Uutiset / 10.09.2020

Medialle muistilista itsemurhien uutisointiin

Journalistiliitto, muut media-alan järjestöt ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ovat yhdessä laatineet muistilistan itsemurhatapausten uutisointiin. Lista julkaistiin torstaina 10.9. pidetyssä Itsemurha mediassa -seminaarissa. "Kyse ei ole journalistin ohjeiden lisäyksestä tai viranomaisohjeesta, mutta lista toimii työkaluna aiheesta uutisia tekeville journalisteille", sanoo eettisten asioiden asiantuntija Juha Rekola Journalistiliitosta. Toisin kuin onnettomuuksista uutisoitaessa yksityiskohtainen tieto itsemurhan tekotavasta tai paikasta ei estä tai vähennä uusien itsemurhien mahdollisuutta. ”Tieto voi toimia esimerkkinä heille, joilla on ollut itsetuhoisia ajatuksia”, sanoo THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen. ”Etenkin julkisuuden henkilön kuolemalla on paitsi uutisarvonsa, myös jäljittelylle altistava vaikutuksensa.” ”Itsemurha ei kuitenkaan ole tabu. Asiallinen kertominen itsemurhasta torjuu huhuja ja vääriä oletuksia”, korostaa THL:n johtava asiantuntija Pia Solin. Hänen mukaansa uutisoinnissa on syytä välttää näyttäviä valokuvia, eikä itsemurhaa tule sen enempää dramatisoida kuin normalisoidakaan. Päätoimittaja Sirpa Kortet Pyhäjokiseutu-lehdestä näkee median tehtävänä luotettavan tiedon jakamisen: ”Lehti elää mukana lukijoiden arjessa, niin iloissa kuin suruissakin. Surun hetkellä huoli on yhteinen. Siksi pyritään löytämään faktoja ilmiön taustalta.” Seminaarin järjestivät Maailman itsemurhien ehkäisypäivänä yhdessä THL:n kanssa Journalistiliitto, Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ry., Aikakauslehtien päätoimittajat ry., Päätoimittajien yhdistys ry., Suomen Kaupunkilehtien Päätoimittajat ry. ja Julkisen sanan neuvosto.   Lähde: THL:n tiedote Linkki seminaarin esitysmateriaaliin.

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.