Uutiset / 29.08.2024

Lehdistössä palkankorotuksia 1.10. alkaen

Lokakuun alusta kaikkien lehdistön työehtosopimuksen piirissä työskentelevien palkkoja korotetaan 1,9 % suuruisella yleiskorotuksella. Lisaksi maksuun tulee yrityskohtainen erä, jonka käytöstä ja jakoperusteista neuvotellaan ja pyritään sopimaan paikallisesti. Erän suuruus on 0,6% huhtikuun palkkasummasta, ja se voidaan jakaa joko prosenttikorotuksena tai euromääräisenä.

Jos erän käytöstä ei sovita, jaetaan 0,4 % työnantajan päättämällä tavalla ja 0,2 % yleiskorotuksena. Työnantajan tulee selvittää luottamushenkilölle tai henkilöstölle, kuinka työnantajan päättämä osa erästä on käytetty sekä palkankorotusten kohdistumisen perusteet.

Palkkataulukot ja vuorolisät nousevat 2,1 %. Myös henkilökohtaisella kokemusosalla korotetut vähimmäispalkat nousevat, joten voi olla hyvä tarkistaa, että oma palkka on 3 vuoden kokemusosalla vähintään 5 % ja 7 vuoden kokemusosalla vähintään 10 % yli oman palkkaryhmän taulukkopalkan. 

1.10. voimaan myös uusi palkkaryhmä 2c

Ryhmään kuuluvat itsenäiset työtehtävät, joissa vastataan määritellystä aihepiiristä, alueesta tai rajatusta julkaisualustasta ja työhön kuuluu olennaisena osana niihin liittyvän sisällön hankkiminen oman organisaation ulkopuolisilta tekijöiltä. Tyypillinen toimenkuva tässä palkkaryhmässä voi olla esimerkiksi toimittaja-tuottaja. 3-tasolle tähän asti kuuluneet tuottajatehtävät kuuluvat kuitenkin edelleen 3-tasolle. 2c:n uusi vähimmäispalkka on 3.414 e/kk.

Lisätietoja saat toimituksesi luottamushenkilöltä. Mikäli yrityksessä ei ole luottamushenkilöä, voit tarvittaessa olla yhteydessä liiton lakineuvontaan lakineuvonta@journalistiliitto.fi.   


Katso myös

Kaikki uutiset

Historiallinen sopimus lehdistön freelancereille

Liiton hallitus hyväksyi kautta aikain ensimmäisen sopimuksen lehdistön itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista.

Journalistiliitto: Yle-leikkaus heikentää suomalaista tiedonvälitystä

Journalistiliitto pitää Yleen kohdistuvia leikkauksia suurina. Ne heikentävät suomalaista, luotettavaa tiedonvälitystä ja johtavat todennäköisesti siihen, että media-alalta katoaa arvokasta osaamista.

Työhyvinvointitutkimus: Elokuva- ja tv-alan ammattilaiset haluavat kestävämpää työelämää

Tulosten mukaan vajaa kaksikolmasosaa vastaajista on psyykkisesti kuormittunut. Työssä jaksamista auttaa puolestaan koettu hyvä työn imu.