Uutiset / 08.03.2016

Mediaan kaivataan lisää naisia

”Naiset muodostavat vain 24 prosenttia ihmisistä, joita kuullaan, luetaan ja nähdään sanomalehtien, television ja radion uutisissa. Osuus on täsmälleen sama kuin vuonna 2010”, paljastaa Global Media Monitoring Projectin raportti viime vuodelta.

Moni naisjournalisti joutuu väkivallan ja ahdistelun kohteeksi päivittäisessä työssään. International Women's Media Foundationin haastattelemasta 900 naistoimittajasta kaksi kolmesta sanoi kokeneensa uhkaa tai ahdistelua – ja usein asialla olivat miespuoliset kollegat.

Yli 20 prosenttia naisista kertoi altistuneensa fyysiselle väkivallalle työssään. Väkivalta oli useimmiten seksuaalista ja tekijöinä olivat valtion virkamiehet, poliisit ja satunnaiset ohikulkijat väkijoukoissa.

Viestintäalalla työskentelevät naiset kärsivät tietenkin myös alaan yleisesti kohdistuvista uhkista. Talousahdingon ohella mediaa kuristaa yltyvä sensuuri, joka saa erilaisia muotoja eri puolilla maailmaa.

Tiedonvälityksen suitsintaa eivät harjoita pelkästään kehitysmaat. Yhdysvalloissa on kuultu  presidenttiehdokkaaksi pyrkivältä henkilöltä ehdotus, jonka mukaan kunnianloukkaussyytteen nostamista journalisteja vastaan pitäisi helpottaa.

Kansainvälinen journalistiliitto IFJ muistuttaa kansainvälisen naistenpäivän kannanotossa, että ammattiyhdistysliikkeen velvollisuus on taistella kaikkea syrjintää vastaan toimituksissa. IFJ kehottaa viestintäyhtiöitä pestaamaan lisää naisia sekä toimituksiin että johtotehtäviin.

Unesco on aloittanut kampanjan naistoimittajien turvallisuuden lisäämiseksi. Sen keulahahmona on CNN:n kirjeenvaihtaja Christiane Amanpour, joka toimii Unescon hyvän tahdon lähettiläänä ilmaisunvapauden ja journalistien turvallisuuden puolesta.

Sananvapauteen kytkeytyy tiiviisti kansalaisten ”oikeus kuulla” eli saada tietoa. Meillä on oikeus kuulla päivittäin mediassa monia ääniä, myös naisten. Ja lisäksi meillä kaikilla – toimittajat mukaan lukien – on myös velvollisuus kuunnella.

 

Kirjoittaja on uutistoimisto IPS:n pääjohtaja


Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Suomi tarvitsee mediapoliittisen ohjelman ja mediatukijärjestelmän

Liitto kannattaa selonteossa esille nostettuun tarpeeseen parantaa lasten- ja nuorten luku-, kieli- ja mediataitoja. Yksi keskeinen toimenpide tämän toteuttamiseksi on laskea kirjojen ja lehtien arvonlisäverokanta nollaan.

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.