Uutiset / 10.05.2010

Mitä markkinaoikeuden päätös tarkoittaa?

1. Sanomalainen free rinnastettavissa työntekijään

Työsuorituksen osalta sanomalainen free rinnastuu työntekijään.
Markkinaoikeus tunnusti freen heikomman neuvotteluaseman ja sitä kautta suojan tarpeen, kuten Journalistiliitto esitti.

2. Arvioinnissa vain Sanoma Newsin ehdot

Oikeus arvioi vain Sanoma Newsin kolmea ehtoa. Ne eivät oikeuden mielestä olleet tyyppikohtuuttomia, eli alalla tyypillisesti kohtuuttomia. Muiden lehtitalojen käyttämät muunlaiset ehdot voivat olla edelleen olla myös tyyppikohtuuttomia ehtoja.

3. Myös yksilökohtuuttomuus edelleen mahdollinen

Yksittäisten tekijöiden näkökulmasta Sanoma Newsin sopimusehto voi olla edelleen kohtuuton, ja on siten riitautettavissa yleisissä tuomioistuimissa.
Journalistiliitto myöntää sopimuksen riitauttavalle jäsenelle ilomielin oikeusturvavakuutuksen käyttöoikeuden, jolloin oikeudenkäynnin kulut eivät jää freen maksettaviksi.


4. Toimeksiannon mukainen valmis työ oikeuttaa maksuun (vaatimuskohta 1: maksuehto)

Markkinaoikeus toteaa, että valmis työ on pantava heti maksuun. Sopimusehdon sanamuoto "julkaistavaksi hyväksymisestä" ei tarkoita, että korvauksen suorittaminen olisi kytketty aineiston julkaisemiseen.

5. Tekijänoikeuksien luovutus jatkossakin sopimusasia (vaatimuskohta 2: lehden oikeudet)

Lehtitalo ei markkinaoikeuden päätöksen perusteella voi vain ottaa oikeuksia ja yksipuolisesti sanella niiden laajuuksia. Vaikka päätös sallii kaikkien taloudellisten oikeuksien luovuttamisen, se ei edelleenkään ole pakollista tai oikeuden määräämää.
Painostusta sopimusten tekemiseen ei saa esiintyä, vaan ehdoista pitää neuvotella.

Freen kannattaa esittää Sanoma Newsille omaa sopimusmallia ja omia ehtoja, jotta oikeuden toteamia mahdollisia henkilökohtaisesti kohtuuttomia ehtoja ei synny. Liitosta saa neuvoja, mitä kannattaa esittää.

6. Kaikki oikeudet ei alan vallitseva kauppatapa (vaatimuskohta 2)

Markkinaoikeuden mukaan selvittämättä on jäänyt, että Sanoma Newsin tyyppinen kaikki oikeudet -kirjaus edustaisi alan vallitsevaa kauppatapaa. Sanoma News perusteli ehtoa sillä, että se vastaa alan käytäntöä.
Yleisimmin aineistoa myydään edelleen ensi- ja kertajulkaisuoikeudella. Tätä on voitu täydentää verkkokäyttöoikeudella.

7. Laajempi luovutus oikeuttaa korkeampaan korvaukseen (vaatimuskohta 2)

Alan kauppatapa (VKL-SJL freelance-tehtävien toimitus- ja myyntiehdot) luo tekijän ja kustantajan välisille sopimuksille pohjan: käyttöoikeuksien laajuuden pitää näkyä palkkiossa. Markkinaoikeus ei ottanut lainkaan kantaa hinnan määräytymiseen.

8. Vain taloudelliset tekijänoikeudet (vaatimuskohta 2)

Kaikkien oikeuksien kirjauksella tarkoitetaan vain taloudellista tekijänoikeutta eikä muita immateriaalioikeuksia.
Sanomalainen työsuhteinen luovuttaa työsopimuksellaan freetä laajempia oikeuksia, sillä työsopimukseen on kirjattu myös muut immateriaalioikeudet, kuten vaikkapa tavaramerkin taloudelliset oikeudet.

9. Ei koske Kopiosto-korvauksia (vaatimuskohta 2)

Kaikkia oikeuksia koskevalla kirjauksella ei markkinaoikeuden mukaan ole vaikutusta tekijöiden sopimuslisenssioikeuksiin eikä Kopiosto-korvauksiin.

10. Free vastaa vain siitä, että myy omaa työtään (vaatimuskohta 3: vastuulauseke)

Markkinaoikeuden mukaan freelancerin vastuu kolmannelle voi syntyä vain sen seurauksena, että hän on oikeudettomasti luovuttanut aineiston julkaisijalle. Tätä laajempi vastuu ei - Sanoma Newsin sopimusehdotuksen toisenlaisesta sanamuodosta huolimatta - voi tulla kyseeseen.
Petri Savolainen

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistien mielenterveys koetteella Perussa

Katumielenosoituksia seuraavat toimittajat ja kuvaajat altistuvat väkivallalle, jota harjoittavat sekä järjestyksenvalvojat että mielenosoittajat. Vuonna 2023 kirjattiin 127 fyysistä ja sanallista hyökkäystä toimittajia vastaan.