Uutiset / 24.07.2018

”Lehdistönvapaus on sinua varten” Journalistiliiton hallitusohjelmatavoitteet julkistettu

Journalistiliitto on julkistanut hallitusohjelmatavoitteensa hallituskaudelle 2019-2022. Tavoitepaperissa toivotaan konkreettista puuttumista vihapuheeseen, tukea mediayhtiöille ja työelämälainsäädännön päivittämistä vastaamaan nykytodellisuutta. Liitto nostaa tavoitteikseen muun muassa kovennetut rangaistukset journalisteihin kohdistuvista uhkauksista sekä sosiaalisen median alustojen saattamisen vastuuseen niiden kautta jaetuista vihasisällöistä. "Uhkailu vaarantaa demokratian", tekstissä todetaan. Median toimintaedellytyksien varmistamiseksi liitto haluaa digitaalisten julkaisujen arvonlisäveron samalle tasolle kuin painettujen. Sekä painettujen että digitaalisten lehtien ja kirjojen arvonlisävero on lisäksi saatava pohjoismaiselle tasolle. Myös valtioneuvoston heinäkuun alussa hyväksymässä mediapoliittisessa ohjelmassa sitoudutaan digi-alv:n laskemiseen heti kun EU:n direktiivimuutos sen mahdollistaa. "Digi-alv:n laskeminen on tärkein ja konkreettinen toimi, jolla saadaan toimintaväljyyttä alalle", puheenjohtaja Hanne Aho sanoo Journalistin uutisessa. Liiton tavoitteena on myös suorien tukien nostaminen pohjoismaiselle tasolle. Esimerkiksi Norjassa uutismedioita tuetaan 32 miljoonalla eurolla vuodessa. Suomessa tuet ovat puoli miljoonaa euroa. Työelämälainsäädännön osalta Journalistiliitto haluaa muun muassa itsensätyöllistäjille lisää neuvotteluvaltaa työnteon ehtoihin ja palkkioihin. Palkansaajan kaltaisessa asemassa työskentelevät on tulkittava työsuhteisiksi, tavoiteohjelmassa linjataan. Koko tekstiin voi tutustua täällä.

Katso myös

Kaikki uutiset

Journalistiliitto: Yle-lain muutos haitallinen työntekijöille ja kulttuurille, säästötoimena tarpeeton

Yleisradio on merkittävä työllistäjä. Se tarjoaa paitsi työpaikkoja, mutta myös ostaa ohjelmia, palveluja ja tuotantoja muilta yrityksiltä. Ylen rahoituksen leikkaaminen paitsi johtaa jopa satojen työpaikkojen menetyksiin, niin se myös ajaa ahdinkoon alan tuotantoyhtiöitä sekä freelancereita. Yle on erittäin merkittävä kulttuurin rahoittaja Suomessa, liitto toteaa lakimuutoksesta antamassaan lausunnossa.

Hae nyt Julkisen sanan neuvoston jäseneksi

Ehdokkaiden tulee olla liiton jäseniä sekä perehtyneitä ammattietiikkaan ja Journalistin ohjeisiin.

Journalistien mielenterveys koetteella Perussa

Katumielenosoituksia seuraavat toimittajat ja kuvaajat altistuvat väkivallalle, jota harjoittavat sekä järjestyksenvalvojat että mielenosoittajat. Vuonna 2023 kirjattiin 127 fyysistä ja sanallista hyökkäystä toimittajia vastaan.