Uutiset / 10.09.2020

Medialle muistilista itsemurhien uutisointiin

Journalistiliitto, muut media-alan järjestöt ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ovat yhdessä laatineet muistilistan itsemurhatapausten uutisointiin. Lista julkaistiin torstaina 10.9. pidetyssä Itsemurha mediassa -seminaarissa. "Kyse ei ole journalistin ohjeiden lisäyksestä tai viranomaisohjeesta, mutta lista toimii työkaluna aiheesta uutisia tekeville journalisteille", sanoo eettisten asioiden asiantuntija Juha Rekola Journalistiliitosta. Toisin kuin onnettomuuksista uutisoitaessa yksityiskohtainen tieto itsemurhan tekotavasta tai paikasta ei estä tai vähennä uusien itsemurhien mahdollisuutta. ”Tieto voi toimia esimerkkinä heille, joilla on ollut itsetuhoisia ajatuksia”, sanoo THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen. ”Etenkin julkisuuden henkilön kuolemalla on paitsi uutisarvonsa, myös jäljittelylle altistava vaikutuksensa.” ”Itsemurha ei kuitenkaan ole tabu. Asiallinen kertominen itsemurhasta torjuu huhuja ja vääriä oletuksia”, korostaa THL:n johtava asiantuntija Pia Solin. Hänen mukaansa uutisoinnissa on syytä välttää näyttäviä valokuvia, eikä itsemurhaa tule sen enempää dramatisoida kuin normalisoidakaan. Päätoimittaja Sirpa Kortet Pyhäjokiseutu-lehdestä näkee median tehtävänä luotettavan tiedon jakamisen: ”Lehti elää mukana lukijoiden arjessa, niin iloissa kuin suruissakin. Surun hetkellä huoli on yhteinen. Siksi pyritään löytämään faktoja ilmiön taustalta.” Seminaarin järjestivät Maailman itsemurhien ehkäisypäivänä yhdessä THL:n kanssa Journalistiliitto, Paikallislehtien Päätoimittajayhdistys ry., Aikakauslehtien päätoimittajat ry., Päätoimittajien yhdistys ry., Suomen Kaupunkilehtien Päätoimittajat ry. ja Julkisen sanan neuvosto.   Lähde: THL:n tiedote Linkki seminaarin esitysmateriaaliin.

Katso myös

Kaikki uutiset

Muovinen pressikortti uusittava – digitaalisen kortin voimassaolo jatkuu

Muovisen pressikortin voimassaolo päättyy vuoden 2024 lopussa. Mikäli jäsen haluaa uuden muovisen kortin vuosille 2025–2026, se pitää itse tilata.

Kysely luottamushenkilöille: Yhteistyö työnantajan kanssa vaikeutunut

Kysely paljastaa, että luottamushenkilöiden tiedonsaannissa on ongelmia. Vain kolmasosa vastaajista sanoi, että saa vaivattomasti kaikki sellaiset tiedot, joita työnantajan kuuluu työehtosopimuksen tai lain mukaan antaa.

Journalistiliitto: Ylen irtisanomisten vaikutus tiedonvälitykseen ja kotimaiseen kulttuuriin on merkittävä

”Irtisanomisten määrä on suurin kotimaisella media-alalla milloinkaan. Toivottavasti asiasta päättäneet ovat ymmärtäneet, miten päätös vaikuttaa kotimaiseen tiedonvälitykseen, kulttuuriin ja koko media-alaan”