelä-Aasian johtaja Meenakshi Ganguly sanoo.

”Jotkut ovat onnistuneet lähtemään maasta, mutta Bangladeshiin jääneet pelkäävät, ettei hallitus tee tarpeeksi suojellakseen heitä”, hän jatkaa.

Vaiennettu, ei juurittu

Bloggaaja, valokuvaaja, filmintekijä ja aktivisti Maruf Rosul, 29, kirjoittaa muun muassa Avijit Royn perustamalla Mukto–Mona-sivustolla. Hän sanoo, että ääri-islamistit on Bangladeshissa vaiennettu, ”mutta hallitus ei ole ryhtynyt riittäviin toimiin juuriakseen pahan voimia.”

Rosul sanoo olevansa ääriliikkeen tappolistalla, mutta ”eturivin aktivistina” hän ei voi piiloutua. ”Tulevaisuus askarruttaa”, Rosul tunnustaa.

Lokakuun 7. päivä alkava Etelä-Aasian hindujen suurjuhla Durga Puja lisää Rosulin huolta, sillä Bangladeshin islamisteilla on tapana tehdä silloin iskuja hinduvähemmistöön kuuluvia vastaan. ”Ja viranomaisten toimet rajoittuvat myötätuntoisiin lausuntoihin.”

Huolta aiheuttavat myös Dhakan kirjamessut marraskuun puolivälissä. ”Muutama esiintyjä on perunut tulonsa turvallisuussyistä, mutta on rohkaisevaa, että suurin osa vakuuttaa odottavansa tilaisuutta innolla”, messujen johtaja Ahsan Akbar kertoo.

Itsesensuuri voimistuu

Murha-aalto on kuitenkin vaikuttanut ilmapiiriin. ”Valitettavasti kirjoittajat turvautuvat itsesensuuriin ja miettivät tarkkaan, mitä julkaisevat”, Akbar sanoo.

HRW:n Ganguly toivoo, että Bangladeshin viranomaiset vahvistaisivat kansalaisten uskoa rauhanomaiseen ilmaisunvapauteen.

Kun Niladri Chatterjee Niloy murhattiin 2015, Bangladeshin korkein poliisijohtaja varoitti bloggaajia, että uskonnollisten tunteiden loukkaaminen on rikos.

Avijit Royn isä vakuuttaa, että poikansa menetyksen jälkeen hän ei pelkää enää mitään. ”En halua kieltää rohkeita nuoria bloggaajia ilmaisemasta näkemyksiään, koska Bangladesh on perustuslakinsa mukaan maallinen ja demokraattinen valtio. Meidän pitää noudattaa perustuslakia”, hän sanoo.

”Lisäksi tavalliset ihmiset on saatava ymmärtämään, ettei valtiomme ole muslimien vastainen, vaan liberaali. Myös muslimit voivat olla liberaaleja”, Roy muistuttaa.


Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.