Uutiset / 29.11.2024

Luottamushenkilöiden asema ja palkat puhuttivat valtuuston kyselytunnilla

Liiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen vastasi moneen kysymykseen. Kuva: Mika Heijari

Journalistiliiton valtuuston syyskokouksen perinteisellä kyselytunnilla valtuutetut halusivat keskustella muun muassa viestijöiden roolista liitossa, palkoista ja luottamushenkilöiden mahdollisuuksista edustaa jäseniä, kun toimialueet kasvavat.

Kyselytunti aloitettiin kysymyksellä viestijöiden roolista liitossa. Palvelujohtaja Simon Huldén kertoi, että liitto tarjoaa viestijöille tällä hetkellä koulutuksia ja tapahtumia. Hänen mukaansa on syytä pohtia, voisiko viestijöille olla oma yhdistyksensä liitossa tai osasto yhdistyksissä.

Hallituksen jäsen Marjaana Varmavuori Helsingin Seudun Journalisteista (HSJ) kertoi yhdistyksen järjestämistä viestijätapahtumista ja koulutuksista. Valtuutettu Valtteri Törmäsen (HSJ) mukaan liitolla pitäisi olla kunnianhimoinen strategia viestijöiden saamiseksi liittoon.

Kyselytunti jatkui kysymyksellä euromääräisistä palkankorotuksista ja tavoista tukea etenkin pienimpiä palkkoja saavia. Edunvalvontajohtaja Petri Savolainen avasi sitä, millaisia vaihtoehtoja tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa voisi olla nostaa palkkoja.

Palkka-aiheella jatkettiin seuraavassa kysymyksessä, joka koski lehdistön työehtosopimusta ja henkilökohtaisen palkan kokemusosaa. Kokemusosaan vaadittavat vuodet “nollautuvat” uuden työsuhteen alkaessa.

Edunvalvontajohtaja Petri Savolaisen mukaan asia on nostettu esille useissa neuvotteluissa. Järjestelmä on yli kaksikymmentä vuotta vanha. Hänen mukaansa liiton tavoite on muuttaa ikälisäjärjestelmää.

Huoli luottamushenkilöiden työstä

Valtuutetut nostivat esille huolen luottamushenkilöiden mahdollisuuksista tehdä työtään, kun mediakonsernien kasvaessa myötä niiden toimialueet suurenevat ja edustettavien määrä kasvaa. Huolta on myös siitä, löytyykö jatkossa enää halukkuutta olla luottamushenkilö.

”Luottamushenkilöt ovat liiton keihäänkärkiä, siksi asia on tärkeä”, edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoi.

Paikallinen neuvottelu on lähes mahdotonta, kun edustettavia on useita satoja. Liitto seuraa tilannetta ja on antanut tukea alueille.

”Liiton lähtökohta on se, että meillä täytyy olla entisenkaltainen edustus, vaikka konsernit muuttuvat. Meidän pitää pystyä hyvään edunvalvontaan. Tämä on tavoitteemme tulevissa neuvotteluissa”, Savolainen sanoi.


Katso myös

Kaikki uutiset

AVMS-direktiivin mahdollistama maksuvelvoite toisi yli 10 miljoonaa euroa Suomen av-markkinaan

EU-lainsäädäntö antaa mahdollisuuksia laajentaa kotimaisten audiovisuaalisten tuotantojen rahoituspohjaa ilman, että se rasittaisi valtion budjettia. AVMS-direktiivin 13.2. artiklan mukaisesti suoratoistopalveluiden tarjoajille voidaan asettaa maksu- tai investointivelvoite, joka toisi alalle kasvua kiihdyttäviä lisäresursseja. Tällä hetkellä jo 16 EU-maata on ottanut velvoitteen käyttöön – myös Suomen tulisi edistää asiaa pikaisesti. Velvoittamalla Suomessa toimivat globaalit palvelut rahoittamaan suomalaisia sisältöjä […]

Hovioikeuden päätös Viestikoekeskus-asiassa on erittäin huolestuttava ennakkotapaus

”Hovioikeus katsoi, että toimittajat voidaan tuomita myös jutuista, joita ei koskaan julkaistu. Tällä on ehdottomasti vaientamisvaikutus”, Journalistiliiton puheenjohtaja Marjaana Varmavuori sanoo.

Liitto tukenasi kesälläkin

Keskellä kesääkin jäsenemme voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä laki- ja työsuhdeasioissa.