Mikä on lakkovaroitus?

Lakkovaroitus on työtaistelutoimi, jonka tarkoituksena on vauhdittaa sopimuksen syntymistä. Lakkovaroitus on ilmoitus, joka on annettu valtakunnansovittelijalle kirjallisena 14 päivää ennen kuin suunniteltu lakko alkaisi.

Kun lakkovaroitus on annettu, osapuolten välillä alkaa neuvottelu sovittelijan johdolla. Jos sovittelussa edistytään, sovittelija tekee sovintoesityksen. Jos edellytyksiä sovintoon ei hänen harkintansa mukaan ole, hän ei tee esitystä.

Miksi lakkovaroitus on annettu?

Elokuva- ja tv-tuotantoja koskevaa työehtosopimusta on neuvoteltu kaksi kuukautta ilman neuvottelutulosta ja neuvottelut ovat juuttuneet paikoilleen. Työnantajapuoli ei halua edistää sopimuksen keinoin alan työssäjaksamista, joka on riippumattoman tutkimuksen mukaan hälyttävän huonoa.

Meillä on niin sanottu jaksamispaketti eli useita työssäjaksamista parantavia esityksiä, jotka koskevat esimerkiksi työajan tasaisempaa tasoittamista, lepoajan pidentämistä ja yötyölisän maksamisesta. 

Lakon tavoitteena on saada työehtosopimukseen parannuksia, jotka edistävät työssäjaksamista ja saada myös palkankorotukset, joilla alan työntekijöiden ostovoima saadaan turvattua. Palkoista ei olla neuvoteltu tähän mennessä vielä kertaakaan.

Milloin lakko olisi?

Lakko on päivän mittainen ja se on lauantaina 8.3.2025 klo 00–23.59.

Milloin tiedetään, toteutuuko lakko?

Lakko toteutetaan, ellei sitä ilmoiteta peruuntuneeksi eli siinä tapauksessa osapuolten välille on syntynyt sopimus.

Ketkä lakkoon osallistuvat?

Lakossa ovat kaikki elokuva- ja TV-tuotantoa koskevan työehtosopimuksen mukaiset tehtävät kaikissa elokuva- ja TV-tuotantoyhtiöissä.

Jos työnantaja on sidottu toiseen työehtosopimukseen, kuten esimerkiksi MTV:n työehtosopimukseen, ei sen piirissä tehtävä työ ole lakossa.

Olen töissä mainostuotantoyhtiössä, koskeeko lakko minua

Kyllä, jos kuulut elokuva- ja tv-tuotantoalaa koskevan työehtosopimuksen piiriin. Jos et ole varma, minkä työehtosopimukseen piiriin kuulut, ole yhteydessä Journalistiliiton lakineuvontaan.

Jos olen töissä yrittäjänä, voinko osallistua lakkoon?

Journalistiliitto maksaa lakkoavustusta myös sen yrittäjäjäsenille, kun he ovat lakossa.

Koskeeko lakko sekä ylityö- ja venymiskielto myös Ylen tai MTV:n työntekijöitä?

Ei. Lakossa ovat elokuva- ja tv-tuotantoa koskevan työehtosopimuksen mukaiset tehtävät elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöissä. Lakko ei siis koske Ylen ohjelmatyöntekijöiden työehtosopimuksen tai MTV:n sisällöntekijöiden työehtosopimuksen piirissä olevia työntekijöitä.

Ylen ohjelmatyöntekijöiden tai MTV:n sisällöntekijöiden ei kuitenkaan kuulu korvata lakossa olevia työntekijöitä, eivätkä he tee lakon piiriin kuuluvaa työtä.

Jos et ole varma, minkä työehtosopimuksen piiriin kuulut, ole yhteydessä oman työpaikkasi luottamushenkilöön.

Mikä on ylityökielto?

Ylityökiellon aikana työntekijät eivät tee työnantajan pyynnöstä ylityötä. Ylityö on aina vapaaehtoista ja siitä voi kieltäytyä.

Ylityökielto alkaa pe 21.2.2025 klo 12 ja on voimassa toistaiseksi.

Ylityökielto ei koske työntekijöitä, jotka on sidottu toiseen työehtosopimukseen, kuten esimerkiksi MTV:n työehtosopimukseen.

Mikä on venymiskielto?

Venymiskielto tarkoittaa, että silloin ei tehdä enemmän tunteja kuin mitä työvuoroluetteloon on merkitty. Silloin ei tehdä myöskään liukumatunteja. Esimerkiksi jos työvuoroluettelon mukaan kuvaukset päättyvät klo 18, mutta syntyisi tarve tehdä tunti pidempää töitä, tästä työstä kieltäydytään.

Venymiskielto alkaa pe 21.2.2025 klo 12 ja on voimassa toistaiseksi.

Venymiskielto ei koske työntekijöitä, jotka on sidottu toiseen työehtosopimukseen, kuten esimerkiksi MTV:n työehtosopimukseen.

Onko lakko laillinen?

Lakko on laillinen, koska työehtosopimus ei ole enää voimassa vaan vallitsee sopimukseton tila. Työrauhavelvoitetta ei enää ole.

Työntekijöillä on oikeus olla lakossa eikä siitä voi tulla seurauksia työntekijöille.

Kenellä on oikeus olla lakossa?

Kaikkien elokuva- ja tv-alan työehtosopimuksen alla työskentelevien työntekijöiden. Lakkoon on laillinen oikeus ja kaikenlainen painostus töihin tai lakon perusteella eriarvoiseen asemaan asettaminen työnantajan toimesta on syrjivää ja tulemme puuttumaan siihen.

Onko lakkoon pakko osallistua? Mitä hyötyä minulle on työtaistelusta?

Journalistiliiton jäsenyys velvoittaa osallistumaan lakkoon. SET:n eli Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät ry:n jäsenet kuuluvat Journalistiliittoon.

Lakon tulokset hyödyttävät kuitenkin kaikki alan työntekijöitä, eikä kenenkään tule tehdä lakon alaista työtä. Jos tekee lakonalaista työtä, on rikkuri.

Lakossa on kyse työntekijöiden kollektiivisista toimista, joilla työntekijät ajavat oikeuksiaan työelämässä. Lakkoon ei koskaan ryhdytä kevein perustein.

Olen opiskelija, saanko osallistua lakkoon?

Lakko koskee myös opiskelijoita, jotka ovat töissä lakkopäivänä ja he saavat lakkoavustuksen.

Tuleeko esihenkilön esimerkiksi HOD:n (head of deparment) osallistua työtaisteluun?

Kyllä tulee osallistua.

Olen sopinut keikkatyövuoron, osallistunko lakkoon?

Ilmoitetut työtaistelutoimet koskevat myös lyhytaikaisia, yhden päivän työsuhteita.

Tarvitseeko työnantajalle ilmoittaa, että osallistuu lakkoon?

Ei tarvitse. Kaikki työntekijät osallistuvat lakkoon.

Saako työnantaja kysyä osallistunko lakkoon?

Ei saa. Työnantajalla ei ole oikeutta kysyä ja samalla selvittää yksittäisten työntekijöiden jäsenyystietoja. Ammattiliiton jäsenyys on salassa pidettävä tieto. Jos työnantaja toimii näin, se tulkitaan yritykseksi murtaa lakko, mihin Journalistiliitto tulee puuttumaan. 

Miten haen lakkoavustusta?

Lakkopäivältä työnantaja ei maksa palkkaa ja siksi Journalistiliitto maksaa lakkoavustusta.

Lakkoavustusta haetaan ilmoittamalla lakon alainen työpaikkasi, työpäivän pituus ja koko nimesi 16.3. mennessä Journalistiliiton jäsenpalveluun osoitteeseen jasenasiat@journalistiliitto.fi otsikolla Lakko.  Saat tämän jälkeen linkin, jonka kautta pääset hakemaan lakkoavustusta.

Journalistiliitto maksaa lakkoavustusta omille jäsenilleen ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto omilleen. Jos olet jonkun muun ammattiliiton jäsen, kysy voitko saada lakkoavustusta.

Paljonko lakkoavustus on?

Lakkoavustus 100 euroa työvuorojärjestelmän mukaiselta työvuorolta. Mikäli työvuorojärjestelmän mukainen työvuoro on 10 tuntia, on lakkoavustus 1,25-kertainen ja 12 tunnin työvuorosta 1,5-kertainen.