Uutiset / 24.07.2018

”Lehdistönvapaus on sinua varten” Journalistiliiton hallitusohjelmatavoitteet julkistettu

Journalistiliitto on julkistanut hallitusohjelmatavoitteensa hallituskaudelle 2019-2022. Tavoitepaperissa toivotaan konkreettista puuttumista vihapuheeseen, tukea mediayhtiöille ja työelämälainsäädännön päivittämistä vastaamaan nykytodellisuutta. Liitto nostaa tavoitteikseen muun muassa kovennetut rangaistukset journalisteihin kohdistuvista uhkauksista sekä sosiaalisen median alustojen saattamisen vastuuseen niiden kautta jaetuista vihasisällöistä. "Uhkailu vaarantaa demokratian", tekstissä todetaan. Median toimintaedellytyksien varmistamiseksi liitto haluaa digitaalisten julkaisujen arvonlisäveron samalle tasolle kuin painettujen. Sekä painettujen että digitaalisten lehtien ja kirjojen arvonlisävero on lisäksi saatava pohjoismaiselle tasolle. Myös valtioneuvoston heinäkuun alussa hyväksymässä mediapoliittisessa ohjelmassa sitoudutaan digi-alv:n laskemiseen heti kun EU:n direktiivimuutos sen mahdollistaa. "Digi-alv:n laskeminen on tärkein ja konkreettinen toimi, jolla saadaan toimintaväljyyttä alalle", puheenjohtaja Hanne Aho sanoo Journalistin uutisessa. Liiton tavoitteena on myös suorien tukien nostaminen pohjoismaiselle tasolle. Esimerkiksi Norjassa uutismedioita tuetaan 32 miljoonalla eurolla vuodessa. Suomessa tuet ovat puoli miljoonaa euroa. Työelämälainsäädännön osalta Journalistiliitto haluaa muun muassa itsensätyöllistäjille lisää neuvotteluvaltaa työnteon ehtoihin ja palkkioihin. Palkansaajan kaltaisessa asemassa työskentelevät on tulkittava työsuhteisiksi, tavoiteohjelmassa linjataan. Koko tekstiin voi tutustua täällä.

Katso myös

Kaikki uutiset

Vapaa tiedonvälitys ei toteudu Gazassa: journalistien tappamisen on loputtava  

Konflikti Gazassa on tuottanut mittaamattoman määrän kärsimystä ja tuhoa siviiliväestölle yhdeksän viime kuukauden aikana. Gazasta on muodostunut tiedonvälityksen musta-aukko. Humanitaarisen katastrofin todellista laajuutta ja inhimillistä hätää ei voi ymmärtää ilman journalistien aktiivista raportointia. Siksi on välttämätöntä taata edellytykset journalistien mahdollisimman vapaalle ja turvalliselle toiminnalle sotimisesta riippumatta. Tätä edellyttää myös kansainvälinen oikeus. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on […]

Journalistiliitto palvelee myös läpi suven

Jäsenet voivat olla yhteydessä liittoon jäsenyyttä koskevissa asioissa sekä lakiasioissa.

Suomalaisten luottamus uutisiin pysyy vakaana – ”Kärkisijasta on syytä olla kiitollinen”

Nyt julkaistujen kyselytulosten perusteella maksuttoman verkkouutistarjonnan seuraaminen ei näytä vähentävän verkkouutisista maksamista. Päinvastoin ne, jotka seuraavat esimerkiksi Yleisradion verkkouutisia, myös maksavat verkkouutisista muita todennäköisemmin.