Uutiset / 29.11.2024

Luottamushenkilöiden asema ja palkat puhuttivat valtuuston kyselytunnilla

Liiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen vastasi moneen kysymykseen. Kuva: Mika Heijari

Journalistiliiton valtuuston syyskokouksen perinteisellä kyselytunnilla valtuutetut halusivat keskustella muun muassa viestijöiden roolista liitossa, palkoista ja luottamushenkilöiden mahdollisuuksista edustaa jäseniä, kun toimialueet kasvavat.

Kyselytunti aloitettiin kysymyksellä viestijöiden roolista liitossa. Palvelujohtaja Simon Huldén kertoi, että liitto tarjoaa viestijöille tällä hetkellä koulutuksia ja tapahtumia. Hänen mukaansa on syytä pohtia, voisiko viestijöille olla oma yhdistyksensä liitossa tai osasto yhdistyksissä.

Hallituksen jäsen Marjaana Varmavuori Helsingin Seudun Journalisteista (HSJ) kertoi yhdistyksen järjestämistä viestijätapahtumista ja koulutuksista. Valtuutettu Valtteri Törmäsen (HSJ) mukaan liitolla pitäisi olla kunnianhimoinen strategia viestijöiden saamiseksi liittoon.

Kyselytunti jatkui kysymyksellä euromääräisistä palkankorotuksista ja tavoista tukea etenkin pienimpiä palkkoja saavia. Edunvalvontajohtaja Petri Savolainen avasi sitä, millaisia vaihtoehtoja tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa voisi olla nostaa palkkoja.

Palkka-aiheella jatkettiin seuraavassa kysymyksessä, joka koski lehdistön työehtosopimusta ja henkilökohtaisen palkan kokemusosaa. Kokemusosaan vaadittavat vuodet “nollautuvat” uuden työsuhteen alkaessa.

Edunvalvontajohtaja Petri Savolaisen mukaan asia on nostettu esille useissa neuvotteluissa. Järjestelmä on yli kaksikymmentä vuotta vanha. Hänen mukaansa liiton tavoite on muuttaa ikälisäjärjestelmää.

Huoli luottamushenkilöiden työstä

Valtuutetut nostivat esille huolen luottamushenkilöiden mahdollisuuksista tehdä työtään, kun mediakonsernien kasvaessa myötä niiden toimialueet suurenevat ja edustettavien määrä kasvaa. Huolta on myös siitä, löytyykö jatkossa enää halukkuutta olla luottamushenkilö.

”Luottamushenkilöt ovat liiton keihäänkärkiä, siksi asia on tärkeä”, edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoi.

Paikallinen neuvottelu on lähes mahdotonta, kun edustettavia on useita satoja. Liitto seuraa tilannetta ja on antanut tukea alueille.

”Liiton lähtökohta on se, että meillä täytyy olla entisenkaltainen edustus, vaikka konsernit muuttuvat. Meidän pitää pystyä hyvään edunvalvontaan. Tämä on tavoitteemme tulevissa neuvotteluissa”, Savolainen sanoi.


Katso myös

Kaikki uutiset

Katso vinkit onnistuneeseen kesäduuniin ja harjoitteluun

Tee parhaasi, mutta älä polta itseäsi loppuun. Työn ei kuulu valua vapaa-ajalle ja odotusten määräaikaisia kesureita ja harkkareita kohtaan ei tule olla kohtuuttomia.

Journalistiliitto kiittää valtakunnansyyttäjän päätöstä jatkaa toimittajaan kohdistuneiden kunnianloukkausten tutkintaa

Valtakunnansyyttäjä on päättänyt ottaa uudelleen ratkaistavaksi toimittaja Ida Erämaan tapauksen.

Journalistiliitto: Yle joutuu leikkaamaan sisällöistä, joita ei tee kukaan muu

Yleisradio kertoi aloittavansa muutosneuvottelut, jotka voivat johtaa 37 työntekijän irtisanomiseen.