Uutiset / 24.07.2018

”Lehdistönvapaus on sinua varten” Journalistiliiton hallitusohjelmatavoitteet julkistettu

Journalistiliitto on julkistanut hallitusohjelmatavoitteensa hallituskaudelle 2019-2022. Tavoitepaperissa toivotaan konkreettista puuttumista vihapuheeseen, tukea mediayhtiöille ja työelämälainsäädännön päivittämistä vastaamaan nykytodellisuutta. Liitto nostaa tavoitteikseen muun muassa kovennetut rangaistukset journalisteihin kohdistuvista uhkauksista sekä sosiaalisen median alustojen saattamisen vastuuseen niiden kautta jaetuista vihasisällöistä. "Uhkailu vaarantaa demokratian", tekstissä todetaan. Median toimintaedellytyksien varmistamiseksi liitto haluaa digitaalisten julkaisujen arvonlisäveron samalle tasolle kuin painettujen. Sekä painettujen että digitaalisten lehtien ja kirjojen arvonlisävero on lisäksi saatava pohjoismaiselle tasolle. Myös valtioneuvoston heinäkuun alussa hyväksymässä mediapoliittisessa ohjelmassa sitoudutaan digi-alv:n laskemiseen heti kun EU:n direktiivimuutos sen mahdollistaa. "Digi-alv:n laskeminen on tärkein ja konkreettinen toimi, jolla saadaan toimintaväljyyttä alalle", puheenjohtaja Hanne Aho sanoo Journalistin uutisessa. Liiton tavoitteena on myös suorien tukien nostaminen pohjoismaiselle tasolle. Esimerkiksi Norjassa uutismedioita tuetaan 32 miljoonalla eurolla vuodessa. Suomessa tuet ovat puoli miljoonaa euroa. Työelämälainsäädännön osalta Journalistiliitto haluaa muun muassa itsensätyöllistäjille lisää neuvotteluvaltaa työnteon ehtoihin ja palkkioihin. Palkansaajan kaltaisessa asemassa työskentelevät on tulkittava työsuhteisiksi, tavoiteohjelmassa linjataan. Koko tekstiin voi tutustua täällä.

Katso myös

Kaikki uutiset

Leikkaukset media-alalla rapauttavat Suomen kokonaisturvallisuutta

Journalistiliitto varoittaa Yleisradioon kaavailtujen ja muiden media-alalle kohdistuvien leikkausten vaikutuksista Suomen kokonaisturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen.

”Modernit sodat alkavat usein informaatiovaikuttamisella. Onko Suomella varaa nakertaa omaa huoltovarmuuden infrastruktuuriaan heikentämällä median toimintaedellytyksiä”, kysyy Suomen Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Valtuuston kyselytunnilla keskustelua häirinnästä, palkka-avoimuudesta ja tasa-arvosta

Helsingissä koolla oleva valtuusto keskusteli häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikoilla – ja siitä, miten siihen voitaisiin puuttua.

Osastot saavat lisää rahaa toimintaansa

Journalistiliiton valtuusto päätti korottaa niin kutsuttua osastopalautuksen perusavustusta 30 prosenttia vuoden 2025 alusta.